Facebook, Universal Music Group ortaklığıyla sosyal müzik atılımı yapacak

Facebook, Universal Music Group ortaklığıyla sosyal müzik atılımı yapacak

Kullanıcılar artık Facebook, Instagram ve Oculus mecralarında oluşturdukları gönderilerde Universal Linsansı'na sahip müzikleri kullanabilecek. Facebook ve Universal Müzik Grup  tarafından imzalanan bir anlaşmayla ortaya çıkan bu durum, aynı zamanda Facebook'un Messenger dahil olmak üzere platformlar arası "müzik temelli ürünler" çıkarmasına da olanak sağlıyor.

Anlaşmanın detayları henüz açıklanmış değil. Ancak ilk defa bir müzik şirketi sosyal platformlarda lisanslarının kullanılmasına izin veriyor diyebiliriz. Bu  aynı zamanda Facebook'un  sanatçı çalışmalarının kendi platformlarında korunması ve tazminatı için Universal Music Group ile birlikte çalışacağı anlamına da geliyor. Anlaşmayı bir diğer yönüyle ele alırsak zaman içinde Facebook'un deneysel sosyal müzik özellikleri geliştirebileceğini söylemek mümkün.

Facebook'un Müzik İş Geliştirme ve Ortaklık Direktörü Tamara Hrivnak bu konuda: "Müzik ve topluluk inşa etme arasında manyetik bir ilişki var.  UMG ile yaptığımız ortaklıkla bunu Facebook, Instagram, Oculus ve Messenger'da hayata geçirmekten heyecan duyuyoruz. Yaratıcılık, bağlanma ve yeniliği müzik ve video üzerinden geliştirdiğimizde müzikseverler, sanatçılar ve yazarlar ana sayfada olacaklar." dedi.

Universal Müzik Grup'un Dijital Strateji Yönetimi Yardımcı Başkanı Michael Nash ise: "Facebook ve UMG birlikte müzik şirketleri ve sosyal platformlar arasındaki işbirliği için dinamik yeni bir model yaratıyor. Bu model, stüdyo sanatçılarının ve söz yazarlarının çıkarlarını gözetirken, hayranları için sosyal bir müzik deneyimini geliştiriyor" ve ekledi: "Facebook’un tüm sanatçılara, hayranlara ve dünyaya harika müzik getirmek için yatırım yapanlara, fayda sağlayacak sağlıklı bir müzik ekosistemine önemli bir katılımcı olmasını dört gözle bekliyoruz."

Şirketler bu anlaşma sonucunda ortaya çıkacak müzik temelli ürünleri detaylandırmış değil. Ancak görünen o ki; bu hamle sanatçılar ve hayranların daha fazla iletişim kurabilmesinin yolunu açıyor. Ve bu iletişimin bir bölümü de kullanıcıların oluşturduğu videolarda sanatçıların müziklerinin kullanılmasını kapsıyor. Diğer yandan sanatçılar farklı yollarla da topluluktaki hayranlarıyla iletişimini sürdürebiliyor.

Bu yıl Facebook'un Watch üzerinde yaptığı geliştirmeler düşünüldüğünde, bu anlaşmanın müzik özelinde olmanın yanı sıra video içerik odaklı olduğunu söylemek de mümkün. Aslında Facebook bu anlaşmayla birlikte video platformu Watch'ta yaşadığı telif hakları sorununun önüne geçerek platformda bir hareketlilik yaratabilir. Ne de olsa şirket bu yılın ilk çeyreğinde telif hakları tarafında 220 binin üzerinde şikayet aldı ve bu konuda 1 milyon 800 binden fazla içerik üzerinde işlem yaptı. Instagram’da ise 70 bini bulan şikayetlerin ardından şirket, 685 bin içerik hakkında işlem yaptı.

İşlem yapılan içerikleri düşünürsek Facebook'un Instagram da dahil olamak üzere ciddi oranda bir içeriği sadece telif hakları nedeniyle ortadan kaldırmak zorunda olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamların plaformlardaki etkileşim oranını düşürmesi ise işten bile değil.

Telif haklarını ve Watch ürününü bir kenara bıraktığımızda ise sosyal müzik alanında bir başarı hikayesi olan Spotify ile karşılaşıyoruz. Spotify, yıl boyunca piyasaya sürdüğü yeni araç ve ürünlerle müzisyenler için dijital pazarlamanın vazgeçilmezi oldu diyebiliriz. Sanatçılar, Spotify üzerinden yayınlarını ve dijital varlıklarını yönetebiliyor, yayınlarının analizini yapabiliyor ve hayranlarıyla iletişime geçebiliyor.

Bytedance'in 800 milyon doların üzerinde bir rakam ile satın aldığı Musical.ly ise gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Öyle ki şirket yakın zamanda 50 milyon dolar değerinde “Creator Fund” (Yaratıcı Fonu)  adını taşıyan fon ile eğitim, öğretim ve toplum zenginleştirmesine yatırım yapacağını açıkladı.Bir diğer yandan bu fon ile yeni yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi de sağlanacak.

Universal Music, YouTube ve Spotify ile bir takım anlaşmalara sahip. Dolayısıyla gün geçtikçe dijitalleşen müzik deneyimi söz konusu olduğunda UMG'nin yeni bir sosyal platformla anlaşma yapması çok da şaşırtıcı değil. Ancak Facebook'un, Spotify ve YouTube ile yarışmak için ortaya çıkaracağı ürünler merak konusu. Bir süre önce videolara anonim müzikler eklemenizi sağlayan Facebook'un bir sonraki adımı buradaki seçenekleri lisanslı müziklerle çoğaltmak olabilir. Ya da bu anlaşmayla birlikte kullanıcıların Oculus üzerinden konserleri canlı olarak artırılmış gerçeklikle izleyebilecekleri “Venues” uygulamasıyla ilgili önemli adımlar atılıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.