Bitcoin için çalkantılı günler geride mi kaldı?

Bitcoin için çalkantılı günler geride mi kaldı?

Bitcoin 2018 yılına dünyanın hemen her yerinden düzenleme ve yasaklama haberleri ile başladı. Hindistan, Güney Kore, Çin ve ABD’den düzenleme ve yasaklama haberleri piyasaları sarsarken Japonya CoinCheck borsasının hacklenmesi ve 400 milyon NEO çalınması haberi geldi.

Kısa süre sonra Facebook’un kripto para ve ICO reklamlarını yasaklaması ve Bitfinex’in Tether sorunu da gün yüzüne çıkınca Ocak ayının başından beri kripto paraların toplam Pazar değerinden yarım trilyon dolardan fazla eridi.

Kripto para piyasasının lokomotifi bitcoin, dün öğlen saatlerinde 5920 dolar seviyesine kadar indi. Bu seviyeleri en son geçtiğimiz Ekim ayında görmüştük. Alternatif kripto paralar da bu durumdan nasibini aldı elbette. Ehtereum, litecoin ve ripple da en az yüzde 9 düşüş yaşadı gün içinde.

Avrupa’daki Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustin Carstens, kripto paralara ilişkin ciddi düzenlemeler gerektiğini belirtti. ABD’de ve Avrupa’da çeşitli bankaların kripto alımı için kredi kartı kullanımını durdurması ve Visa ve Master Card’ın da kredi kartları ile kripto para alınımından fazladan yüzde 5 daha komisyon alacağını açıklaması bitcoini iki yıldan sonra ilk kez 200 günlük hareketli ortalamanın altına çekti.

ABD’de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu başkanı Christopher Giancarlo ve Menkul Kıymetler ve Takas komisyonu başkanı Jay Clayton, senatonun Bankacılık Komitesi ile dün bir toplantı gerçekleştirdi ve dijital para birimlerinin yatırım aracı olarak tehlikeleri üzerine ifade verdiler. İfadeler kripto yatırımcılarını korktuğu gibi geçmedi.

Giancarlo’nun “Küçümseyici olmadan, düşünceli ve dengeli bir şekilde yeni neslin kripto para tutkusunu saygıyla karşılamamız gerekiyor” sözleri toplantıya damgasını vurdu. JP Morgan gibi dev bankalar bitcoin ve kripto paraları eleştirmiş, hiçbir değeri olmadığını vurgulamış ve bitcoini blockchain teknolojisinden ayrı tutarak esas blok zinciri teknolojisinin değeri olduğunu vurgulamışlardı. Ancak dünkü toplantıda Giancarlo farklı bir yaklaşımla kripto paraların kendi blok zincirlerinden ayrı düşünülemeyeceğini ve beraber değer yarattıklarını, bitcoin olmasa blok zinciri teknolojisi de olmayacaktı sözleri ile vurguladı.

Bu ifadeler ile nefes alan piyasa 7 bin dolar bandını geçerek tekrar toparlanma sinyalleri vermeye başladı ancak düzenleme ve yasaklama söylentileri ile aşağı yönlü hareketine başlayan kripto para piyasası için yeterli olacak mı, zaman gösterecek. Bu arada daha önümüzdeki günlerde Bitfinex borsasının Tether (USDT) için mahkemeye çağrıldığını hatırlatalım. Duruşma olacak mı, neler yaşanacak ve piyasaları Tether sorunu nasıl etkileyecek göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.