Yapay zeka alanındaki gelişmelerin istihdama olası etkileri konusunda fikir birliği yok

Yapay zeka alanındaki gelişmelerin istihdama olası etkileri konusunda fikir birliği yok

Yapılan birçok araştırmaya göre yapay zekanın bir çok iş kolunu ele geçireceğini ve buna bağlı olarak büyük bir işsizliğin ortaya çıkacağı belirtiliyor. Araştırmalara göre gelecek 10 yıl içerisinde işlerin %7’si yapay zekalar tarafından yapılacağı öngörülüyor.

Yapay zekanın ortaya çıkaracağı işsizlik sorunu da beraberinde kişi başına düşen gelirin azalması tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Uzmanlar yapay zeka yüzünden işsiz kalan kesim için işsizlik maaşı gibi önlemler alınabileceğini düşünüyor ama bunun da hala işi olan kesimin ve bir de vergi mükellefi olan şirketlerin kabul etmeyeceğini düşünüyor.

Yapay zeka şirketleri

Duke Üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri, Ekonomi ve Fizik Profesörü olan Vincent Conitzer bir makalesinde “Yapay zekadaki gelişmeler her ne kadar çok büyük olsa da henüz insanların yerini alacak seviyeye gelmedi. Yapay zeka bu haliyle toplumsal normları ve ince sosyal ipuçlarını anlamada hala zorluk çekiyor.” demiş.

Conizter, yapay zekanın gerçek soyutlama yeteneğine sahip olmadığını ve kendi akıl yürütme ve genelleme kapasitesine sahip olmadığını savunuyor.

Genel olarak Conitzer, yapay zekanın henüz bir insanın yerini alacak seviyeye gelmediğini ve belirli bir iş kolunda iyi olsa da insanın yaptığı işi tam olarak yerine getirmeyeceğini savunuyor.

Bu nedenle de "Toplumu şimdiden yapay zekaya hazırlamak teoride ne kadar güzel bir fikir olsa da Teknoloji dünyasının toplumu nasıl değiştireceğini önceden kestirmek çok zor. O yüzden yapılacak en iyi şey şu an yaptığınız işi yapmaya devam edin." diyerek, henüz kimsenin işinden ayrılmaması gerektiğini belirtiyor.

Daha önce sizinle paylaştığım "Az eğitimli kişiler, teknolojinin işlerini ellerinden alacağına inanmıyor" yazısında da bu kişilerin henüz yapay zeka konusunu bir tehdit olarak algılamaması bir biriyle örtüşüyor.

Realist olarak bakacak olursanız Conizter'e katılmamak elde değil fakat bir diğer tarafta da yaşanan bazı gerçekler var. Walmart, Amerika genelindeki mağazalarındaki muhasebe ve faturalama işlemlerini otomasyona bağlamaya çalışıyor. Yakın zamanda gerçekleşecek bu gelişme ile beraber yaklaşık 7.000 kişinin işsiz kalması bekleniyor. Her ne kadar Walmart bu kişileri yeniden şirketin farklı alanlarında konumlandıracağını söylese de bir çok çalışan yeni bir kariyer için planlamalar yapmaya başlamış.

Anlaşılan yapay zekanın hayatımıza olası etkilerini tartışan ve düşünen yapay zeka uzmanları da henüz ortak bir yargıya varmış değil. Bir kısmı yeni kariyer ve alanlara yönelimi tavsiye ederken bazıları da daha yolun başındayız mesajını veriyor. Tabi ki sonucu zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.