Cambridge Analytica skandalı sonrasında yazılım geliştiricilerin başvuru incelemelerini durduran Facebook, gruplar için yönetim uygulamaları yazılmasını sağlayan Groups API'sini de kilit altına almıştı. Ancak bu durum, Gruplar özelindeki uygulamalarının Facebook'da yeniden belirmesiyle değişiyor.
Şimdiye kadar Facebook ekibi tarafından değerlendirilerek bir onay sürecinden geçen Grup uygulamaları, Gruplardaki üye listelerine, gruplarda gönderi paylaşan kullanıcıların isimlerine ve profil fotoğraflarına erişimi kaybetmişti. Onay sürecini tamamlayan Grup uygulamalarının Facebook'da yeniden yer almasıyla birlikte adminler yeni bir uygulama eklentisine kavuşuyor.
Facebook ise platformunda yayınladığı bu yeni arama motoruna dahil olan tüm uygulamaların onay sürecinden geçtiğini belirtiyor. Şirket, Groups API'sine ulaşmak için uygulamaların değerlendirme sürecinden geçmesinin şart olduğunu da ekliyor.
Facebook uygulamalarını kullanımı konusunda detaylı bir açıklama yapmamış olsa da, platformun yardım merkezine eklenen bir doküman aracılığıyla grup uygulamalarını nasıl kullanabileceğinizi öğrenmeniz mümkün. Bu arada bu dokümanıın Türkçe dilinde mevcut olmadığını belirtelim. Yine de bu özellik Türkiye'de aktif halde kullanılabiliyor.
Grup adminleri, daha öncesinde grup yönetiminde ihtiyaç duydukları uygulamaları Facebook'un dışına çıkarak kullanabiliyordu. Kullanmak istedikleri uygulamalara Facebook ile giriş yaparak grup bilgilerine erişim izni veren adminler için bu yeni araç ciddi bir kolaylık sağlıyor.
Aslına bakarsanız genellikle gönüllü olarak yapılan grup adminliği, Facebook için platformdaki etkileşim en önemli kaynaklarından biri. Bu nedenle tıpkı Facebook'un diğer etkileşim kaynakları olan içerik üreticiler ve Influencerlar'da da olduğu gibi şirket adminlerin de yaptıkları iş üzerinden para kazanmasını amaçlıyor. Şirket geçtiğimiz ay adminlerin özel içerikler başına aylık 4.99 dolar ve 29.99 dolar arasında bir ücret almasını sağlayan abonelik modelini test etmeye başladı.
Bu noktada şirketin doğru ve onaylanmış uygulamalarla Grup adminlerinin performansını arttırmaya yönelik bir hamle içinde olduğunu söyleyebiliriz. Böylece etkileşim oranı ve özel içerikleriyle dikkat çeken gruplarda marka işbirlikleri de öne çıkabilir. Yakın zamanda Brand Collabs ile marka ve Influencer ilişkilerine el atan Facebook, bunu ilerleyen zamanlarda grup ve marka ilişkileri için de düşünebilir.
Bunun yanı sıra üçüncü parti uygulamaların grup adminleri tarafından kullanılmak için Facebook'u bir tanıtım platformuna dönüşebilir. Bu gelişmelerin bir adım sonrasında ise Facebook'un Gruplar için bir uygulama mağazası oluşturması ve buradan gelir elde etmeye başlaması olası.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap