Elon Musk: Otomasyon, evrensel temel gelir için hükümetleri zorlayacak

Elon Musk: Otomasyon, evrensel temel gelir için hükümetleri zorlayacak

"Evrensel temel gelir" olgusu gündem oluşturmaya devam ediyor. Daha önce asıl problemin yapay zeka değil de iş dünyasında olduğundan söz etmiştik ve orada da evrensel temel gelir (Universal Basic Income) konusuna değinmiştik. Green Institute tarafından hazırlanan detaylı rapor, evrensel temel gelir ve daha az çalışmanın artıracağı verimlilik hakkında bir çok gerçeği gözler önüne seriyordu.

Bu konuya değinenlerin sayısı da giderek artıyor. Bill Gates, geçtiğimiz haftalarda robotlar ve yapay zeka dolayısıyla işlerini kaybedecek insanlar için evrensel temel gelir konusunun gündeme alınmasından söz etmişti. Tıpkı Green Institute'nin önerisinde olduğu gibi şirketlerden alınacak vergilerle bu konunun çözülebileceğini belirtmişti. Elon Musk da bu kervana katıldı ve Dubai'de katıldığı World Government Summit'de evrensel temel gelir konusunda görüşlerini paylaştı. (Aşağıda 1 saatlik paneli izleyebilirsiniz.)

Elon Musk zirvede, gelecek, yapay zeka, otomasyon ve bunların getirisi olarak iş yerlerindeki zorluklarla beraber önümüzdeki yüzyıllarda dünyanın karşı karşıya kalacağı zorluklar hakkında konuşma fırsatı buldu.

Elon Musk'a medeniyetin gelecekte karşı karşıya kalabileceği sorunlar sorulduğunda konuya insanlığı aşan yapay zekaların tehdidiyle başladı. Daha önce de benzer tedirginliklerini dile getiren Elon Musk "dünyada yaşayan en akıllı insandan çok daha akıllı bir yapay zekaya sahip olabilirsiniz ve bu gerçekten çok tehlikeli bir durum" diye belirtti.

Özellikle yapay zeka alanında çalışan bilim insanlarının kendilerini işlerine çok fazla kaptırabileceğinden söz eden Musk, "Yapay zekayı nasıl uyguladığımıza çok dikkat etmeliyiz ve araştırmacıların kontrolü kaybetmediğinden emin olmalıyız" diye belirtti.

Otonom sistemlere dikkat çeken Musk, "Önümüzdeki bir kaç on yıl içerisinde teknoloji iş dünyasını derinden etkileyecek. Muhtemelen ulaşım için büyük ölçekte akıllı otomasyona sahip olacağız" dedi. Ayrıca "20 yıl gibi kısa bir süre içerisinde var olan iş gücünün %12-15 gibi bir oranı artık işsiz olacak" dedi. Otomasyon sistemleri özellikle işin içinde "makine" bulunan işleri çok daha hızlı etkileyecek.

Elon Musk, otomasyon sistemlerinin (yapay zeka, robotlar ve dahası) yalnızca ulaşım alanında çalışan insanları işlerinden etmeyeceğini, bir çok farklı alanda iş dünyasını derinden sarsacağını ve bu nedenle hükümetlerin evrensel temel geliri başlatması gerektiğini savunuyor. "Seçim şansımız olacağını sanmıyorum. Bence bu gerekli olacak. Bir robotun daha iyi yapamadığı çok az iş alanı kalacak" diyor Elon Musk.

Elon Musk bu konunun çok daha derinleşeceğini savunuyor. "Asıl zor olan şey şu, insanlar hayatlarına nasıl bir anlam yükleyecekler? Bir çok insan için hayatın anlamı iş hayatlarıyla sınırlı. Eğer size ihtiyaç kalmadıysa artık anlam olmayacak. Bununla başa çıkmak çok daha zordur. İnsanlar geleceğin, istedikleri gibi güzel bir geleceğin olduğunu nasıl anlayabilecekler?"

Bazı hükümetler ve bağımsız kuruluşlar evrensel temel gelir konusunda deneyler yapmaya başlıyorlar. Finlandiya, rastgele seçtiği 2.000 Finliye aylık 560 Euro vererek bir deney başlattı. Aynı şekilde eBay kurucusu Pierre Omidyar'ın hayır amaçlı kurduğu yatırım şirketi Kenya'da evrensel temel gelir programına $493,000 bağışta bulundu. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bu deneylerin nasıl sonuçlar elde ettiğini görebileceğiz.

Evrensel temel gelir oldukça önemli bir mevzu ve milyarderler (ve şirketler) bu alana yatırımlar yapıyorlar. Elon Musk'ın da dediği gibi yapmak zorundalar. Aynı şekilde hükümetler de bu alanda ciddi yükümlülüklere sahip. Evrensel temel gelir metodolojisi ve bununla beraber insan psikolojisi alanında ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Evet, Elon Musk yine fazlasıyla haklı.

Yeni teknolojilere ilgi duyuyorsanız 10 Mayıs 2017'de Webrazzi İnovasyon'da şimdiden yerinizi alın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.