Yayıncılar, Facebook etkileşimlerinde ciddi düşüşler yaşıyor

Yayıncılar, Facebook etkileşimlerinde ciddi düşüşler yaşıyor

Facebook'un haber kaynağı algoritmasındaki değişim, yakın zamanda LittleThings isimli bir viral içerik üreticisinin organik etkileşimini yüzde 75 oranında azaltarak kapanmasına sebep oldu. Ancak analiz şirketlerinin ortaya koyduğu verilere göre Viral Thread, ViralNova, 9gag, Bored Panda, Diply ve Distractify gibi içerik üreticilerinin geleceği de tehlikede olabilir.

Facebook'un satın aldığı analiz şirketi CrowdTangle, Facebook'un haber kaynağı algoritmasının yenilenmesinin ardından viral içerik üreticilerinin beğeni, paylaşım, yorum ve ifadeler tarafında hızlı bir düşüş yaşadığını belirtti. Zira bu yenilenme ile içerik üreticileri haber kaynağında geri plana atıldı.

Bir başka analiz firması Jumpshot'ın verilerine göre ise bu düşüş, aslında içerik üreticilerinin erişiminin Facebook tarafından kısıtladığını gösteriyor. Tüm bu veriler ışığında şimdiye kadar Facebook'tan gelen trafiğe güvenmiş olan yayıncıları zor günler bekliyor.

Hatta buna en yakın örneklerden biri de Distractify. Zira platformun aylık trafiğinin Ocak ayında yüzde 78, Şubat ayında ise yüzde 84 oranında azaldığı görülüyor. Üstelik bu düşüşlerin çoğunun Facebook yönlendirme trafiğindeki düşüşle bağlantılı olduğunu söylemek de mümkün.

Görünen o ki şimdiye kadar bazı platformlar diğerlerine oranla Facebook'tan gelen trafiğe daha çok bel bağlamış durumda. Örnek vermek gerekirse SimilarWeb'in verilerine göre 9gag'in masaüstü trafiğinin sadece yüzde 12'si Facebook'tan gelirken Viral Thread'de bu rakam yüzde 85'i buluyor. İçerik üreticiler Facebook'a ne kadar bağımlı olursa olsun, şirket için bir şey değişmiyor. Facebook, bu içerikleri, onlara yeni haber kaynağında yer verecek kadar değerli görmüyor.

İçerik üreticilerin bir yıldan fazla süredir Facebook tarafındaki düşüş ile mücadele ettiğini de hatırlatalım. Facebook'un platformunda doğal videoları ve Instant Articles'ı önceliklendirmesiyle birlikte içerik üreticiler Facebook'tan gelen trafikte bir düşüş yaşamaya başlamıştı. 2017 yılının sonlarına doğru ise yayıncılar trafik için Facebook yerine Google'ı tercih etmeye başladı.

Bu yönlendirme trafiğindeki düşüş aslında içerik üreticiler arasında da farklılık gösterebiliyor. Örneğin CrowdTangle verilerine göre, 9gag'in yayınlarındaki etkileşim oranı Ocak ayından Şubat ayına kadar aylık yüzde 50 oranında düşerken Viral Thread'in etkileşim oranı son bir yıl içinde ikinci en büyük gerilemeyi yaşayarak ayandan aya yüzde 32'lik bir düşüş yaşadı.

Facebook'un haber kaynağı algoritmasını değiştirmesinin ardından kullanıcılar, yayıncı içeriklerini haber kaynağında yüzde 20 daha az görmeye başladı. Son iki ay içinde Little Things'in varlığı son bulurken, diğer yayıncılar yeni çözümlerin, yeni platformların peşinde koşmaya başladı. Bu zorlu yolculukta Facebook tarafında ayakta kalmak isteyen yayıncıların tek çaresi ise Zuckerberg'in beklediği gibi anlamlı içerikler üretmek. Facebook Haber Kaynağı’nın başındaki isim Adam Mosseri ise güvenilir, bilgilendirici ve yerel içeriklerle yayıncıların avantaj yakalayabileceklerini ifade etmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.