Eric Schmidt, Elon Musk'ın yapay zeka yorumları hakkında "bence kesinlikle yanlış" dedi

Eric Schmidt, Elon Musk'ın yapay zeka yorumları hakkında

Google'ın ana şirketi Alphabet CEO'luğunu bırakan ve şu anda danışman olarak devam eden Google'ın efsane isimlerinden Eric Schmidt, geçtiğimiz cuma günü Paris'te düzenlenen VivaTech konferansında konuştu. Konuşmanın önemli bir bölümünü yapay zekanın insanlar üzerindeki etkisi oluşturdu ve dolayısıyla Elon Musk'ın konuyla ilgili kaygıları da soruldu.

Bu arada Elon Musk'ın yapay zeka ile ilgili uyarılarından haberdar olmayanlar ilk olarak “Medeniyet olarak karşılaştığımız en büyük risk yapay zeka olabilir” ve "Yapay zeka Kuzey Kore’den daha tehlikeli" yazısına göz atabilirler. Eric Schmidt Elon Musk'ın her fırsatta yaptığı yapay zeka uyarıları sorulunca kısa ve net "Elon bence kesinlikle yanlış" yorumunda bulundu. "Bu teknolojinin olası kötüye kullanımından endişe duyuyor ve ben de öyle" diyen Schmidt yapay zekanın "ezici yararı" olduğuna daha çok ikna olduğunu söyledi.

Schmidt yapay zekanın insanlığa sağlık, eğitim, ekonomi ve sosyal alanlarda ne gibi faydalar sağlayacağını konuşmaya devam etti ve şöyle dedi "Yapay zeka insanları daha akıllı hale getirecek ve ezici bir şekilde bu "net kazanç" olacak."

Teknoloji devlerinin neredeyse tamamı yapay zeka alanında yatırımlar yapıyor ve Elon Musk bu alanda uyarılarda bulunan az sayıda CEO'dan biri. Teknoloji dünyasının yapay zeka ve etik alanında içinde bulunduğu tartışmaları da düşünecek olursak genel olarak Eric Schmidt genel olarak "teknolojinin iyi bir güç" olduğunu düşünüyor.

Dünyanın en büyük reklam ajanslarından biri olan Publicis'in eski CEO'su olan Maurice Levy'nin Eric Schmidt'e sorularından biri de bazı grupların geride kalmadan kamunun bu gelişmelere nasıl hazırlanabileceği yönündeydi. Eric Schmidt bu soruya karşılık topu hükümetlere atarak "bu teknolojiler etrafında araştırma ve eğitimi finanse etmeliler" dedi.

Schmidt "bu yeni çözümler (yapay zekadan söz ediyor) ortaya çıktığında bu konuyla ilgili problemleri olanlar da dahil herkesin faydasına olacak" dedi. Ayrıca otomasyon ve bu yeni teknolojilerin işleri ortadan kaldıracağı endişesinin aksine yapay zekanın benimsenmesinin işlerde üzerinde de pozitif etkisinin olacağını öne sürdü. Hatta "çok fazla iş olacak" diyen Eric Schmidt "toplum yaşlandıkça önemli servisler finanse etmek için çalışacak, vergi verecek yeterli sayıda kişi olmayacak. Bu durumda yapay zeka devreye girecek" diyor. (Elon Musk'ın daha önce üzerine durduğu "evrensel temel gelir" konusu görünüşe göre herkesin hemfikir olduğu nadir başlıklardan.)

Maurice Levy'nin yapay zeka alanında sorularını yanıtlayan sadece Eric Schmidt değildi. Geçtiğimiz günlerde aynı sorular Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e de sorulmuştu. Zuckerberg biraz daha ölçülü yanıtlar vermişti.

"Elon Musk'ın bu noktada çok fazla şey yaptığını duydum ve ben de yapıyorum" diyen Zuckerberg, Musk'ın trafik kazalarını önleyebilmek için kendi kendine giden otonom araçları eğittiği zorlu görevi anlayabildiğini belirtiyor. Yani bir başka deyişle Musk'ın bu yorumları yapmasının temel nedeni olarak yapay zeka alanında yaptığı çalışmalar olduğunu belirtiyor. Tüm bunlara rağmen Zuckerberg yapay zeka konusunda iyimserliğini dile getirmekten çekinmiyor.

"Yapay zeka konusunda çok fazla olumsuz olmadığımızdan emin olmalıyız. İnsanların teknolojideki bir başarısızlığı öne sürerek süreci yavaşlatmak için kullanması çok kolay" diyen Zuckerberg, "temel olarak yapay zeka çok fazla iyi sonuç ortaya çıkacaktır" dedi.

Eric Schmidt ile aynı oturumda konuşan Facebook'un yapay zeka araştırma bölümü başkanı Yann Lecun "insanlardan çok daha akıllı makineler geliştirmemiz mümkün fakat bunun korkulması gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum" dedi. İlk olarak önümüzde çok uzun bir yol olduğunu belirten Lecun ikinci olarak insanlardan akıllı robotların insanlığa hükmetmek isteyeceğini düşünmediğini belirtti.

"Zeka ve hakimiyet duygusu arasında pozitif bir ilişki olduğunu düşünmüyorum" diyen Lecun insanların sosyal birer hayvan olduğu için hümetme duygusunun olduğunu fakat bu durumun makineler için geçerli olmadığını belirtiyor.

Bir yanda Elon Musk'ın korkuları, diğer yanda teknoloji devlerindeki önemli isimlerin açıklamaları ve hepsini kendi kefemde tarttığım zaman Elon Musk'ın giderek daha haklı olduğunu düşünüyorum. Her şey beklediğimizden ve hayal ettiğimizden çok daha hızlı gerçekleşecek gibi görünüyor. Henüz kendimiz hakkında bile çok fazla bilgiye sahip değilken bizden kat kat hızlı öğrenebilecek makineler üzerinde çalışmak biraz korkutucu olmak zorunda. Yapay zeka çağının ne kadarını göreceğiz bilemiyorum fakat umarım yeteri kadarını görecek kadar yaşarım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.