Kanalların Tesla'sı olarak adlandırılan otonom gemiler bu yaz ilk seferini yapacak

Kanalların Tesla'sı olarak adlandırılan otonom gemiler bu yaz ilk seferini yapacak

Hollandalı firma Port-Liner'in yeni elektrikli otonom gemisi, ilk yolcuğunu bu yaz Antwerp, Amsterdam ve Rotterdam arasında gerçekleştirecek. Kanalların Tesla'sı olarak anılan gemi, 6 metre uzunluğunda pillere sahip. Üstelik bu piller Hollanda'nın en büyük enerji tedarikçilerinden biri olan Eneco'nun karbonsuz enerjisinden faydalanarak şarj ediliyor.

Tamamen otonom olan gemide mürettebata gerek kalmıyor. Yine de geminin yapacağı ilk dağıtımda bir tayfadan destek alınacak. Ne de olsa  şirketlerin otonom teknolojileri test ederken insan gücünden faydalanmaları oldukça yaygın.

Bu geminin kullanımıyla birlikte, nakliye için kullanılan yollardaki 23 bin tır'a gerek kalmayacak. Bu tırların çoğunun dizel yakıt kullandığını düşündüğümüzde Hollanda'daki hava kalitesinde bir artış görüleceğini söyleyebiliriz. Ağustos ayında piyasaya sürülmesi beklenen gemi, 52 metre uzunluğunda 6.7 metre genişliğinde. 425 tona kadar 24 nakliye konteynerini taşıyabilen bu gemilerden 5 tanesini Ağustos aylarında Hollanda semalarında görmeniz mümkün. Üstelik gemiler 15 saat boyunca çalışmalarına olanak sağlayan bir pil ömrü kapasitesine de sahip.

Port-Liner ise gemilerin daha geniş olan ikici turlarını ise bu yılın üçüncü çeyreğinde tanıtmayı planlıyor. Şirket, her yıl 500 gemi inşa edecek kapasiteye ulaşmayı umuyor. Bu gelişmelerle birlikte şimdilik bölgedeki nakliyat sektöründe hızlı bir dönüşüm yaratılması mümkün değil. Ancak büyük yük gemilerin piyasaya sürülmesi bile karbon dioksit emisyonlarının yılda 18 bin ton azalmasını sağlıyor. Gemilerin geliştirilmesinde ise Avrupa Birliği'nin payı büyük.  Avrupa Birliği'nin yanı sıra katılımcı limanların da katkıda bulunduğu sübvansiyon 7 milyon euro civarında.

Port-Liner'in Başkanı  Ton van Meegen ise bu konuda basına yaptığı açıklamada eski yük gemilerinin dahi eninde sonunda onların teknolojilerini kullanarak otonom sistemleri çalıştırmak üzere güncelleneceğini söyledi. van Meegen'e hak vermemek pek de mümkün değil. Zira gelişen teknolojiyle birlikte piyasaya sürülmeyi bekleyen elektrikli ve otonom araçlar sayesinde taşımacılığın geleceği her geçen gün değişiyor.

Airbus ve Boeing'in elektrikli ve otonom hava aracı yatırımları artarken, Elon Musk; Tesla ve Hyperloop üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Yakın zamanda e-Palette Concept'i tanıtan Toyota'nın otonom taşımacılığa adım atarken, Nissan,otonom aracı Leaf’lerden oluşan bir taksi modelini hayata geçirmeyi planlıyor. Kara yolu taşımacılığında Google‘dan Apple‘a, Samsung‘dan Intel‘e ve Delphi‘ye  kadar herkes sürücüsüz araç teknolojisinin peşindeyken Las Vegas’ta sürücüsüz bir minibüs halkın kullanımına açıldı bile. Tüm bunların yanı sıra  Güney Kore’de sürücüsüz araçlar için yeni bir şehir dahi kurulduğunu düşünürsek taşımacılığın yakın gelecekte daha çevre dostu ve otonoma dayalı bir hal alacağı kesin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.