Airbus ve Boeing elektrikli ve otonom hava aracı yatırımlarını artırıyor

Airbus ve Boeing elektrikli ve otonom hava aracı yatırımlarını artırıyor

Tamamen elektrikli ve sürücüsüz otomobillerin çağına yaklaşırken havacılık sektörü de aynı eğilimi kendi içinde uygulamaya kararlı. Airbus, 2018'de ilk elektrikli hava taksisini sunmayı planlarken Boeing, pilotsuz hava araçları geliştiren Aurora Flight Sciences'ı satın alacağını duyurdu.

CityAirbus: Elektrikli hava taksisi

Airbus, dikey kalkış ve iniş yapabilen CityAirbus hava araçlarının önümüzdeki yıl kullanıma girmesini planlıyor. Belirli rotalarda çalışacak olan araçların saatte 80 mil/s (128 km/s) gideceği ve 4 kişiyi taşıyabileceği belirtiliyor. Özellikle şehrin yoğun bölgelerde ulaşımı hızlandırması beklenen bu yeni araçlar ilk aşamada pilotlu olarak uçacak ama bir sonraki hedef tahmin edeceğiniz gibi bu araçların da pilotsuz/otonom olarak uçabilmesi.

Boeing, Aurora Flight Sciences'ı satın alıyor

Diğer bir havacılık devi Boeing ise pilotsuz/otonom uçuş anlamında daha ciddi bir adım atarak Aurora Flight Sciences'ı satın alacağını açıkladı. Aurora Flight Sciences, hali hazırda otonom uçaklar geliştiren bir teknoloji şirketi. Dikey kalkış yapabilen askeri uçak LightningStrike XV-24A üzerinde çalışmalarını sürdüren Aurora, DARPA ve USAF'tan da destek alıyor.

Yapılan açıklamalara göre satın alma tamamlandığında Boeing, Aurora'nın bağımsız olarak kendi rotasında gitmesine izin verecek. Aurora, 20 yıllık tecrübeye sahip bir şirket ve şimdiye kadar 30 pilotsuz araç uçurmayı başarmış. Aurora'nın üretim bandından çıkacak araçlar Boing tarafından hem ticari alanda hem de askeri alanda kullanılacak.

Boeing ve Airbus'ın bu iki alanda yatırımlarını artırması elbette önemli. Ancak havacılık şirketlerinin pazar payını ne kadar artıracağı karmaşık bir denklem. Adını andığımız bu şirketler yaptığı atılımlarla şehirlerarası ulaşımı değiştirmenin yanında şehiriçi ulaşıma da el atmaya aday. Diğer yandan hız kovanı (hyperloop) veya Elon Musk'ın Boring Company'si gibi kara taşımacılığı teknolojileri ulaşım konusunda farklı bir iddia ortaya koyuyor. Kimin daha verimli ve ekonomik bir teklif sunacağını bekleyip görelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.