Huawei skandalı İngiltere Savunma Bakanı'nı işinden etti

Paylaşılan bilgilere göre İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, Ulusal Güvenlik Konseyinde Huawei şirketine ile ilgili yapılan gizli görüşmeleri sızdırmak suçlaması ile görevinden alındı.
Huawei skandalı İngiltere Savunma Bakanı'nı işinden etti

Geçtiğimiz dönemlerde casusluk haberleri ile karşımıza çıkan Huawei'in pek çok skandalını sizlere aktarmıştık. Bu kez ise İngiltere'yi karıştıran Huawei, İngiltere Savunma Bakanı'nı işinden etti. Paylaşılan haberlere göre İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, Ulusal Güvenlik Konseyinde Huawei şirketine ile ilgili yapılan gizli görüşmeleri sızdırmak suçlaması ile görevinden alındı.

Hatırlatmak gerekirse İngiltere Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Huawei firmasının 5G internet şebekesine erişmesine sınırlı izin verme kararı aldığı geçtiğimiz hafta itibariyle basına sızdırılmıştı. Haberlerin ortaya çıkmasının ardından ise bilgileri basına kimin sızdırdığı ile ilgili bir bir soruşturma açılmıştı.

Yeni Savunma Bakanı Penny Mordaunt

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Gavin Williamson'ın görevden alınmasına gerekçe olarak "Ulusal Güvenlik Konseyi'nde tartışılan bilgilerin izinsiz bir şekilde paylaşılması" gösterildi. Görevden alınan Gavin Williamson'ın yerine Uluslararası Kalkınma Bakanı Penny Mordaunt'ın getirildiğini de ekleyelim. 

İngiltere Başbakanı Theresa May'in mektubu ile görevinden alınan Gavin Williamson ise suçsuz olduğunu ve bilginin sızdırılması ile herhangi bir ilgisi olmadığını iddia ediyor. Uzun zamandır hem ABD hem de Avrupa ülkeleri ile sorunlar yaşayan Huawei'in önümüzdeki dönemlerde ne gibi skandallar ile karşımıza çıkacağı ise merak konusu.

Hatırlatmak gerekirse ABD, Huawei ekipmanlarının bu 5G şebekelerinde kullanılmasını açıkça yasaklamış ve müttefiklerini de aynı şekilde karar alması için baskı uygulamıştı. İngiltere'nin Huawei ile ilgili bir karar almaya çalışmasının asıl nedeni ise ABD'nin uyguladığı baskı gibi görünüyor. Olayların nasıl sonuçlanacağını ve İngiltere'nin Huawei konusunda nasıl bir karar alacağını ise zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.