YOYO, Ortadoğu ve Afrika'nın telekom devi Zain ile 30 milyon dolarlık ortaklık anlaşması imzaladı

YOYO, Ortadoğu ve Afrika'nın telekom devi Zain ile 30 milyon dolarlık ortaklık anlaşması imzaladı

Kullan-bırak tarzında araç kiralama hizmeti sunan YOYO, Ortadoğu ve Afrika'nın telekom devi Zain ile önemli bir ortaklık anlaşmasına imza attı.

Kendini 'araç paylaşım operatörü' olarak tanımlayan YOYO, aldığımız bilgiye göre 70 milyon müşterisi olan Zain ile 30 Milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Zain Grubu CEO'su Scott Gegenheimer, Zain Grubu Bahreyn Genel Müdürü Muhammed Zainalabedin ve YOYO'nun Kurucu Ortağı ve CEO'su Berkman Çavuşoğlu tarafından imzalanan anlaşmayla Ortadoğu açılımını başlatan YOYO, yerli sermayeyle geliştirdiği yazılım ve donanımı da beraberinde götürecek. Yani hem hizmet hem de altyapı ve teknoloji transferi yapacak ki bu noktada Dubai merkezli bir YOYO Digital adlı bir şirket kurulduğunu ve YOYO'nun bu şirketin yüzde 49'una sahip olduğunu paylaşalım.

70 milyon potansiyel YOYO müşterisi

YOYO'nun Kurucu Ortağı ve CEO'su Berkman Çavuşoğlu'nun paylaştığı bilgilere göre YOYO, ilk adımı ilk adımı Nisan ayında Bahreyn'e atacak ve yavaş yavaş Zain'in faaliyet gösterdiği diğer ülkelere yayılacak. Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Lübnan, Sudan ve İran gibi 7 ülkede 70 milyon Zain abonesine ulaşacak.

Bünyesinde 20.000'i aşkın kullanıcı barındıran YOYO, yolculuk paylaşımı pazarının 2020 yılı itibarıyla 30 milyar dolar büyüklüğüne ulaşabileceğini aktaran Çavuşoğlu, Ford İcra Kurulu Başkanı ve Henry Ford'un ikinci kuşak torunu Bill Ford'un "Ulaşım pazarının geleceği yolculuk paylaşımı, toplu taşıma ve özel araç sahipliğinin bir karması olacak." şeklindeki öngörüsüne inandıklarını da söylüyor.

Scott Gegenheimer bu anlaşmayla ilgili olarak "Müşterilerimize ve bölgenin geneline yeni iş modelleri sunmaktan büyük bir heyecan duyuyoruz ve Bahreynli müşterilerimizin bu hizmeti denemelerini sabırsızlıkla bekliyoruz." derken hava kirliliği ve trafik sıkışıklığının olumsuz etkilerine vurgu yapıyor ve hem mevcut hem de potansiyel müşterilerinin hızlı bir şekilde YOYO'yu benimseyeceğine inandığını söylüyor.

Ortadoğu açılımının kendileri için mükemmel bir fırsat olduğunu söyleyen Berkman Çavuşoğlu ise "Son üç yılda, en büyük ağırlığı 25-40 yaş grubundaki genç nüfusa vermiştik, şimdi de dış pazarları keşfetmek ve B2B alanına girmek için son derece istekliyiz. Zain Grubu ile ortaklığımızın bu stratejik hedeflerin her ikisine de ulaşmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz. Zain gibi büyük ve uluslararası bir telekomünikasyon şirketi ile işbirliği yapmamız bizim başından beri hayal ettiğimiz ‘mobilite operatörü’ olma yolunda çok önemli bir adım.” diyor.

Günlük 200'den fazla tekil rezervasyon

Aldığımız rakamlara göre araba paylaşımında müşteri sayısının 2020 yılına gelindiğinde Avrupa'da yaklaşık 15 milyona, paylaşılan araç sayısının da 240.000'e ulaşması bekleniyor. YOYO, şu anda Türkiye'de her gün 200'den fazla tekil rezervasyon alıyor ve 20.000'i aşkın kullanıcıya hizmet veriyor.

Berkman Çavuşoğlu ortaklık anlaşmasının temelinde Zain'in 2014 yılında kurulan Dijital Sınırlar ve Yenilikçilik (ZDFI) girişimi kapsamında başlatılan programlar olduğunu söylüyor. ZDFI, Zain'i dijital alana büyüten bir girişim ve Zain'in bölgesel bir trend belirleyici haline gelmesini hedefliyor. bu kapsamda dijital hizmetler, kurumsal girişimcilik ve akıllı şehirler gibi yenilikçilik alanlarına odaklanıyor.

YOYO'nun 5 yıllık macerası

Sizlere ilk olarak 2012 yılında tanıttığımız YOYO'nun o dönemde bakir olan bir pazara 400 bin TL sermaye ile giriş yapmıştı. Webrazzi Startup'12'de başa-baş noktasını yakaladığını açıklayan YOYO, 2013'te 7 haneli ciroyu görmüş ve KOSGEB'den teknoloji desteği almayı başarmıştı. Aynı yılın Mayıs ayında da 22 milyon dolar değerlemeyle 5.5 milyon dolar yatırım almıştı. YOYO'nun kullanıcı sayısı da Haziran 2015'te 14 bine yaklaşmıştı.

Aşağıda 2012 yılında YOYO'nun kurucularıyla yaptığımız röportajı izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.