Instagram Alışveriş özelliği, Keşfet sekmesinde yerini alıyor

Instagram Alışveriş özelliği, Keşfet sekmesinde yerini alıyor

Son zamanlarda e-ticaret özelliklerine odaklanmasıyla dikkat çeken Instagram, alışveriş özelliğini keşfet sekmesiyle buluşturuyor. Şirket aynı zamanda bugünden itibaren alışveriş özelliğini Hikayeler'de de yaygınlaştırmaya başlıyor.

Hatırlarsanız Instagram, Alışveriş özelliğini Haziran ayında Hikayeler'de test etmeye başlamıştı. Bugünden itibaren 46 farklı ülkeden bir çok farklı marka, Hikayeler'ine çanta ikonu ekleyerek kullanıcıları satışa yönlendirebilecek.

Bu hamleyle birlikte Instagram da insanların ne alacağını karar vermek için baktığı bir içerik platformundan çok bir alışveriş sitesine dönüşecek. Şirket, hali hazırda her ay 90 Milyon kullanıcının alışveriş etiketlerine dokunduğunu belirtiyor. Yayına alınan bu yeni özellikler de bu kullanıcıların dikkatini çekerek, onların daha fazla reklam içeriği görmesini sağlıyor.

Instagram, Keşfet ve Hikayeler özellikleri üzerinden işletmeleri her hangi bir ücret almadan tanıtıyor. Bunun nedeni bu yeni reklam modelinin etkileşim ve erişimini göstererek, markaları daha kolay bir şekilde Instagram reklamlarına yönlendirmek olabilir. Bünyesinde 25 milyon işletme bulunduran platformun, sadece 2 milyon reklam verene sahip olduğunu söyleyelim. Dolayısıyla bu yeni özelliklerin, Instagram'ın reklam gelirlerini artırmak için piyasa sürüldüğü aşikar.

Haziran ayında yenilenen Keşfet sekmesinde yerini alan Alışveriş seçeneği, Keşfet'in algoritmasına uygun bir şekilde çalışacak. Kullanıcılara takip ettikleri ve beğenebileceği düşünülen işletmelerden alışveriş etiketine sahip içerikler gösteriliyor. Böylece Instagram'da da ilk kez sadece alışverişe odaklanmış bir içerik alanı yayınlanmış oluyor.

Keşfet sekmesinin yanı sıra Alışveriş Etiketleri'nin kullanımından da bahsedelim. Markalar, bu özellikte hikaye başına bir etiket seçebiliyor ve içerikteki renklerle uyumlu olacak şekilde etiketin rengini kişiselleştirebiliyor. Kullanıcılar etikete bir kez bastığında ürün detaylarının yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor. Etikete ikinci kez basıldığında ise kullanıcı işletmenin sitesine yönlendiriliyor.

Bu arada işletmeler, Alışveriş Etiketi'ne basılma sayısını ve kaç kişinin web sitesine yönlendirildiğini görüntüleyebiliyor. Shopify ve BigCommerce kullanan işletmelerin Instagram'ın Alışveriş Etiketlerini kolayca kullanabildiğini de ekleyelim.

Tüm bu gelişmelere rağmen Instagram henüz alışverişe odaklanan yeni bir uygulama çıkarmaya hazırlandığı yönündeki söylentilere cevap vermiş değil. İlk olarak 2016 yılında piyasaya sürülen alışveriş etiketleri ise ödeme adımında kullanıcıları hala satış sitesine yönlendiriyor. Bunun nedeni ise perakendecilerin müşteri ilişkilerinde söz sahibi olmak istemesi. Ancak uzun vadede kullanıcıların ödemeyi Instagram üzerinde yapması, satın alma sürecini hızlandırdığı için satışları da olumlu etkileyebilir.

Bunun yanı sıra şimdilik bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanan işletmelerin sadece bu reklam modeline bel bağlamaması gerektiğini hatırlatalım. Ne de olsa Instagram, Facebook'un uygulama ailesindeki fertlerden biri. Bu anlamda Facebook'un ani algoritma değişimi sonucu stratejisini Facebook reklamları üzerine kuran işletmelerin, ciddi zarara uğradığını hatırlamakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.