AR ve VR girişimleri 2017'de toplam 3 milyar dolar yatırım aldı

AR ve VR girişimleri 2017'de toplam 3 milyar dolar yatırım aldı

Analiz firması Digi-Capital tarafından ortaya çıkarılan verilere göre artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik girişimleri 2017'de toplam 3 milyar dolardan fazla yatırım aldı. Bu verilere göre her ne kadar artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik odağında uygulanabilen yeni fikirler azalmış olsa da, bu alanda yapılan yatırımlar büyümeye devam ediyor.

Digi-Capital'in verileri bu yıl San Francisco’da düzenlenen TechCrunch Disrupt 2017 etkinliğindeki özel bir oturumda söz alan Shasta Ventures yöneticisi Jacop Mullins'in söylediklerini de destekliyor. Shasta Ventures, Eylül 2017'de artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanında kamera odağında Shasta Camera Fund isminde yeni bir fon başlatmıştı. Üstelik bu artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanına yapılan yatırımlardan sadece küçük bir örnek.

Digi - Capital'in raporuna baktığımızda 2017'de yapılan yatırımların 2016'daki yatırımları çoktan geride bıraktığını görüyoruz. Bu yatırım artışına rağmen yapılan anlaşma sayısında ise ciddi bir düşüş görülüyor. Öyle ki bu dev yatırımların arkasında sadece 4 adet anlaşma bulunuyor: Magic Leap, Improbable, Unity ve Niantic.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında ilk ürününü piyasaya süren Magic Leap Ekim 2017'de gerçekleşen D serisi yatırım turunda 502 milyon dolarlık yatırım almıştı. Alternatif gerçeklikleri devasa ölçeklerde inşa etmeyi mümkün hale getiren Improbable ise Mayıs 2017'de Softbank liderliğinde 502 milyon dolarlık bir yatırım almıştı.

San Francisco merkezli olarak 13 yıl önce kurulan oyun motoru firması Unity Technologies Mayıs 2017'de  Silver Lake'ten 400 milyon dolarlık yatırım alarak şirketin değerlemesini de 2.6 milyar dolara yükseltmişti. Son olarak Pokemon GO oyunu ile adını çok geniş kitlelere duyurmayı başaran Niantic, Kasım 2017'de gerçekleşen yatırım turunu 200 milyon dolar ile tamamlamıştı. Spark Capital tarafından yönetilen B serisi yatırım turunda Founders Fund, Meritech, Javelin Venture Capital, You & Mr. Jones, NetEase, Meritech yatırım grupları yatırımcı olarak Niantic’in yönetim kuruluna katılmıştı.

Improbable, Unity ve Niantic oyun piyasasının devlerinin bu yatırımları alması aslında o kadar da şaşırtıcı değil. Aldığı yatırımlarla geleceğin teknolojisini şekillendirecek olan bu üç firma, başarısını şimdiye kadar ürettiği oyunlara ve inşa ettikleri itibara borçlu diyebiliriz. Aynı zamanda bu üç firmayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanına yatırılan bu sermayenin anahtarı olarak da konumlandırabiliriz.

Diğer yandan Magic Leap'i de bu alanda çizginin dışına çıkarak fark yaratan bir firma olarak tanımlamak mümkün. Uzun bir süre satışa sunulmuş bir ürünü olmamasına rağmen toplamda 1.9 milyar doların üzerinde yatırım toplamayı başaran Magic Leap, ilk ürünü olan artırılmış gerçeklik gözlüğü Magic Leap One‘ı geçtiğimiz ay tanıttı. 2018 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulması beklenen Magic Leap One “Creator Edition” modelinin fiyatı ile ilgiliyse herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Ancak bundan daha önemli olan kısım, şirketin çalışmalarının ne kadarının kurumsal tüketiciler karşısında geleneksel tüketicileri yakalayacağı konusunda bir öngörüye sahip değiliz.

Bu arada 2016 ve 2017'de tohumlama umuduyla hareket eden küçük şirketlerin bu yıl beklediklerini bulamadığın söyleyebiliriz. Yatırım turları böyle devam ederse artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanında üretim yapan bir çok küçük girişimin hayatına son vermesi olası.

2017'nin son yarısında başlık temelli VR teknolojileri odağı Apple’ın ARKit ve Google’ın ARCore uygulamasıyla daha çok mobile kaydı. Üstelik bir çok geliştirici ARKit ve ARCore ile kendi uygulamalarını oluşturabiliyor. Bu durum her ne kadar pazardaki oyunların artışına sebep olsa da bu işten karlı çıkacak olan isimlerin girişimler yerine Google, Apple, Facebook ve Microsoft gibi büyük isimler olacağını söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.