Instagram Direct'e grup video sohbet geldi, keşfet sekmesi yenilendi

Instagram Direct'e grup video sohbet geldi, keşfet sekmesi yenilendi

Bir süre önce Direct'i ayrı bir uygulama olarak piyasaya süren Instagram, bu mesajlaşma uygulamasına yeni özellikler kazandırmaya devam ediyor. Mayıs ayında düzenlenen F8'de Instagram için görüntülü sohbet özelliğinin yakın zamanda aktif edileceğini duyuran şirket, özelliği bugünden itibaren yayına alıyor.

Instagram'ın bu özelliği ilk olarak Mart ayında uygulamanın kodunda yer alan dosyaların keşfedilmesiyle gündeme gelmişti. Dosyalar, Instagram’a görüntülü ve sesli arama desteği geleceğini gösteriyordu. iOS ve Android işletim sistemlerinde artık yayında olan bu özellik, Instagram Direct üzerinden 4 arkadaşa kadar grup video sohbet araması yapmanızı sağlıyor.

Yakın zamanda 1 Milyar kullanıcıya ulaştığını duyuran Instagram, görünen o ki kullanıcılarını uygulamada tutmak adına onlara farklı seçenekler sunmak istiyor. Böyle bakıldığında Hikayeler, Mesajlaşma, canlı yayın ve IGTV'den sonra video aramayı da yayın alması, şirketin kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştığını gösteriyor.  Üstelik Instagram'ın yayına aldığı tüm bu özelliklerin kendisine uygulama içinde geçirilen vakit olarak geri döndüğünü söyleyebiliriz.

SimilarWeb'in verilerine göre ortalama bir ABD kullanıcısı Eylül 2017'de Instagram'da günde 29 dakika geçirirken, şu anda günde 55 dakika geçiriyor.  Bu da platformda Facebook'un daha fazla reklam göstermesini sağlıyor. Bu arada Facebook'un 2012'de 1 Milyar dolara aldığı  Instagram'ın 100 Milyar dolar değerine ulaştığını da belirtelim.

Instagram'ın yeni video arama özelliğine geri dönecek olursak, bu özelliğin öne çıkan yönlerinden biri de video aramayı küçülterek Instagram'daki gezintinize devam edebilmeniz. Böylece arama esnasında konuştuğunuz kişiyle sanki berabermişsiniz gibi Instagram'da bir gezintiye çıkabiliyorsunuz. Bu süreçte daha fazla arkadaşınızın armaya katılabildiğini de belirtelim. Eğer bu esnada arama daveti almak istemiyorsanız, aramaları sessize almanız da mümkün. Direct üzerinden mesajlaştığınız kişileri sohbet kısmında yer alan video düğmesine basarak kolayca arayabiliyorsunuz. Bu arada Instagram'da engellediğiniz kişilerin sizi arayamayacağını da ekleyelim.

Video sohbet alanında hizmet veren rakiplerine baktığımızda Instagram Direct'in biraz  geriden geldiğini de söyleyebiliriz. 4 kişilik grup sohbeti yapmanızı sağlayan Instagram'ın karşısında, 16 kişilik Snapchat, 32 kişilik FaceTime, 8 kişilik HouseParty ve hatta 6 Kişilik Facebook Messenger yer alıyor.

Video aramanın yanı sıra Instagram'ın yayına aldığı iki yeni özelliğinden bahsetmekte fayda var. Bu özelliklerden ilki keşfet sekmesinin segmantasyonu ile ilgili. Artık keşfet sekmesinde içeriklerin konularına göre başlıklar da yer alıyor. Daha öncesinde sadece popüler içeriklerin gösterildiği bu sekmede, beğenebileceğiniz videolar sekmesi ayrılıyordu.

Yayına alınan yeni görünümle birlikte kullanıcılar Keşfet sekmesinin üst kısmında dikey şekilde konumlanmış Sanat, Güzellik, Spor gibi konu odaklı kanallar görüyor. Üstelik bu kanalların arasında algoritmik olarak kişiselleştirilmiş "Sizin İçin" kısmı da yer alıyor.  Sizin için kısmında yer alan içeriklerin etkileşime girdiğiniz içeriklere bağlı olduğunu da belirtelim.

Kullanıcılar kategoriler arasında kolayca geçiş yapabiliyor. Açılan kategorilerin altında ise çok kullanılan hashtagler ile karşılaşaılabiliyor. Eğer bir kategoriyi görmek istemiyorsanız onu sessize almanız da mümkün. Tüm bu yeni tasarımla birlikte dikkat çeken noktalardan biri, Hikayelerin Keşfet sekmesinden çıkarılmış olması. Yine de Instagram ekibi, yakın zamanda Hikayelerin geri geleceğini ifade ediyor.

Belki de Keşfet sekmesinin yeni tasarımı bir süredir kullanıcıların ilgisini kaybeden içeriklerin, etkileşimlerini yeniden yükseltmesini hedefliyor. Diğer yandan Instagram ve Facebook'un son zamanlarda hayata geçirdiği Influencer odaklı yaklaşımı düşünecek olursak, bu yeni keşfet sekmesinin amaçlarından biri de kullanıcıların yeni Influencerlar keşfetmesi olabilir. Bu anlamda Instagram'ın Keşfetsekmesinin YouTube'un mobil Trending sayfasıyla benzerlik göstermesi de dikkat çekici.

Son olarak Instagram'ın yayına aldığı diğer iki özelliğin ikincisinden bahsedelim. Instagram içerik ortakları tarafından tasarlanan kamera efektlerini yayına aldı. Ariana Grande, BuzzFeed, Liz Koshy, Baby Ariel ve NBA ile başlattığı bu proje, eğer bu kullanıcıları takip ediyorsanız Hikayelerkamerasında onların efektlerini görmenizi sağlıyor. Aynı şekilde bu efektleri kullanan bir arkadaşınızın Hikayesinde yer alan dene tuşuna basarak bu efektleri kullanmanız da mümkün. Bu özellikle birlikte kullanıcılara kendi efektlerini oluşturma yolu açılırken Instagram kamerasında önemsediğiniz lenslere yer verilmesini sağlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.