Facebook Çin'de bir fotoğraf uygulamasını gizlice test ediyor

Facebook Çin'de bir fotoğraf uygulamasını gizlice test ediyor

Facebook, kullanımının yasak olduğu Çin'e "Colorful Baloons" isminde bir uygulama ile adeta sızmaya çalışıyor. İlk olarak Cuma günü basında yer alan bu uygulama, bizlere Mark Zuckerberg'in şimdiye kadar Facebook'un Çin'de kullanılması için yaptıklarını hatırlatıyor.

Facebook'un yanı sıra Twitter ve Snapchat gibi sosyal ağların da yasak olduğu ülkede Zuckerberg, hükümet yetkilileri ile görüşerek uzun soluklu bir mücadele vermişti. Bu mücadele kapsamında bir yılını Mandarin dilini öğrenmeye adayan Zuckerberg'in bu çabaları ise karşılıksız kalmıştı. Yeni bir uygulama ile Çin halkının aklını çelmeyi hedefleyen Facebook'un bu sefer başarılı olup olmayacağı ise bilinmiyor. Zira 2009 yılından ülkede yasak olan Facebook'un WhatsApp'ı satın almasıyla Çin'de WhatsApp'ın da yasaklandığı düşünülürse bu yeni uygulamanın yolunun açık olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Tüm bu varsayımlara rağmen şu anda Apple'ın Çin'deki App Store'undan Colorful Baloons uygulamasına ulaşmak mümkün. İşin ilginç yanı ise bu uygulamanın Facebook'un bir başka fotoğraf paylaşım uygulaması olan Moments'a olan benzerliğiyle dikkat çekmesi. Uygulama ile ilgili yapılan detaylı bir araştırma ile Colourful Baloons'u hayata geçiren şirketin arkasındaki ismin daha önce Facebook ve Çin Hükümeti arasındaki görüşmelerde bulunduğunu gözlemleniyor.

Basının bu konuyu Facebook yetkililerine yansıtması sonucu Facebook'tan gelen açıklama ise şu şekilde:

“Uzun süredir Çin ile ilgilendiğimizi söylüyoruz ve farklı yollardan ülke hakkında daha fazla şey öğrenmek ve onları anlamak için zaman ayırıyoruz. Şu anki hedefimiz Çinli işletmelerin ve yazılımcıların bizim reklam platformumuzu kullanarak Çin dışındaki yeni pazarlara ulaşmasında yardımcı olmak."

İnternet kullanıcıları için dünyanın en büyük pazarı olan Çin internet şirketleri için oldukça büyük önem taşıyor. Ancak ülke içindeki yaptırımlar nedeniyle bu pazarda faaliyet gösteremeyen şirketler, bu ülkeyi protesto da edebiliyor. Buna en yakın örnek olarak Google'ın 2010 yılında ülkede uygulanan yaptırımların ağır ve suçlayıcı olduğunu belirterek Çin'de arama motoru faaliyetlerini durdurması gösterilebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.