Facebook F8 konferansında duyurulan ve pazarlama ekiplerinin bilmesi gereken yenilikler

Facebook'tan Instagram'a, Messenger'dan WhatsApp'a kadar pazarlama ekiplerinin bilmesi gereken öne çıkan F8 konu başlıkları.
Facebook F8 konferansında duyurulan ve pazarlama ekiplerinin bilmesi gereken yenilikler

Daha önce sizlere F8 konferansında duyurulan Facebook yeni tasarımının detaylarını aktarmıştık. Mark Zuckerberg'in özellikle gizliliğe odaklanan söylemi F8 boyunca dikkat çekerken, bunun FTC'ye verilmesi beklenen 3 milyar dolarlık ceza ile ilişkili olabileceği akıllarda yer etti. 

Bununla beraber Zuckerberg ve Facebook'ta yerini alan yeni yönetim kadrosu Facebook uygulama ailesindeki yeni güncellemeleri duyurdu. Pazarlama ekiplerinin gözden kaçırmaması gereken detayları sizlerle paylaşıyoruz. 

Öne çıkan başlıklar 

İlk etapta öne çıkan konu başlıklarına göz atmakta fayda var. Facebook'tan Instagram'a, Messenger'dan WhatsApp'a kadar öne çıkan başlıklar şöyle: 

  • Facebook, Gruplar odağında gelişen ve topluluğa önem veren yeni tasarımını yayına alıyor.
  • Instagram Alışveriş özellikleri hem Keşfet sekmesine hem de içerik üreticilere açılıyor. 
  • Instagram kullanıcılar tarafından görülen beğeni sayısını gizlemeyi test ediyor. 
  • Messenger yeni masaüstü uygulamasını ve yenil lead reklamlarını yayına alıyor 
  • WhatsApp, uygulamasına ürün katalogları ekliyor. 
  • Facebook'un AR platformu Spark daha fazla içerik üreticisine açılıyor. 

Facebook tasarım değişikliği 

Facebook'un tasarım değişikliğini geçtiğimiz günlerde size detaylı olarak aktarmıştık. Bu yeni tasarımın pazarlama dünyası için ne ifade ettiğine tekrar bakalım. Facebook, mobil ve masaüstü sürümünden en üstte bulunan mavi çubuğu kaldırarak yerine beyaz bir daha sade bir tasarım ekliyor. 

Zuckerberg, yeni tasarımın 5 yıldan bu yana Facebook'ta yapılan en büyük değişiklik olarak tanımlarken, Facebook'un mavi görünümünden uzaklaştığını da ifade ediyor. Facebook ürün yöneticisi Fidji Simo ise konu hakkında şunları söylüyor: 

UI'yi modernize etmek istedik, bu yıllardır tasarım yeniliği yapmadığımız mobil için ve özellikle de web için doğru karadı. Diğer bir konu ise toplulukları deneyimin merkezine koymak. Mobil bu haliyle çok daha temiz, daha yeni. 

Tüm bu yeniliklere rağmen Haber Kaynağı'nın varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtelim. Herhangi bir yenilik içermeyen Haber Kaynağı'na karşın en büyük değişikliklerden birinin gönderi oluşturma alanında gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Gönderiyi oluşturduktan sonra Profilinizde seçtiğiniz arkadaşların yanı sıra Facebook gruplarında da paylaşabileceksiniz. Bu sayede oluşturduğunuz gönderiler hem bağlantılı olduğunuz kişilerin Ana Sayfasında hem de herkese açık ya da gizli Gruplarda görünebilecek. 

Bir süredir  Gruplar'a daha fazla katılım gerçekleşmesi için Haber Kaynağı'ndaki grup gönderilerini arttıran Facebook, aynı zamanda 2016'dan bu yana test ettiği yeni reklam modelini de Gruplar'da yayına almaya kararlı. 

Şimdiye kadar tam olarak tüm kullanıcıların ilgisine sunulmayan bu reklam modeli, Simo'ya göre ilerleyen süreçte yayına alınabilir. Bununla beraber Simo, Facebook'un kullanıcı deneyimine odaklandığını da sözlerine ekliyor: 

Tarihsel olarak bakarsanız, gerçekten harika tüketici ürünleri yaratmaya odaklanıyoruz. Facebook Watch, Marketplace, Dating  gibi ürünlerde genellikle reklam modelini sonrasında düşünmeye başlıyoruz. Sahip olduğumuz reklam sistemleri göz önüne alındığında bu hizmetlerden kolayca para kazanabileceğimizi biliyoruz.

Instagram'da alışveriş özelliklerinin artışı 

Geçtiğimiz aylarda uygulama içi alışveriş özelliğini yayına alan Instagram, özellikle yakın zamanda platforma eklediği ödeme servisiyle birlikte bir e-ticaret ürünü olarak konumlanmaya devam ediyor. F8'te duyurulan yeniliklerle birlikte Instagram kullanıcıları Keşfet sekmesi üzerinden alışveriş gönderilerine ulaşabilecek. 

Facebook'un Ekim ayı kazanç raporunda yer alan verilere göre kullanıcılar Instagram'daki zamanlarının yüzde 20'sini Keşfet'te geçiriyor. Bu anlamda uygulamadaki bu yeniliğin alışveriş özelliklerinin büyümesine katkıda bulunacağını söylemek mümkün. 

Bunun yanı sıra Instagram kullanıcılarının, artık içerik üreticilerinin gönderileri üzerinden de alışveriş yapabileceğini belirtelim. Şirketin yayına aldığı yeni bir program sayesinde içerik üreticiler, gönderilerine alışveriş etiketleri ekleyebilecek. Bu sayede içerik üreticilerin üçüncü parti uygulamalar kullanmasının önüne geçilirken, bio'ya link ekleme devri de tarihe karışacak. 

Gigi Hadid ve Kylie Jenner ünlülerin ve  Refinery29 ve Vogue gibi yayıncıların kullanımına açılacak olan bu yeni özellik, toplamda 55 içerik üretici tarafından kullanılabilecek. Bu yeni özellik sayesinde Instagram kendisine yeni bir gelir kapısı inşa ederken, içerik üreticilerin bu satışlardan komisyon alması henüz aktif olarak hayata geçirilmiş bir özellik değil. 

Instagram daha sağlıklı bir platform oluyor

Uzun süredir Instagram ve Facebook'un kullanıcıların sağlığını düşünen uygulamalar olması için yeni özellikler duyuruluyor. Bu kapsamda Instagram'da yayına alınan geçirilen süre ve günlük hatırlatmalardan sonra beğeni sayısının arayüzden kaldırılması test ediliyor. 

Bu yeni özellikle birlikte videolardaki görüntüleme ve fotoğraflardaki beğeni sayısına yalnızca hesap sahipleri erişebilecek. Böylece diğer kullanıcıların içeriklerinin beğeni odağında gelişmesinin ve platformda gittikçe büyümekte olan rekabetin önüne geçilecek. Instagram Yöneticisi Adam Mosseri bu konuda şunları söylüyor: 

İnsanların ne kadar beğeni aldıkları hakkında biraz daha az endişelenmelerini istiyoruz… Instagram'ın kullanıcılara kendilerini güvende ve desteklendikleri bir yerdeymiş gibi hissettirmesini istiyoruz.

Bu özelliğin yanı sıra Instagram kamerasında da yenilikler mevcut. Create Mode isimli yeni bir tasarımı yayına alacak olan Instagram, fotoğraf veya video olmayan içerik türlerini daha kolay paylaşmalarını sağlıyor. Kameranın bu yenilikle beraber, Instagram Hikayeler'de kullanılabilecek efektler, interaktif çıkartmalar ve yeni bağış yap butonu önerilerinde bulunacağını ekleyelim. 

Messenger yeni reklam modelleriyle masaüstüne geliyor

Şimdiye kadar reklam araçlarıyla öne çıkan Messenger, arkadaşlar ve aileyle mesajlaşmak üzere konumlandırılıyor. Hatta Messenger'In yeni sloganı, "Mesajlaşma üzerine kurulmuş günümüz modern sosyal ağı" olarak kendini gösteriyor. Messenger tüketici ürünleri direktörü Asha Sharma ise bu konuda şu yorumu yapıyor: 

Artık daha önce hiç olmadığı kadar insanların hayatına katkıda bulunabilecek yeni deneyimler geliştirmek üzerine çalışıyoruz. 

Bu arada Messenger'ın tasarımının da tıpkı Facebook gibi yenilendiğini söyleyelim. Yeni tasarımda arkadaşların Hikayeleri öne çıkarken, yeni durum özelliği de uygulama içinde yerini alıyor. Bunun yanı sıra Facebook kullanıcıları artık Facebook içindeki bir video bastıktan sonra bu videoyu Messenger'da kolayca paylaşabilecek. Böylece Messenger kullanıcıları videoyu beraberce izleyebilecek.

Son olarak Messenger'ın Windows ve MacOS için masa üstü sürümünü yayınlayacağını da ekleyelim. Reklam verenler ise Messenger yeni lead reklamlarına Facenook Reklam Yöneticisi üzerinden erişebilecek. 

WhatsApp'ın konumlandırması kurumsal websiteleriyle eşleşiyor

Facebook işletmeler ve markalar için WhatsApp'ta yeni özellikler test etmeye devam ediyor. Özellikle ödeme alanında yenilikler yapmayı planlayan şirket, işletmeleri yeni özellikler ile WhatsApp'a çekmeye kararlı. WhatsApp Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Ami Vora bu konuda şu ifadelere yer veriyor: 

Bazı ülkelerde, birçok kişinin bir banka hesabından ziyade bir WhatsApp hesabı var. Hepimiz para göndermenin olması gerekenden daha zor olduğunu biliyoruz. Peki ya para göndermeyi mesaj göndermek kadar basit hale getirirsek ne olur? Bu durum ölçeklendirildiğinde, daha fazla insanın ekonomik güce sahip olması anlamına gelir.

Ödeme özelliklerinin yanı sıra WhatsApp'ın işletme sahiplerine ürün kataloğu özelliğini de sunacağını belirtelim. Böylece WhatsApp API ya da WhatsApp Business uygulaması kullanan işletmeler, potansiyel müşterilere ürünlerini gösterebilecek. Bu anlamda WhatsApp'ın yakın zamanda işletmeler için bir websitesi olarak konumlanabileceğini söylemek mümkün. 

Facebook'ta AR kullanımı büyüyor

Bu ayın ilk günlerinde yayınlanan kazanç raporuna göre Facebook uygulama ailesinin 2.7 milyar kullanıcısı bulunurken, 1 milyardan fazla kullanıcı da platformda sunulan AR deneyimlerinden faydalanıyor.

Facebook'un AR özelliklerinin Snapchat gibi uygulamanın ana odağı olarak konumlandığı söylenemez. Ancak kullanıcılar bu özelliklere Facebook, Messenger, Instagram ve Portal üzerinden kolayca erişebiliyor.Üstelik şirketin, Spark AR geliştirici platformunu hem Windows hem de Mac'te yayına almasından sonra, AR kullanımı ciddi bir büyüme kaydetti. 

Spark AR geliştiricileri önümüzdeki yaz aylarından itibaren çalışamlarını Instagram üzerinde yayınlayabilecek. Böylece ilerleyen süreçte Instagram'daki markalı AR deneyimleri artış gösteririken, Snapchat'in daha önce izlediği strateji bir kez daha Instagram'da kendini göstermiş olacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.