Letgo dün itibariyle kullanıcılarına emlak alanında da hizmet vermeye başlayacağını duyurdu. On milyonlarca kullanıcıya sahip olan uygulamanın bu hamlesi Craigslist'i az da olsa sarsabilir. Geçtiğimiz Kasım ayında Facebook'un Marketplace bölümünü emlak alanına doğru genişlettiğini düşündüğümüzde bu alanda rekabetin gün geçtikçe artacağını söyleyebiliriz.
75 milyondan fazla indirmeye sahip olan letgo kendi kategorisinde yer alan uygulamalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Letgo, iOS uygulamaları arasında yer alan Top Free Shopping bölümünde ise Amazon ve Wish'ten sonra geliyor. comScore'un 2017 mobil uygulama raporunda ise letgo'nun ABD'nin en hızlı büyüyen ikinci uygulaması olduğu görülüyor. Raporda söz konusu aylık trafik büyümesi olduğunda uygulamanın, Lyft, Venmo ve benzeri diğer uygulamaları geride bıraktığı da belirtiliyor.
Bu arada Letgo'nun listeleme servisi Craigslist ve Facebook Marketplace'ten başka rakipleri de var. OfferUp, Mercari ve eBay gibi ikinci el odaklı uygulamalar şu aralar daha düşük sıralamada olsa da letgo ile olan rekabetleri devam ediyor.
Emlak özelliği nasıl kullanılıyor?
Letgo kullanıcıları satacakları ya da kiralayacakları evin fotoğrafını çektikten sonra kısa bir tanım yazarak ilan açabiliyor. Kullanıcılar evin başka fotoğraflarını da istenilen bir zamanda ilana ekleyebilir. Evle ilgilenen diğer kullanıcılar ise letgo üzerinden sohbet ederek, sorularını ev sahiplerine yöneltebilir. Uygulamanın içinde bulunan profil özelliği sayesinde konuştuğunuz kişiler hakkında daha detaylı bilgi edinmeniz de mümkün.
Uygulamanın kurucu ortağı Alec Oxenford bu yeni güncelleme hakkında:
Biz bu gelişmeyi bizimki gibi geniş ve kapsamlı pazar yerlerinin doğal evrimi olarak görüyoruz özellikle de 100 milyon indirme kilometre taşına yaklaşırken... Biz letgo'yu ihtiyacınız olmayan şeyleri kolayca listeleyebilmeniz ve ister bu bir snowboard olsun, ister SUV ya da iki odalı bir daire ihtiyacınız olan şeyleri de kendi mahallenizde bulabilmeniz için tasarladık.
Kullanıcılarının 2015 yılından beri 200 milyon ikinci el ilanı açtığını düşünürsek, letgo'nun geleceğe emin adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz. Yine de şirket, bu 200 milyon ilanın ne kadarının satışa dönüştüğünü açıklamıyor. Aynı şekilde elde ettiği gelirleri açıklamak konusunda da geri duran letgo, söz konusu aylık aktif kullanıcı sayısı olduğunda ise on milyonlarca demekten ileri gitmiyor.
Tüm bu gölgede kalan bilgilere rağmen Letgo'nun basına açıkladığı rakamlardan biri de kullanıcılar arasında gerçekleşen mesaj trafiği verisi. Şirket, kullanıcılarının aylık olarak birbirlerine 3 milyardan fazla mesaj gönderdiğini ifade ediyor. Her ay uygulamayı tekrar kullanan kullanıcı rakamı ise yukarıda bahsettiğimiz üzere on milyonlarca.
ABD'deki emlak pazar yeri girişimlerine baktığımızda kasım ayında Craigslist'in domine ettiği bu alana adım atan Facebook'un, Apartment List ve Zumper ile işbirliğine gittiğini görüyoruz. Bu partnerler ise emlak sektörünü genişletmek için acentalar ve gayrimenkul yöneticileriyle çalışıyor. Facebook, aynı zamanda marketplace'in emlak segmentinde kullanıcıların da içerik oluşturabilmesine olanak sağlıyor. letgo ise bu alanda var olmak için şimdilik sadece kullanıcılar tarafından oluşturulan ilanlara güveniyor. 70 ülkede 700 yerel siteye sahip olan Craigslist ise letgo için ciddi bir rakip.
Uygulamanın bu yeni özelliği Türkiye'deki Android ve iOS cihazlarda henüz aktif değil. Mobil uygulamada ev ilanları bulmak mümkün ama bu kategorinin gelmesi ile hem aramak hem de listelemek daha da kolaylaşacaktır. Ancak letgo'nun bu özelliği aktif hale geldiğinde sahibinden.com'un özellikle emlak alanındaki kullanıcı tabanını hedefleyecektir.
Zira letgo Türkiye 2016 yılında şirketin en büyük pazarı olan ABD’den hızlı büyüme kaydetmişti. Geçtiğimiz aylarda 100 milyon dolar yatırım alan şirket, Türkiye’de her ay uygulama üzerinden 4,2 milyon yeni ürün listelendiğini açıklamıştı. Sahibinden.com ise aynı yılın Ekim ayında aylık 42,6 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını ve 8 milyar sayfa görüntülemesi yaptığını açıklamıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap