Y Combinator girişimlerinin değeri 65 milyar doları geçti!

Y Combinator girişimlerinin değeri 65 milyar doları geçti!

Silikon Vadisi'nin en başarılı girişim hızlandırma programlarından Y Combinator, portfolyo değeri hakkında yeni bilgiler paylaştı. Y Combinator Başkanı Sam Altman’ın paylaştığı rakamlar Y Combinator'ın tek başına ne kadar büyük bir ekonomik değer yarattığını bir kez daha kanıtlıyor.

Sam Altman, geçen yılın Temmuz ayında da Y Combinator hakkında çeşitli rakamlar paylaşmış ve YC girişimlerinin toplam değerinin 30 milyar doları aştığını dile getirmişti. Altman bu yıl YC girişimlerinin değerinin 65 milyar doları geçtiğini paylaşıyor ve dijital ekonomide sağlam tohumlar ekmenin ne kadar verimli olduğunu gösteriyor.

Sam Altman'ın paylaştığı rakamlara göre;

  • YC şirketlerinin toplam değerlemesi 65 milyar dolardan fazla (Geçen sene 30 milyar dolar idi)
  • YC şirketlerinin aldığı yatırımların toplamı 7 milyar doları geçti (Geçen sene 3)
  • Pazar değeri 1 milyar dolardan fazla olan YC şirketlerinin sayısı 8 (Geçen sene 3)
  • Pazar değeri 100 milyon dolar dolardan fazla olan YC şirketlerinin sayısı 40’tan fazla (Geçen sene 20)
  • YC'nin fonladığı girişim sayısı 940 (Geçen sene 716)
  • YC'nin fonladığı ama kapanan girişim sayısı 177
  • Son YC seçkisindeki girişim sayısı 107
  • YC altındaki donanım, biyoteknoloji ve sağlık şirketlerinin sayısı 32 (Geçen yıl 2 nükleer enerji girişiminden bahsedilmişti)
  • Dün ilk YC Fellowship seçkisi için yatırım teklif edilen girişim sayısı 33

Sam Altman, bu listedeki hesaplamalarda YC seçkisine katılan veya başlangıcını YC ile yapan girişimlerin yer aldığını ifade ediyor ve Amazon'un 970 milyon dolara satın aldığı Twitch'in listede yer aldığını ama Quora'nın eklenmediğini belirtiyor. Altman, geçen yıl girişimlerin YC'e kabul edilme oranının yüzde 3'ten düşük olduğunu da paylaşmıştı.

Bildiğiniz gibi Türkiye'de kurulan 21 girişim hızlandırma programını listelemiştik. Yerli programların YC boyutuna yaklaşmasını elbette beklemiyorum ama en azından YC kadar şeffaf olmalarını temenni ediyorum. Bu sayede sektörel ilerlemeyi daha net görebiliriz ve girişimciler de seçim yaparken veriye dayalı bir seçim yapabilir.

Hatırlatmak gerekirse geçen yıl Webrazzi Summit'te Y Combinator'dan Qasar Younis (dün itibarıyla YC'nin ilk COO'su oldu) ve Kirsty Nathoo'yu ağırlamıştık. Ayrıca video kaydını paylaşmadığımız bir de mentorluk oturumu yapmıştık. Bu yıl Webrazzi Summit'te ise Y Combinator'dan Dalton Caldwell'i ağırlayacağız. Webrazzi Summit'in açıklanan konuşmacılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.