Instagram "beğeni" sayısını gizlemeyi test etmeye başladı

Instagram, profillerden toplam beğeni sayısını gizleme değişikliğini test etmeye başladı.
Instagram

Geçtiğimiz hafta Instagram'ın fotoğrafların altında yer alan toplam beğeni sayısını gizleme yönünde bir takım değişiklikler yapmayı planladığını sizlerle paylaşmıştık. Instagram, kullanıcıların içerik ürettiği platformlar içerisinde bir ilke imza atmış olacaktı bu özelliği yayına almasıyla beraber çünkü bu tür platformlarda "rakamlar" oldukça belirleyici olabiliyor. 

Instagram'ın bu tür bir değişikliğe gitmek istemesinin arkasında yatan nedenlerden biri de zaten kişilerin rakamlar dolayısıyla haksız bir rekabet içinde olmaları. Yani, kullanıcıların onbinlerce beğenisi bulunan bir fotoğrafı beğenme ihtimalinin, onlarca beğenisi bulunan bir başka fotoğrafı beğenme ihtimalinden fazla olması Instagram'ın gözünde haksız rekabet olarak algılanıyor. 

Geçtiğimiz gün Techcrunch'n paylaştığı habere göre Instagram hayata geçirmeyi planladığı bu değişikliği test etmeye başlamış. Joyofodu isimli bir Instagram kullanıcısının profilinden alınan ekran görüntüsünde, ekran görüntüsünü alan kişinin bir arkadaşı ve "others-diğerleri" şeklinde bir ibare görünüyor. Bu paylaşıma bakılarak söylenebilecek tek şey bu paylaşımı en az üç kişi beğenmiş. Şu anda girip profilini kontrol ettiğim zaman ise toplam beğeni sayılarını görebiliyorum. Bu da demek oluyor ki Joyofodu değil de ekran görüntüsünü alan kişi test grubuna dahil edilmiş.

Bu özellik gerçekten kişilerin beğenileri dikkate almadan paylaşımları değerlendirmesine neden olur mu bilinmez ama kişilerin egolarını, kıskançlıklarını veya utanma duygularını yenmeleri için iyi bir değişim olacağını düşünüyorum. 

Her ne kadar Instagram bunu kullanıcılar için yapmış gibi bir görüntü çizse de bu düzenlemenin önemli bir nedeni de Instagram'da yeterince beğeni alamadığı için silinen milyonlarca paylaşım için de bu düzenleme yapılıyor diyebiliriz. 

Yapılan test şu anda Kanada'da küçük bir grubu kapsıyor ve kişiler paylaşımların beğeni sayısına değil de paylaşımın kendisine daha fazla odaklanmaya başlarsa bu test daha geniş bir kitleye yapılabilir ve sonrasında herkese açık hale gelebilir. 

Paylaşımların altından toplam beğeni sayısı kalkacak olsa da ana sayfada karşımıza çıkan paylaşımlar ve keşfet bölümü benzer algoritmalar ile şekillenmeye devam edecek. 

Herkesin görünümüne kapanacak olan beğeni sayısının en çok fenomenleri etkileyeceği düşünülse de artık profildeki beğeni sayısından ziyade istatistik panellerinden daha detaylı raporlar hazırlayarak müşterilerini daha fazla memnun edebilirler. Etkileşim sayıları bu değişiklik sonucu düşer mi sorusunun cevabını ise hep beraber göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.