2018'de dijital yayıncıları neler bekliyor?

2018'de dijital yayıncıları neler bekliyor?

Medya endüstrisi 2017'de dar bir boğazdan geçti. Yayıncılık endüstrisinde, internet kullanıcısının bekletinleri doğrultusunda değişen "dijital" kavramı geçtiğimiz yıl hiç olmadığı kadar ön plandaydı. Birçok sektörde olduğu gibi tüketicinin yön verdiği yayıncılık sektöründe de "başarı" şirketlerin ne kadar hızlı ve kullanıcı deneyimine yanıt verdiği ile bağlantılı.

2018'de dijital yayıncıları neler beklediğini yine dev teknoloji şirketleri ve okuyucular belirleyecek. Özellikle, içerik türündeki değişim, yapay zeka ve akıllı verilerin doğru kullanımı ile daha interaktif, daha sosyal, marka güvenliği, şeffaflığı ve kullanıcı deneyimine odaklanan yayın kuruluşları kazanacak. Şubat ayının ilk gününde 2018'e ait öngörüleri kısaca paylaşalım.

Facebook'un değişen algoritması

2 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile dev bir küresel topluluğu elinde bulunduran Facebook, Haber Kaynağı'ndaki algoritmasının değişimi ile sık sık gündeme geliyor. Yapılan her değişikliklerde marka sayfalarının organik etkileşim oranları her defasında biraz daha düşüyor.

Facebook'a geçmişte büyük yatırımlar yapan dijital yayın platformlarının birçok yöneticisi son yapılan değişikliği felaket olarak değerlendiriyor. Güçlü platformları ve okur kitlesi ile farklı sosyal medya platformlarında aktif olan yayıncılar için bu, daha az bir negatif etki yaratabilir. Ancak yayıncılarn elinde iki seçenek bulunuyor: Ya Facebook'a daha fazla yatırım yapmak zorunda kalmak ya da diğer sosyal ağlara odaklanmak.

Bu arada değişen algoritmanın lokal, bilgilendirici ve güvenilir içerik sağlayan yayıncılara, avantaj sağlayacağını tekrardan paylaşalım. Bu, marka güvenliği ve şeffaflığı da önplana çıkarmak anlamına geliyor.

İçerik türündeki değişim ve doğal reklamlar

Son yılllarda  internet hızının mobil kullanımda artması ve fiyatların daha ekonomik bir noktaya ulaşması, video tüketimini giderek artıran bir içerik haline getirdi. Özellikle sosyal ağların canlı yayın özellikleri İnternet kullanıcıları tarafından beğeni ile takip ediliyor. Bu yıl yayıncıların daha fazla video içeriğine odaklanması bekleniyor.

Bir başka konu olan doğal reklamlar, geçtiğimiz yıl hızlı bir şekilde yükseliş gösterdi. 2018'de bunun devam etmesi bekleniyor. 2020 yılına kadar Avrupa'da 13 milyar avroya ulaşması beklenen doğal reklam harcamaları,  pazarlama karmasının önemli bir parçasına haline gelecek.

Yapay zeka ve daha akıllı veriler

Yapay zeka sıklıkla konuşulan bir konu. 2018 yılı yayıncılar için de yapay zeka destekli teknolojilere odaklanmak anlamına gelecek. Birçok platfrom, bugün programlı reklamcılığa yönelmiş durumda. Yapay zeka, reklam sahteciliğinin çözümü için de kullanılabileceğinden, AI'yi kullanmak, kalite kontrolüne daha fazla zaman yatırmak anlamına gelecektir.

Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojiler, müşteri deneyimi üzerinde gerçek bir etkiye sahip olmaya başlayacak. Verilerin dijital dönüşüm için katalizör olacağı kanıtlanacaktır. Yayıncılıkta yine "önce mobil" anlayışından "önce yapay zeka" anlayışına eğilim gösteren bir anlayışın olacağı tahmin ediliyor.

Blockchain teknolojisi

Blockchain teknolojisi, farklı endüstrilerde birçok yeni iş modelini de beraberinde getirdi. Bu durumdan etkilenen endüstriler arasında yayıncılık sektörü de var. Blockchain, sektörde içeriğin verimli bir şekild para kazanılmasına imkan verebilir.

Örneğin Civil adlı yeni bir platform, sahte haberler, reklamlar ve dış etkiden bağımsız bir gazetecilik platformu yaratmak için blockchaini kullanmaya çalışıyor. Civil, henüz tam anlamıyla olgunlaşmış bir platform değil ancak ConsenSys'den 5 milyon dolarlık bir yatırım aldığını buradan paylaşalım. 2018'de Blockchain'e entegre yayın platformlarının artacağı tahminler arasında yer alıyor.

Görsel Kaynak: Pexels

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.