Neden yapay zekadan korkmak yerine onu kucaklamalıyız?

Neden yapay zekadan korkmak yerine onu kucaklamalıyız?

Hepimiz yapay zekanın geleceğimize etkileri konusunda büyük tedirginlikler yaşıyoruz. Bu korkuların bazıları; işlerimizi elimizden alacak olmaları, gözetim sistemlerinin getireceği mahremiyet ve özgürlük alanındaki kayıplar ve tabi ki insanlığa karşı birleşerek bizi tarihten silmeleri...

Fakat yapay zekanın toplumu ve dünyayı iyi yönde de geliştirebileceği konusunu görmezden gelmek haksızlık olur. Bir süredir Webrazzi'de paylaştığımız haberlerden yola çıkarak yapay zeka ve otomasyon sistemlerinin bizlere olumlu etkilerini derlemeye çalışacağım. Sizler de yapay zekanın olumlu anlamda bize ne gibi katkılar sunabileceğini yorum alanından belirtebilirsiniz.

1- Yapay zeka yeni iş alanları oluşturabilir 

Şu anda çoğunlukla yapay zekanın insanların işlerini ellerinden alacağı konularına odaklanıyor olsak da dünya buna bener bir kaç farklı senaryo gördü. Makineleşme her zaman ilerledi ve her zaman bir çok kişiyi işsiz bıraktı fakat yeni işler her zaman ortaya çıktı ve çıkmaya devam edecek. Fütürist ve  Google'ın teknoloji direktörlerinden Ray Kurzweil'in dediği gibi "daha önce bir çok defa makineler işlerimizi ellerimizden aldı. Biz her zaman yenisini icat etmeyi başardık. 50 yıl önce mobil uygulama tasarımcısı, içerik üreticisi, vlogger gibi kavramlar yoktu ve o zamanın insanları da işlerini kaybetme korkusu yaşıyorlardı" diyor. Tüm bu yeni meslekler, gelişen teknoloji sayesinde oldu.

Peki hangi işler olacağını sorarsanız Kurzweil gibi ben de henüz ne tür yeni işler geliştirileceğini bilemiyorum. Çünkü henüz icat edilmedi bu işler. Daha iyi müzik, daha iyi sanat ve daha iyi bilim yapılmasına imkan vereceği ise kesin gibi.

2- Sanal ve gerçek dünyada bizi daha iyi koruyabilir

Evet, yapay zeka hükümetler ve ülkeler tarafından ortalama bir vatandaş üzerindeki gözetimi artırabilir. Özgürlük ve kişisel gizlilik haklarına saldırı amacıyla kullanılabilir fakat aynı zamanda bu yapay zeka teknolojisi bizi sanal ve gerçek tehditlere karşı da koruyabilir. Şimdiden sağlık kayıtları, finansal bilgilerin korunması ve sanal korsanlıklara karşı yapay zeka kullanılıyor. Açıkları tespit etmek ve çözmek için yapay zeka teknolojilerinden yardım alınıyor.

Gerçek hayatta da yapay zeka ile donatılmış güvenlikler bizi daha fazla koruyabilir. Asimov'un robot yasaları burada en büyük dayanağımız.

3- Trafiğin ve trafik kazalarının azalmasını sağlayabilir

Her yıl trafik kazalarında 1 milyondan fazla insanın öldüğünü biliyor muydunuz? Daha kötüsü ise bu kazaların ve dolayısıyla ölümlerin %95'i insan hatalarından kaynaklanıyor. Yapay zekanın trafik alanında getirileri bugünün en popüler konusu. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde hem araç sahipliği azalacak hem büyük şehirlerde trafik azalacak hem de trafik kazalarındaki ölümler azalacak. Bunların hepsi, araçlarımızı artık kendimiz kullanmayacağımız için meydana gelecek. Üstelik bugünün çocukları muhtemelen otomobil kullanmayı bile bilmeyecek. Trafikte boşa harcanan milyarlarca dakikanın dünyaya katkısını hayal edemiyorum.

Yapay zekanın sadece trafik ışıklarını en verimli şekilde yönetmesi bile trafikte çok büyük katkılar yapabiliyorken akıllı şehirlerin faydasını siz hayal edin.

4- Çevreyi (dünyayı) koruyabilir

İnsanlığı sağlıklı ve güvende tutmanın bir diğer yöntemi de çevreyi korumak. Yapay zeka teknolojileri sayesinde biyolojik çeşitliliğin azalmasının önlenmesi ve hatta çeşitliliğin tekrar artırılması için çalışmalar yapılıyor. Bu tür çalışmalar da küresel tehditlerin ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

Yapay zeka sistemleri, enerji kullanımımızı da azaltmaya yardımcı oluyor. Google'ın yapay zeka şirketi DeepMind, öğrenme teknolojisi sayesinde veri merkezindeki enerji kullanımını %15 iyileştirmeyi başarmıştı. Sadece Google değil, yine DeepMind'ın teknolojisini kullanarak Birleşik Krallık'da %10 enerji tasarrufu yapmak üzerine çalışıyor. Bu dev adımlar dışında akıllı sensörler, yenilenebilir enerji alanında yapay zekanın entegrasyonu zaten başlı başına enerji tasarrufu sağlayacak. Tüm bunlar da dünyamızın daha yaşanabilir ve kaynaklarının daha efektif kullanılmasını sağlayacak.

5- Sağlık ve bakım alanında iyileştirmeler sağlayabilir

Sağlık, yapay zekanın insana yardım ettiği alanlar içerisinde en değerli olanı diyebiliriz. Çok tecrübeli doktorlar bile önemli durumlarda teşhislerde zorlanabilir çünkü küçük detayları atlayabilir. Bir yapay zeka için ise iyi huylu tümör ile kötü huylu tümör arasındaki farkı tespit etmek, hastanın ilerleyişini takip etmek, teşhislerde detayları atlamamak ve en küçük belirtileri bile tespit etmek hiç zor olmayacaktır.

Gündelik hayatımızda giyilebilir akıllı cihazlarımız günlük rutinlerimizi takip ederek değişimleri tespit edebilir. Düzenli ilaçlarımızı atlamamamız konusunda bizi uyarabilir ve doktorumuz ile gerçek zamanlı olarak iletişimde olabilir. En basit tabirle nabzınızdaki bir değişimi hemen doktorunuza bildirip bulunduğunuz konumu sağlık ekipleriyle paylaşıp en hızlı şekilde ambulans gelmesini sağlayabilir.

Bir ileri seviyede yapay zeka, tedavisi zor veya insanlar tarafından aşı geliştirilemeyen durumlar için çözümler bile üretebilir. Üstelik hem zaman hem de maliyet açısından çok büyük faydalar sağlayarak.

6- Tarımda bir devrim yapabilir

Günümüzde bile akıllı teknolojiler tarım alanında bir çok gelişmeyi sağlıyor. Akıllı yazılımlara sahip drone'lar bitkilerin gelişimini izliyor ve değişimlerle ilgili çiftçiyi bilgilendirebiliyor. Otonom sistemler tohumlamadan gübrelemeye kadar bir çok alanda kullanılıyor. Özellikle Afrika'da var olan açlık ve kıtlık ilerleyen yıllarda dünyaya yayılacak ve bunun önüne geçilmesi için elimizdeki ekilebilir toprağı en iyi şekilde kullanmalıyız. Görünüşe göre bu da yapay zeka ile mümkün olacak.

7- Sahte haberlerden kurtulmamızı sağlayabilir

Google geçtiğimiz günlerde arama sonuçlarında haberler ile ilgili sonuçlara "doğruluk kontrolü" bölümü ekledi ve bu konuya gösterilen önem giderek artıyor. Yapay zeka sistemleri bir haberin doğru olup olmadığını doğruluğu kanıtlanmış belli kaynaklardan farklı şekillerde kontrol ederek doğrulanmış verilerle haberleri oluşturabilir ve yanlış haberleri düzeltebilir. Sanal dünyaya bağlılığımız artıkça sahte haberler bizi daha fazla etkiliyor ve bu da günlük hayatımıza fazlasıyla yansıyor. Bu nedenle yapay zekanın bu alandaki faydası bile oldukça kayda değer.

8- Evrensel temel gelir ve daha anlamlı hayatlar sağlayabilir

Son günlerin en popüler konularından biri de yapay zekanın insanları daha fazla işsiz bırakmasıyla oluşacak boşluk ve evrensel temel gelir. Evrensel temel gelire geçiş, insanların daha makul saatlerini çalışarak harcaması ve sosyal yeteneklerinin gelişmesi hayatımızı daha anlamlı hale getirebilir. Çocuklarımız ve yaşlılarımızla daha fazla ilgilenebilir ve mental olarak bizi daha iyi hissetirecek hobilerle ilgilenebileceğiz. Günde 8-10 saat çalışmanın doğru olmadığını hepimiz biliyoruz değil mi?

Özetle yapay zeka (insanlığı yok etmeden önce (: ) bize çok büyük faydalar sağlayabilir. Yorumlarınızla bu listeyi geliştirmeme yardımcı olabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.