Facebook, yazılım geliştiricilerin başvuru incelemelerini durdurdu

Facebook, yazılım geliştiricilerin başvuru incelemelerini durdurdu

Cambridge Analytica kriziyle sarsılan Facebook, hafta başında üçüncü parti yazılım geliştiricilerin başvuru incelemelerini bir süreliğine durdurduğunu açıkladı. Böylece yazılım geliştiriciler Facebook ekosistemi için yeni uygulama ya da chatbot geliştiremeyecek. Geçici olsa bile bu ani durdurma kararının, bu hafta Facebook'ta yeni bir ürün piyasaya sürmeyi ümit eden uygulama geliştiricilerine ciddi anlamda zarar verdiğini söylemek mümkün.

JUICE isimli dijital ajansın kurucu ortağı Troy Osinoff konuyla ilgili paylaştığı gönderide şu ifadeleri kullandı: Yüzlerce saatlik çalışmanın, onlarca yatırım sermayesindeki yüz binlerce doların ve onlarca müşterinin, birkaç satırlık kodun kaprisi yüzünden herhangi bir anda ortadan kaybolduğunu düşünün.

Osinoff gönderinin devamında yakın zamanda kapanan Little Things'e de değinerek Facebook'a güvenen girişimcilerin mutlaka bir b planı olması gerektiğini söyledi.

Facebook yetkilileri Campbell Brown ve Adam Mosseri'nin Osinoff  ile aynı fikirde olduğunu hatırlatalım.  Zira geçtiğimiz ay Code Media konferansında Brown: "Facebook'un kendisi için doğru platform olmadığını düşünenler, platformdan ayrılmalı." demişti. Mosseri ise bu görüşü desteklemişti.

Girişimci Chris Messina Chatbot Magazine'in bu durdurma kararını bir kaç hafta süreceğini belirten mesajını paylaşırken, bir Facebook sözcüsü yeni uygulamaların ve chatbotların tekrar ne zaman işleme alınacağına dair paylaşabilecekleri bir tarih olmadığını ifade etti. 

Facebook bu kararı, Cambridge Analytica krizi kapsamında veri paylaşımını durdurmak adına yapmış olabilir. Yine de Chatbotların, uygulamalar kadar detaylı bilgilere erişmesi hiçbir zaman söz konusu olmadı. The Bot Platform'un kurucusu Syd Lawrence konu hakkında şu açıklamayı yaptı:"Elimize geçen tek veri; bota giriş yapan kişinin adı, cinsiyeti ve saat dilimi. Arkadaşlarınızla ilgili bir şey yapmak bir yana konum veya sayfa beğenisi bilgilerini bile almıyoruz."

Yeni uygulama ve chatbotlara kapılarını kapayan Facebook'ta Başvuruyu yapmış olan uygulama ve chatbotların akıbeti de belirsizliğini koruyor. Faaliyet gösterdiği bir çok pazar için üçüncü parti geliştirici gücüne ihtiyaç duyan Facebook eğer bu durdurma sürecini uzun tutarsa ciddi bir iş gücü kaybına uğrayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.