Snap, Lens Studio için yeni özelliklerini piyasaya sürdü

Snap, Lens Studio için yeni özelliklerini piyasaya sürdü

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Lens Studio'yu tanıtan Snapchat, bu platformla birlikte yazılım geliştiricilerin Snapchat için AR lensler oluşturmasına olanak tanıyordu. Şirket, dün Lens Studio'ya gelen yenilikleri duyurdu. Üstelik bu yenilikler arasında yeni yüz lenslerinin oluşturulmasını sağlayan yedi şablon da yer alıyor.

Şimdiye kadar Lens Studio kullananlara sadece "World Lens" üretimleri açıktı. Bu da yazılım geliştiricilerin yalnızca 3D AR objeler geliştirmesini sağlıyordu. Ancak bu geliştirmelere yüz odağındaki AR filtreleri dahil değildi.

Bu yeni geliştirmeyle birlikte yazılımcılara yüz lenslerini geliştirmenin yolu açıldı. Yedi farklı lens şablonu arasından istediklerini seçebilen yazılımcılar artık yüz odaklı AR deneyimleri tasarlayabilecek. İçinde Tetikleme, 2D Objeler ve Çarpıtma özelliklerinin de bulunduğu bu yedi seçeneğin tam listesi ise şu şekilde:

Yüz Boyama

Yüz boyama seçeneğinde yüzün yerine başka bir şey koyma metoduna odaklanılıyor. Yüzü tarayan bu seçenek yazılım geliştiricilerin yüze ve yüzde burun ya da dudak gibi bölümlere odaklı yeni bir görsel geliştirmesini sağlıyor. Örneğin dudaklara ya da burna odaklanarak  onları boyayabiliyor ya da daha farklı görünmelerini sağlayabiliyorsunuz. Aksesuar ve makyaj ürünleri için ideal bir seçenek.

Fotoğraf 

Fotoğraf seçeneği de aslında yüz seçeneği ile benzer nitelikte. Bu seçenek, yazılım geliştircilerin kamerada görünen tek bir öğeye odaklanarak onun yerine tasarlanan lensin gelmesini sağlıyor.

Çarpıtmak 

Bu şablon yazılım geliştiricilerin yüzde yer alan bölümleri esnetmesini ya da büzmesini sağlıyor. Bu şablonu, Snapchat'in ağız bölgesini olağanüstü şekilde büyüten popüler lensinden hatırlayabilirsiniz.

Tetiklemek 

Bu seçenek sayesinde yazılım geliştiriciler lensi harekete geçirmek için bir tetikleyici kullanabiliyor. Lensleri kullanırken sıklıkla rastladığımız "göz kırpın", "kaşlarınızı kaldırın" ya da "ağzını açın" gibi uyarıların temelinde yatan özelliğin tetikleme olduğunu söyleyebiliriz.

2 Boyutlu Objeler

Bu şablon, yüze 2 boyutlu görsel yerleştirmeyi sağlıyor. Aslında Snapchat'in en ünlü lenslerinden biri olan Dog Face'in temelinde de bu şablon yatıyor.

3 Boyutlu Objeler

Bu şablonun çalışma prensibi, 2 boyutlu objelerin çalışma prensibiyle aynı. Bu noktada aradaki tek fark, yerleştirilen objenin 3 boyutlu olması. Bu şablon aynı zamanda 3 boyutlu animasyonları döngü halinde çalıştırmayı sağlayan bir komut dizisine de sahip.

Beysbol Kasketi

Bu şablonda beysbol kasketinin rengini ve kenarlarının tarzını değiştirebiliyor ya da şapkaya bir görsel ekleyebiliyorsunuz.

Tüm bu şablonların yanı sıra Snap, GIPHY ile işbirliği yaparak Lens Studio yazılımcılarının şirketin GIF çıkartma kütüphanesinden faydalanmasını sağlıyor. Bu anlamda Snapchat'in GIPHY ile yaşadığı ırkçı çıkartmalar problemini çözdüğünü söylemek mümkün.

Bu arada şirketin bu yeni özelliklerle birlikte Community Lens Stories özelliğin de piyasaya sürdüğünü belirtelim. Bu özellik sayesinde  geliştiricilerin oluşturduğu lensler herkese açık bir şekilde sergilenip kullanılabilecek. Bu yeni özellikte, herkese açık olan hikayeler de dahil olmak üzere her bir hikaye "Our Story" başlığında yayınlanacak. Bu yayınlanan lensler arasında gezinebilen kullanıcılar, sayfayı yukarı doğru kaydırarak beğendikleri lensi kullanabilecek ya da Community Lens üstünde yer alan "i" butonuna basarak diğer lensler arasında arama yapabilecek.

Snapchat'in tüm bu geliştirmeleri daha hızlı bir şekilde büyümek ve platformdaki yaratıcılığı arttırmak üzere yaptığını söyleyebiliriz. Bir kaç yıl önce Facebook'un Hikayeler özelliğini sahip olduğu platformlara kopyalamasıyla ciddi anlamda darbe alan Snapchat, Facebook'un gözden düştüğü şu günlerde emin adımlarla kendini geliştirmeye devam ediyor. Yakın zamanda Official Creator Program'ı yayına alarak üretici ekiplerle iş birliği yapmaya kapılarını açan şirket, seçtiği üreticilerin şablonlara ve özelliklere daha erken erişmesine de imkan veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.