FTC'ye 3 Milyar dolar ceza ödeyecek olan Facebook'un gelirleri artmaya devam ediyor

15.08 milyar dolar gelir elde eden Facebook, yıldan yıla yüzde 26 büyüme kaydetti. Aynı şekilde yüzde 2.5 oranında büyüme kaydeden şirket, 2.38 milyar aylık kullanıcıya ulaştı.
FTC'ye 3 Milyar dolar ceza ödeyecek olan Facebook'un gelirleri artmaya devam ediyor

Facebook'un Federal Ticaret Komisyonuna (FTC) 3 Milyar dolar ceza ödemesi beklenirken, şirketin ilk çeyrek raporları güçlü bir gelir tablosunu ortaya koyuyor. 2018'in dördüncü çeyreğinde 2.32 milyar aylık kullanıcıya sahip olan Facebook, yüzde 2.5 oranında büyüme kaydederek 2.38 milyar aylık kullanıcıya ulaştı.

Aynı şekilde son çeyrekte yüzde 2'lik bir büyüme kaydederek 1.52 milyara ulaşan günlük kullanıcı sayısı, 2019'un ilk çeyreğinde yüzde 2.63'lük bir büyüme ile 1.56 milyar günlük kullanıcıya ulaştı. 

15.08 milyar dolar gelir elde eden şirket, yıldan yıla yüzde 26 büyüme kaydetti. Bu gelir oranı Finansal Danışmanlık Şirketi Refinitv'in 14.98 milyar dolar tahminin üstünde.Hisse başına gelirler ise 1.93 dolarlık tahminlerin aksine 0.85 dolar olarak kendini gösteriyor. Gelirlerin düşük seviyede olmasının nedeni ise Facebook'un Federal Ticaret Komisyonu'na ceza ödemek için 3 milyar dolarlık bir meblağı kenara ayırması. 

Kenara ayrılan paraya rağmen Facebook 2.429 milyar dolar kar elde etti. Ancak bu karın bir yıl önce elde ettiği 4.988 milyar dolardan ve dördüncü çeyrekte eline geçen 6.8 milyar dolardan düşük olduğunu söylemek mümkün. 

Facebook'un hisse fiyatları borsa kapanışından önce yüzde 8.3 yükselerek 197.84  dolara ulaştı, kazançları açıklamadan önce ise  182.58 dolar idi. Aralık ayında bu rakamın 124.06 dolar olarak öne çıktığını da hatırlatalım. Wall Street'in bu fiyatlandırmayı hali hazırda ödenmesi ön görülen FTC cezasını göz önünde bulundurarak yaptığını söyleyebiliriz. 

Hatırlarsanız Facebook, 2011'de FTC ile bir anlaşma yaparak kullanıcı gizliliğinin nasıl ele alındığına dair sıkı bir denetim yapmayı kabul etmişti. Gizlilik uygulamalarını yanlış tanıtmayacağına veya gizlilik kontrollerini kullanıcı izni olmadan değiştirmeyeceğine söz veren şirket, şimdi bu şartları potansiyel olarak ihlal etme cezası üzerine bir pazarlık süreci gerçekleştiriyor. 

Facebook gelir raporunda FTC cezası ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor: 

2019'un ilk çeyreğinde olası bir zararı makul bir şekilde tahmin ettik ve FTC'nin platformumuza ve kullanıcı verisi uygulamalarımıza yönelik soruşturmasıyla bağlantılı olarak biriken harcamalar ve muhtasar konsolide balans dokümanımızda yer alan diğer güncel borçlar dahil olmak üzere tahakkuk edebilecek 3.0 milyar dolar belirledik.  Bu konudaki zararın 3.0 milyar ila 5.0 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu konu çözülmeden kalmış durumda ve zamanlamanın veya nihai sonucun şartlarına dair hiçbir güvence yok. 

Bu arada Facebook'un tahmin edilenden çok daha az bir cezayla çıkması da mümkün. Hatırlarsanız Google FTC anlaşmasını ihlal ettiği için 22.5 milyon dolar ödemek durumunda kalmıştı. Ancak cezanın 5 milyar dolar ve üzeri olarak belirlenmesi halinde şirketin gelecek çeyrekte gelirlerinde düşüş görülebilir. Öte yandan Facebook'un ceza ödemek ya da gerekli bir satın almayı gerçekleştirmek üzere sahip olduğu 45.2 milyar dolar nakit veya nakit benzeri değerleri bulunuyor.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.