Milanote: Yaratıcı bünyeler için not tutma uygulaması

Milanote: Yaratıcı bünyeler için not tutma uygulaması

Hayatımız hızla dijital dünyaya taşınırken not tutma deneyimi de bu durumdan payını aldı. Not tutmak her ne kadar basit bir eylem olarak algılansa da birçok büyük şirketin üzerinde çalışmalar yürüttüğü ve ciddi yatırımlarda bulunduğu bir konu. İçlerinde en çok kullanılanlarını Evernote, Google Keep ve Microsoft OneNote olarak sıralayabiliriz.

Öte yandan klasikleşen not tutma uygulamalarındaki tasarım gereği, en hiyerarşik ve düzenli yapıların bile kendi içinde ayrışarak zamanla dağınık bir hale gelebiliyor. Bu düzensizlik de bir süre sonra bizleri bu tarz uygulamaları arama çubuğundan arama yapma ihtiyacı hissettiğimiz bir depolama sistemi gibi kullanmaya zorlayabiliyor. Not tutma pazarına yeni dahil olan Milanote ise bu dağınıklığın önüne geçmeyi ve not tutma deneyimini daha görsel bir boyuta taşıyarak fark yaratmayı amaçlıyor.

Milanote’u aslında Trello, MindNote ve Google Keep’in bir kombinasyonu olarak tanımlayabiliriz. Milanote da Google Keep ve Trello’dan alışkın olduğumuz notların kartlar içinde sıralandığı bir yaklaşımı içeriyor. Ayrıştığı nokta ise oluşturulan kartların bir pano düzeninde yer alması, bu pano içinde herhangi bir yere taşınabilmesi ve panoya eklenebilen diğer ögelerle MindNote’takine benzer şekilde aralarında bağlantı kurulabilmesi olarak göze çarpıyor. Bu özelliği de Milanote’un farklı amaçlarla kullanılmasını mümkün kılıyor. Örneğin; fikirlerinizi “pinlediğiniz” bir pinboard, notlarınızı içeren bir moodboard veya daha organize şekilde eklediğiniz bir Post-It koleksiyonu.

Milanote’un kabiliyetlerine biraz daha detaylı bakacak olursak, panolarda yer alan kart yapısının ağaç hiyerarşisi içermeyen klasik bir klasör yapısı gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Text, görsel veya link eklenebilen kart yapısını renk kodlarıyla kategorize etmek de mümkün. Öte yandan uygulamada yer alan Markdown syntax desteğinin biraz kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. H1 başlık, bold, italic ve alıntı textlerini, numaralandırılmış ve madde imli listeleri eklenebilir ögeler olarak sunan uygulamanın tablo desteği de sadece “Column Card”lar ile sınırlı. Görsel kartlar altyazısı eklenebilir olarak kullanılabilirken bağlantı kartları da Dropbox ve Google Drive paylaşım linklerini destekliyor.

Milanote’ta ortak çalışma yürütmek ve notları paylaşmak da mümkün. Çalıştığınız panoya çalışma arkadaşlarınızı davet edip farklı yetkilendirmeler verebilir veya not panonuzu salt okunur formatta paylaşmak için link oluşturabilirsiniz. Ayrıca oluşturulan panoları; Word, PDF, Markdown ve Düz Metin formatında dışa aktarabilirsiniz.

Şimdilik sadece web uygulaması aracılığıyla kullanılabilen Milanote’u 100 nota kadar ücretsiz kullanmak mümkün. Sınırsız not ve panoya sahip olmak istemeniz durumunda da aylık 15$’ı gözden çıkarmanız gerekiyor. Cihaz desteğinin kısıtlı olması göz önünde bulundurursak premium paketi biraz pahalı bulduğumu söyleyebilirim. Ama yine de Milanote şu an için iyi bir alternatif konumunda ve ilerleyen süreçlerde doğru geliştirmelerle piyasadaki rekabette yer alması oldukça muhtemel.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.