Y Combinator dünya haritası bize ne söylüyor?

Y Combinator dünya haritası bize ne söylüyor?

ABD’nin en önemli girişim hızlandırma programlarından Y Combinator, seçtiği girişimleri ülkelere göre sıralayan bir harita paylaştı. Bu harita bize hem Türkiye’den Y Combinator’a başvuran ve seçilen girişimleri hem de diğer ülkelerin performansı hakkında bilgi veriyor. Sözü fazla uzatmadan başlıklar halinde Y Combinator’ın girişim haritasında öne çıkan bilgileri paylaşmak istiyorum.

  • Y Combinator haritasında tam 53 ülkeden 1375 girişime yer veriliyor.
  • En fazla girişim elbette ABD’den, tam 1062 tane. Dolayısıyla ABD dışındaki ülkelerden Y Combinator’a seçilen girişim sayısı 313.
  • İkinci sırada 62 girişimle Kanada, 3. sırada 42 girişimle Birleşik Krallık geliyor.
  • Türkiye’den Y Combinator’a seçilen girişim sayısı 4; Citus Data, VizeraLabs, Zeplin, eBrandvalue.
  • Komşu ülkelerimizden Y Combinator’a girişim gönderen yok. En yakındaki ülkelerden Rusya 3 girişim, Mısır 2, Macaristan 1 girişimini Y Combinator’a kazandırmış.
  • Son 3 yılda Y Combintor’a daha fazla girişim kazandıran ülkelerden Hindistan 29, Fransa ise 16 girişimle listede yer alıyor.
  • Afrika kıtasından 6 ülke, Y Combinator’a 16 girişim göndermiş.
  • Y Combinator, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’den de 7 girişimciyi kendine çekmeyi başarmış.

2015 yılında desteklediği girişimlerin değerinin 65 milyar doları geçtiğini paylaşan Y Combinator, şimdilik küresel bir girişim hızlandırma programı olmanın detaylı analizlerini paylaşmıyor. Bu listenin kapsamlı olmadığını ve eksiklerin olabileceğini de ekliyor ama genel çerçeveyi görmek ve girişimleri hızlıca incelemek adına faydalı olduğunu söyleyebilirim.

YC, yeni sınıflarında daha fazla ülkeden girişim kazanmak istediğini de beyan ediyor ki bu hedefe hangi hızda ilerleneceğini hep birlikte göreceğiz. Söz konusu haritayı world.ycombinator.com adresinde inceleyebilirsiniz.

Eğer bu listeye girmesini sitediğiniz yeni bir girişiminiz varsa bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.