Google'ın 300 milyon dolarlık yeni habercilik inisiyatifi

Google'ın 300 milyon dolarlık yeni habercilik inisiyatifi

Şimdiye kadar 140 Journos ve Vice gibi oluşumlar vasıtasıyla YouTube'un habercilikte oynadığı rolü görmüş olduk. Ancak Google habercilikteki rolünü bir adım öne taşıyarak çok yönlü habercilik inisiyatifini duyurdu. İşletme Müdürü Phillipp Schindler, bu inisiyatifi şirketin habercilik endüstrisiyle çalışma konusundaki tüm çabalarını bir araya getiren bir yol olarak tanımladı.

Google bu yeni haber inisiyatifinin 3 hedefe odaklandığını ifade ediyor. Bu hedefler; haberciliğin kalitesini arttırmak, sürdürülebilir iş modellerini desteklemek ve teknolojik yeniliklerle basın odasını güçlendirme. Aynı zamanda şirket önümüzdeki 3 yıl boyunca habercilikle ilişkili projelere toplam 300 milyon dolar yatırmayı planlıyor.

Schindler New York'ta gerçekleşen basın toplantısında basın mensuplarına: "Misyonumuz, doğası gereği sizin işiniz ile bağlantılı." Aslında haber şirketlerinin Google ve benzeri büyüklükteki internet şirketlerini bir müttefik olarak görmediğini söyleyebiliriz. Zira bu şirketler hem çevrim içi reklam piyasasını domine ediyor hem de genel olarak doğruluğu sorgulanan veya asılsız haberlerin yayılmasında rol oynuyorlar.

Bu noktada Schindler, Google'ın kaliteli haberciliği desteklemek için Google Arama ve DoubleClick olmak üzere iki açık işletme teşvikine sahip olduğunu söyledi. Schindler, Google Arama'nın doğası gereği açık webe ve erişime açık bilgiye ve de belli ki kaliteli içeriğe bel bağladığını belirtti. DoubleClick konusunda ise Schindler, geçtiğimiz yıl ortaklara 12.6 milyar dolar ödediklerini belirterek DoubleClick reklam işinin tamamen yayıncılarla geliri paylaşmak üzerine olduğunu ifade etti. Schindler bu açıklamasıyla basın mensuplarına "Siz büyümezseniz biz de büyümeyiz" mesajını verdi.

Bu yeni haber inisiyatifine detaylı olarak baktığımızda bir kaç farklı kategoride yeni ve eski proje ve ürünlerin bir birleşimi olduğunu söyleyebiliriz. Konu kaliteli haberciliğe geldiğinde ise Schindler, Google'ın daha güvenilir kaynakları önceliklendirmek üzere halihazırda bir algoritma düzenlemesine gittiğini  duyurdu. Aynı zamanda onaylanmış kaynaklardan gelen haberleri, Başlıca Haberler kısmında öne çıkardığını da ifade etti.

Bu yaklaşımın son zamanlarda Facebook'ta sıklıkla gördüğümüz bir yaklaşım olduğunu da belirtelim. Rusya'nın,  Facebook reklamlarıyla ABD siyasetini manipüle etmesinin ardından Facebook da yayıncılık alanında bir çok geliştirmeyle karşımıza çıkmıştı. Bu geliştirmeler arasında yerel yayıncıları önceliklendirme, haber kaynağı algoritmasındaki değişim, flaş haber etiketleme özelliği de yer alıyor. Ancak haber kaynağındaki algoritma değişimiyle bir çok yayıncının Google tarafına kaydığını hatırlamakta da fayda var.

Google'ın doğru haberler yayınlama konusunda Facebook ile aynı kaygıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Zira Schindler, Harvard Kennedy School’un First Draft'ı ile işbirliği yaparak to Disinfo Lab isimli bir oluşum yarattıklarını ifade etti. Shindler bu oluşumun, seçimler sırasında yanlış bilgileri izlemek için hesaba dayalı araçlar ve gazetecilik gözetimi kullanacağını da söyledi.

MediaWise isimli bir başka projede ise şirket, Poynter Institute, Stanford Üniversitesi ve Local Media Association ile işbirliği yapıyor. Google.org’dan Jacqueline Fuller, bu projeyi 2 yıl boyunca gençler arasında medya okuryazarlığını geliştirecek olan 3 milyon dolarlık bir medya kampanyası olarak tanımladı.

İş modellerine baktığımızda ise şirketin Google ile Abone Ol özelliğini yayına aldığını görüyoruz. Bu özellikle birlikte kullanıcılar Google ile ortaklığa giden yayıncılara ücretli abone olabilecekler. Böylece Google hesabına giriş yapan kullanıcılar tek bir tıkla ücretli abone olabilecek ve kullanıcıların aynı sitede ödeme ekranları ya da giriş panelleriyle uğraşmasına da gerek kalmayacak.

Şirketin Google Analytics'te de geliştirmeler yapması dikkat çekici. Google Analytics'e Haber Tüketici İstatistikleri paneli ekleyen Google, yayıncıların hedef kitlelerini daha iyi bir şekilde segmentlere ayırmasını ve daha iyi analiz ederek abone gelirlerini arttrmasını hedefliyor.

İşin teknoloji kısmında ise Google AMP'yi öne çıkarıyor. Makalelerin hızlı açılması için açık kaynaklı bir formata sahip olan bu yapı, görsel, video ve animasyon ağırlıklı yeni bir hikaye formatına kavuşuyor.  Aynı zamanda açık kaynak aracı Outline'ı da piyasaya süren şirket, VPNleri özel sunuculara konumlandırarak basın odalarının habercilerine güvenli internet erişimi sunmasını sağlıyor.

Google’ın News Lab'inden Steve Grove ise ortaklara yardımcı olmak adına ekibinin yapay zeka gibi teknolojinin farklı alanlarında çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Röportaj deşifresi için The Washington Post ile Google Cloud Voice API üzerine yapılan çalışma da bu örneklerden biri.

Shindler son olarak 300 milyon doların nasıl harcanacağı konusundaki önceliklendirmenin yayıncılarla beraber yapılacağını da belirtti. Yine de Google'ın yatırımlarındaki aslan payını muhtemelen iş modellerinin ve teknoloji inisiyatiflerinin alabileceğini de ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.