Facebook platformunda büyüme yavaşlarken, şirket sahip olduğu uygulamalar üzerinden gelir getirecek yeni reklam modelleri geliştirmeye devam ediyor. Hikayeler için Öne çıkar olarak çevirebileceğimiz "Promote" isimli yeni reklam türü, Instagram'daki işletme sayfalarının pek bir şey yapmadan Hikayelerini daha fazla kullanıcıya göstermesini sağlıyor.
Bu reklam modelinde, hesap yöneticileri takipçilerine benzer kullanıcıları, belli bir konumdaki kullanıcıların otomatik olarak hedefleyebiliyor. Yöneticilerin kullanabileceği bir başka seçenek ise Instagram'ın tüm hedefleme parametrelerini Hikayeleri'nde aktararak daha fazla kullanıcıya ulaşmak ve onları Instagram profillerine ya da web sitelerine yönlendirmek.
Instagram'ın Promote ismindeki bu yeni reklam modelini doğruladığını da ekleyelim. Promote aslında Facebook'un "Boost" seçeceğine benzerliğiyle dikkat çekiyor. Boost modelinde de sayfa sahipleri hızlıca gönderilerinin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlıyor. Bir Instagram sözcüsü ise bu yeni reklam modeli hakkında şunları söyledi:
Küresel olarak bu özelliği test ettiğimiz doğrulayabilirim. Bu ürünü yüzde 100 olarak hemen herkese açmak gibi hızlı bir gündemimiz yok, fakat bir bu konuda bir gelişme olursa sizlerle paylaşacağız.
İlk olarak Matt Navarra tarafından paylaşılan görseller, Promote reklam modelinin basit kullanımını da gözler önüne seriyor. Facebook'un 6 milyon reklamvereniyle karşılaştırıldığında sadece 2 milyon reklamverene sahip olan Instagram, bu yeni model sayesinde reklamveren tabanını genişletebilir. Zira bu sayede küçük işletmeler ya da tanınmış kişiler reklam tasarımı ve hedeflemesiyle uğraşmak yerine halihazırda paylaştıkları bir Hikaye'ye reklam çıkabilir.
Reklam gelirlerinden en fazla kar elde ettiği ABD, Kanada ve Avrupa'da kan kaybetmeye başlayan Facebook, bu yeni stratejiyle birlikte yeni reklam gelirlerine de kucak açmış oluyor.
Yeni Instagram istatistiklerinin beta sürümü yayınlandı
Üstelik Instagram'daki gelişmelerin bu yeni reklam modeliyle kısıtlı olmadığını da belirtelim. Bugün Instagram, Facebook istatistiklerinin bir parçası olarak Instagram İstatistiklerinin beta sürümünü de yayına aldı. Bu yeni araç, Instagram'ın şimdiye kadar sunduğu istatistik aracından çok daha detaylı veriler içeriyor. Hesapla ve içerikleriyle kurulan farklı etkileşim türlerini ele alan veriler, yeni takipçiler, web site tıklamaları, gönderi görüntülemeleri ve Hikaye'den çıkışları da kapsıyor.
Bu yeni Instagram İstatistikleriyle birlikte işletme hesapları, içerikleriyle etkileşime giren veya girmeyen kullanıcıların yaşam boyu değer ve kalma oranı verilerini takip edebiliyor. Bunun yanı sıra işletmeler, hedef kitle segmentleri yaratarak belli bir gönderiye yorum yapan kullanıcıların onlar için daha dazla değer üretip üretmediğini de görebiliyor. İşletmeler aynı zamanda Instagram hedef kitlesinin, sitelerinin ziyaretçileriyle, uygulamalarını indirenlerle veya Facebook sayfasını beğenenler örtüşüp örtüşmediğini analiz edemiyor.
Instagram İstatistiklerinin daha detaylı hale gelmesi, reklamverenlerin Instagram reklamlarına yaptıkları yatırımların artmasını da sağlayabilir. Özellikle işletmelerin takipçilerin müşteriye dönüşme yolculuğunu yakından takip edebilmesi, platformdaki reklam kampanyalarını tetikleyecektir.
IGTV'deki yenilikler
Son olarak Instagram'ın IGTV ürününden yeni haberleri de paylaşalım. Aslında IGTV hala Instagram'ın beklediği kullanıcı patlasını yaşamış değil. Haziran ayında piyasaya sürülen IGTV, şirket yetkilileri tarafından Instagram Hikayeler'in popülerliğine erişmesi beklentisiyle hayata geçirilmişti. Ancak uzun videolarıyla Hikayeler'den daha fazla odaklanma gerektiren IGTV, henüz etkileşim tarafında beklentileri karşılayamadı.
Belki de biraz bu nedenle Instagram, IGTV videolarının önizlemesini Hikayeler'de paylaşma özelliği getirdi. Böylece kullanıcılar Hikaye'ye basarak, önizlemesi görünen videoyu IGTV'de tamamen izleyebilecek.
Bu noktada paylaşılan önizlemenin bir video değil görsel formatında görüntülenebildiğini de belirtelim. Hatta bugün yayına alınan Shazam entegrasyonu da, tıpkı IGTV önizlemesi gibi sadece görsel bir içerik sunuyor. Aslında daha önce Soundcloud ve Pandora entegrasyonlarında da link ve görselden oluşan bu paylaşım türünü görmüştük. Görünen o ki, Instagram üçüncü parti uygulamaları, hikayelere arka plan müziği ekleyebilen kendi müzik çıkartmasına rakip olmasını pek istemiyor.
Yakın zamanda izleme geçmişi özelliğine kavuşan IGTV, yarım bıraktıkları içeriklere geri dönüş yapmasını kolaylaştırarak izlenme sürelerini arttırabilir. Bununla birlikte haber kaynağı formatını geri plana atarak Watch TV platformuna ağırlık verecek olan Facebook da ilerleyen zamanlarda IGTV'yi yeni planlarına dahil edebilir.
Ancak bir süre öncesine kadar Watch TV içeriklerine ödeme yapan Facebook'un IGTV içerikleri için henüz her hangi bir ödeme yapmadığını ekleyelim. Bu kapsamda sadece IGTV içeriği dikey formatta video hazırlayan içerik üreticilerin büyüme yavaşlığı nedeniyle platformu terketmesi de olası. Dolayısıyla içerik önizlemelerinin Hikayeler'de paylaşılması geniş takipçi kitlesine sahip içerik üreticiler için oldukça mühim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap