Amazon'dan Bukoli benzeri teslimat modeli: Hub

Amazon'dan Bukoli benzeri teslimat modeli: Hub

Mavi yakalı kasiyerleri saf dışı etmekten dev lojistik şirketlerine rakip olmaya kadar büyüme sürecinde çok sayıda cephe açan Amazon, şimdi de Türkiye'de Bukoli'nin uyguladığı teslimat sistemini hayata geçiriyor.

Amazon'un Hub adını verdiği bu yenilik, müşterilerin siparişlerini Amazon belirli noktalarda konumlandırdığı kargo kutularından teslim almasını sağlıyor. Müşteriler hem kendi siparişlerini hem de bir başkasının siparişini Hub'lardan teslim alabiliyor. Bunun için sadece bir sipariş/teslimat kodunun girilmesi yeterli oluyor. Bu yöntemin yeterince kolay olduğu aşikar ancak ne kadar güvenli olduğu tartışmaya açık bir konu.

Amazon Hub'ların sayısı konusunda henüz net bir bilgi vermiyor ama bazı Hub'ların iç mekanlarda bazılarınınsa dış mekanlarda olacağını paylaşıyor. Diğer yandan mahallesine veya mekanına Hub yerleştirmek isteyenlerin başvurularını da bekliyor.

Amazon için yeni bir self-servis teslimat modeli

Tüm taşıyıcı firmaların ürün bırakabileceği Amazon Hub, günün her saatinde kullanılabildiği için standart bir kargo şirketinden daha avantajlı. 1.83 metre (6 feet) genişliğindeki Hub'lar farklı büyüklüklerdeki paketler için farklı boyutlarda saklama dolaplarına da sahip ancak bu alanların ne kadar verimli kullanılabileceği ayrı bir soru işareti.

Sipariş teslimatını kullanıcıların kontrolüne bırakması açısından bu modelin yeni bir 'self-servis' modeli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Bukoli'nin Türkiye'deki kapanışının bir benzeri Amazon tarafında da yaşanır mı diye düşümeden edemiyorum. Amazon'un 2018'de Türkiye'ye giriş yaparak Hub'ları Türkiye'de kullanmaya başlaması ise ayrı bir tartışma konusu açacaktır...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.