Instagram, ırkçı GIFlerin kaldırıldığı GIPHY eklentisini tekrar yayınladı

Instagram, ırkçı GIFlerin kaldırıldığı GIPHY eklentisini tekrar yayınladı

Geçtiğimiz haftalarda Instagram'ın Hikayeler kısmında yer alan GIPHY eklentisi, platformda bulunan ırkçı GIFler nedeniyle uygulamadan kaldırılmıştı. Instagram, dün GIPHY'nin kütüphaneyi 4 kez kontrol ettiğini söylemesi üzerine eklentiyi tekrar yayına aldı.  Üstelik GIPHY eklenen yeni GIFleri bu kez önceden denetlediğini ifade etti.

Aynı dönemde eklentiyi uygulamadan kaldıran şirketlerden biri de Snapchat. Ancak şirket bu konuda Instagram gibi bir adım atmış değil. Hatta basından gelen sorular karşısında Snapchat, GIPHY'nin yeniden etkinleştirilmesiyle ilgili paylaşacak her hangi bir şeyi olmadığını söyledi.

Bu etkinleştirme ile ilgili bir Instagram sözcüsünün açıklaması ise şu şekilde: "Bu süreçte GIPHY ile yakın temas halindeydik ve Instagram kullanıcılarının iyi bir deneyime sahip olmasını sağlamak için önlemler aldıklarından emin olduk."

Olayı kaçıran okuyucularımız için tekrar hatırlatmakta fayda var. Lyauna Augmon‏, isimli bir Instagram kullanıcısı eklentiye 'suç' (crime) yazdığında siyahileri aşağılayan oldukça ırkçı bir GIF ile karşılaşmıştı. GIF'te  "Zencilerin işlediği suçlardaki ölüm sayısı" gibi ciddi anlamda ırkçı bir ifadeye yer verilirken, maymun resmi de dikkat çekiyordu. Augmon‏'un bu GIF'i Twitter'da paylaşmasıyla, GIPHY entegrasyonu sosyal ağların imajı için ciddi bir tehdit oluşturdu.

Bu olay yaşandığında Snapchat, “Bunun bir daha asla gerçekleşmeyeceğinden emin olana kadar GIPHY'yi uygulamamızdan kaldırdık." açıklaması yaparken, Instagram bu durumdan basın mensuplarının telefonlarıyla haberdar olmuştu. Instagram 1 saat içinde eklentiyi kaldırırken GIPHY 12 saatlik bir sessizliğe büründü. 12 saatin sonunda GIPHY bu içeriğin yayınlanmasının nedenini içerik denetleme filtrelerindeki bir hata olduğunu söylemişti.

Aslında bu durum üçüncü partilerle çalışan herkesin başına gelebilirdi. Böyle bakıldığında Snapchat'in uzun yıllar boyunca üçüncü parti yazılımcılara erişim izni vermemesinin haklı bir nedeni olduğunu söylemek mümkün. Öte yandan üçüncü partilerle çalışmak platformlara yadsınamaz bir hız ve çeviklik kazandırıyor. Açıkçası Snapchat de bunun farkına varmış olmalı ki artırılmış gerçeklik ve pazarlama alanlarında yazılımcılara platformu açtı. Yine de 3. partilere açılan her kapı  riskleri ve krizleri de beraberinde getiriyor.

Sanırım yakın zamanda bunun en somut örneğini Facebook ve Cambridge Analytica krizinde gözlemledik. Zira bu krizin akabinde Facebook, yazılım geliştiricilerin uygulama ve bot başvurularının değerlendirme sürecini askıya aldı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.