Uber, kentsel planlamaya katkı amacıyla elindeki verileri yayınlayacak

Uber, kentsel planlamaya katkı amacıyla elindeki verileri yayınlayacak

Uber, "Movement" adını verdiği yeni portalı sayesinde aktif olarak çalıştığı şehirlerdeki araç datalarını paylaşmaya başlıyor. Bu yeni portal sayesinde şehir bazlı filtrelemeler de kullanılarak dünya çapında gerçekleşmiş 2 milyar yolculuğa ilişkin veriler derlenerek anlamlı hale getiriliyor. Özellikle şehir planlamacıları için olağanüstü değerli bir veri anlamına geliyor.

Şehir planlamacılar Movement üzerinden yapacakları analizler sonucu sık seyahat edilen noktalar ve yoğunlukları inceleyerek hangi bölgelerin altyapı ve planlama çalışmalarına ihtiyaç duyacaklarını belirleyebilir ve çalışmalarını buna göre yapabilirler.

Movement sadece belirli bir bölgenin yoğunluğuna yönelik bilgi vermiyor. Öncelikle arka planda sahip olabileceği bilgiyi anlayabilmek için şunu belirtmek gerekir ki, Uber tüm araçlarındaki cihazlardan ve yapılan bütün seyahatlerden (7/24) elde edilen veriler kullanılıyor. Yani sadece yoğunluk değil bölgeler arası karşılaştırma, saat bazlı incelemeler, gece gündür karşılaştırmaları ve tatil günleri gibi karşılaştırmalar da yapabilirsiniz. Data ile oynamak şu anda Uber'in sınırlaması ve sizin hayal gücünüz ile sınırlı.

İlerleyen dönemlerde Uber Movement aracılığıyla yapılacak olan iyileştirmelere dair haberler görmeye başlarız. Movement, Big data'nın verimli kullanımına da canlı ve güzel bir örnek olarak artık sunumlarda yerini alacaktır.

Bu veriye erişebilmek için talepte bulundum. Önümüzdeki hafta erişim sağlayabileceğim sanırım. Haftaya İstanbul bazlı bir inceleme ile karşınıza çıkabilirim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.