Yapay zeka destekli test platformu Functionize 16 milyon dolar yatırım aldı

Yapay zeka destekli test platformu Functionize 16 milyon dolar yatırım aldı

Yazılım hatalarını otonom bir şekilde kontrol eden bulut tabanlı bir platform geliştiren Functionize, Canvas Ventures'un katıldığı A serisi yatırım turunda 16 milyon dolar yatırım aldı. Şubat 2018'de 2.5 milyon dolar tohumlama yatırımı alan şirket, bu yeni yatırım turuyla birlikte toplamda 18.2 milyon dolar yatırım almış oldu.

Functionize,'ın kurucusu ve CEO'su Tamas Cser, bu yeni yatırımın platformun benimsenmesini hızlandırmak için kullanılacağını belirtti. Bu arada Cser'in Functionize'ı 2015 yılında Ray Grieselhuber ile birlikte kurduğunu belirtelim. Cser yaptığı açıklamada Functionize ile ilgili şu sözlere yer verdi:

Yazılım testi benim "QA Kışı" olarak adlandırdığım şeye katlandı. Bu, geliştiricilerin ve test edenlerin, testleri hala internetin erken dönemlerinde olduğu gibi sürdürdüğü anlamına geliyor. Functionize’in çözümü ise testlerin işe yaramasını sağlıyor, ürün teslimini önemli ölçüde hızlandıracak şekilde test edenleri güçlendiriyor.

Functionize'ın SaaS yapısı Bamboo, Jenkins ve AWS CodePipeline gibi DevOps platformlarıyla entegre oluyor. Doğal dil işlemeden faydalanarak yazılım geliştiricilerin testlerini yalın bir İngilizce ile yapabilmesini sağlıyor. Testler belli bir dereceye kadar yapılandırılabiliyor.  Bu sayede geliştiriciler bölge, yönelim ve kaynak türü gibi şeyleri belirtebiliyor. Bunun yanı sıra API çağrıları, iki faktörlü kimlik doğrulama, çerez depolama ve görünmeyen elementler dahil olmak üzere bir dizi özelliği de inceleyebiliyor.

Functionize'ın binlerce veri noktası üzerinde eğitilmiş özel bilgisayar görme algoritmaları sayesinde, yapılan UI değişiklikleri karşısında güncellenebiliyor. Böylece bir element sayfanın başka bir bölümüne taşınmış olsa dahi o elementin bozulması önlenebiliyor.

Her testin sonucunda Functionize, tarayıcı, cihaz ve çevre tarafından segmente edilmiş bir performas tablosu sunuyor. Bu performans tablosu, DNS arama süresini, sayfa yükleme hızını ve Functionize,'ın "visual completion" adını verdiği ve kullanıcı deneyiminin her yönünün zamanlama eşiklerini modelleyen özel bir görsel performans metriğini içeriyor.

Ayrıca, şirketin tüm test sunucularından gelen iç görülerin coğrafi bir görünümünü oluşturuyor ve bağlantı türüne, sayfaya ve bölgeye göre sayfa hızını ve geçmiş yükleme zamanlarını gösteren grafikler sunuyor.

Şirketi CEO'su Cser, Functionize'ın, sana makinalarda Chrome, Safari, Firefox ve Edge gibi tarayıcılar ve Android ve iOS gibi işletim sistemleri üzerinde dakikalar içinde binlerce test yapabileceğini ifade ediyor. Üstelik Salesforce, Hyundai, Agvance, TOTVS ve Zenefits gibi müşterilerin test üretimi sürelerini yüzde 90 oranında, test sürdürme sürelerini de yüzde 75 oranında azalttığını iddia ediyor.

Cser, müşterilerinin bulut odaklı test stratejisinin gücünü gören teknoloji liderleri olduğunu belirterek yapay zekanın belli bir programlama gücüne ihtiyaç duyduğunu ve bulutun da bu donanıma sahip olduğunu ifade ediyor.

Bu noktada 2022'de 54.98 milyar dolar hacmine ulaşması beklenen küresel test otomasyon pazarındaki diğer oyuncuların Cser ile aynı görüşü paylaştığını söyleyebiliriz. Zira geçen yılın sonlarına doğru Mabl, yapay zeka destekli web ve test araçları için Alphabet’in yatırım sermayesi GV'den 20 milyon dolar yatırım almıştı. Aynı şekilde 2017'nin Mayıs ayında yazılım test platformu QASymphony 40 milyon dolar yatırım alırken, 2016 yılında uygulama test firması Applause, Goldman Sachs ve Scale Venture Partners'ın da dahil olduğu yatırım turunda 35 milyon dolar yatırım almıştı.

Test otomasyonu alanındaki rekabet artmaya devam ederken, Functionize'a yatırım yapan Canvas Ventures'dan Gary Little bu rekabetten korkmadılarını ifade ediyor. Functionize'ın pazarın ihtiyacı olan çözümü sunduğunu ifade eden Little, 20 yıldan fazla süredir ticari yazılım endüstrisinde aktif bir yatırımcı olduğunu da sözlerine ekliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.