4. sanayi devrimine bir de yapay zeka uzmanının gözünden bakalım

4. sanayi devrimine bir de yapay zeka uzmanının gözünden bakalım

Neredeyse her gün yapay zeka üzerine yeni bir gelişme duyuyoruz. Hatta gelişmeler duymakla da kalmıyor bir çok alanda birincilikleri yapay zekalara kaptırmaya başlıyoruz. Google'ın AlphaGo yapay zekası Go'da artık bir numara, Tesla'nın otopilotu giderek daha başarılı hale geliyor ve yakında yolların hakimleri olarak insansız araçların olacağını söylemek yanlış olmaz. Uber, müşterilerinin otonom araçlarla yazışarak taksi çağırabilecekleri yeni modelini test ediyor ve daha bir sürü gelişme.

Yaklaşık 15 yıldır karmaşık yazılım sistemleri geliştiren ve AppZen kurucusu olan Anant Kale, 4. sanayi devrimi ve hayatımıza olacak etkilerini bir yapay zeka uzmanı olarak paylaşmış. Ben de paylaştığı yorumlarını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

sanayi_devrimi_kapak

İlk sanayi devrimi, buharla çalışan makinaların makineleşmiş endüstriyi doğurmasıydı. İkinci sanayi devrimi insanlığa seri üretim ve montaj hatlarını getirdi. Üçüncü sanayi devrimi ise bilişim ve elektronik sistemleri kullanarak gelişmiş otomasyon sistemlerini doğurdu. Şu anda yapay zeka, robotik teknolojiler ve web servisleri ile 4. sanayi devriminin zirvesindeyiz. Her devrimin yıkıcı sonuçları olmuştur ama en yıkıcı olanın son devrim olacak gibi görünüyor. Henüz hiç birimizin hayal bile edemeyeceği seviyede insan gücünün yerini otomasyon sistemleri alıyor.

Yapay zeka ve robotlar yüzünden artık otomobillerimizi süremeyecek veya şöför ihtiyacımız olmayacak mı? Teşhis için doktorlara gerek kalmayacak mı? 4. sanayi devrimine, ucuz işgücü dolayısıyla dünyanın üretim başkenti olan Çin açısından bakalım. Şu anda dünyanın en fazla robot yatırımı yapan ve fabrikalar için üretim robotları alan ülkesi durumunda. Robot üreticilerin artmasıyla yaşanabileceklerin farkında ve buna hazırlık yapıyorlar.

Bu durum, gelişmiş pazarlar için büyük bir fırsat çünkü artık üretimi denizaşırı ülkelerde yapmak yerine robot üreticiler sayesinde gelişmiş pazarlara daha yakın yerlere konumlandırabilirler. Hatta öyle ki robot üreticiler ve 3 boyutlu yazıcılar dolayısıyla 2020 yılına kadar Amerikalılar ihtiyaçları olan mekanik ürünlerin %30'una yakınını kendileri üretecekleri için Amerika'nın kasasında 55 milyar dolar fazladan para kalmasını sağlayacakları öngörülüyor.

Akıllı Asistanlar Daha Tatmin Edici Müşteri İlişkileri Deneyimi Sunabilecek

derin ogrenme yapay zeka girisimGeçtiğimiz yıllarda bir çok şirket hem ucuz işgücü hem de şirketin daha temel işlevlerine odaklanabilmek açısından müşteri servislerini farklı şehirlerde ve hatta farklı ülkelerde bulunan merkezlere devretti. Tabi ki durum oldukça kötü sonuçlandı ve anlaşmazlıklar, kişisel veri gizliliği problemleri, süreç sorunları doğurdu. Bu süre içerisinde şirketler kâr elde etmeyi başardılar ve kendi iç yapılarında iyileştirmeler yaptılar (diye umuyoruz).

Yapay zeka ve robotik teknolojiler sadece üretim merkezlerinde, fabrikalarda insan gücünün işini elinden almakla kalmıyor müşteri hizmetleri, finans/muhasebe ve bilgi-işlem gibi bir çok departmanda oldukça efektif bir şekilde kullanılıyorlar. Tabi ki %100 bu süreçleri ele aldıklarını söyleyemeyiz ama bir çok adımı otomatik bir sürece oturtarak ciddi bir iş gücü kaybının önüne geçmeyi şimdiden çok iyi bir şekilde yapıyorla. (En son hangi firmayı aradığınızda gerçek bir insandan önce robotla konuşmadınız ki?) Yani robotik süreç otomasyonu, yapay zekayı kullanarak okuma, anlama ve işlemi bir sonraki adıma götürme bakımından oldukça etkili, hızlı ve ucuz bir yöntem olarak hayatımıza fazlasıyla girecek.

Yapay zekanın gelişmesiyle hizmet sektöründe iş yapış şekilleri evrimleşecek. Bir çok iş ortadan kalkacak ve tabi ki yeni bilgiye dayalı, deneyim ve uzmanlık isteyen işler daha fazla prim yapacak. Yapay zeka temelli sohbet botları hayatın her alanında sorunlarımızı kusursuz bir şekilde çözmeye başlayacak ve müşterilerde oluşan "boşa harcanan zaman ve hayal kırıklığı" duygularını ortadan kaldıracak. İnsanlar giderek yazıştığı ve/veya konuştuğu şeyin "robot mu, insan mı" olduğunu ayırt edememeye başlayacak.

4. sanayi devrimi hayatımızın her alanını etkileyecek ama sonuçları önceki devrimlerden çok farklı olmayacak diyebiliriz. Boşa çıkan insan işgücü, artan verimlilik ve iş yapmanın yeni, akıllıca yöntemleri...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.