Yarının dünyasında iş hayatı yapay zekalı, insansız sistemlerden nasıl etkilenecek?

Yarının dünyasında iş hayatı yapay zekalı, insansız sistemlerden nasıl etkilenecek?

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Forrester bilişsel teknolojilerin (yapay zeka, robot teknolojisi, insansız sistemler) 2025 yılına kadar Amerika'da iş hayatının %7'sini ele geçireceğini ön gören bir araştırma yayınladı. Araştırma sonuçlarına göre ilk aşamada etkilenecek olan iş kolları müşteri hizmetleri, taşımacılık ve taksi sektörü olacak. Bu da demek oluyor ki bir çok kişi gelecekte yeni iş kolları bulmak zorunda kalacak. Raporda paylaşılan bir diğer ilgi çekici not ise bu değişimin kendini 5 yıl içerisinde hissettirmeye başlayacak olması.

Forrester başkanı Brian Hopkins, "2021 yılı yıkıcı bir deprem etkisine neden olacak. AI/Bilişsel teknolojiler Amerika'da iş hayatının yaklaşık %6'sını yerinden edecek. Müşteri hizmetleri, tüketici servisleri, taşımacılık, taksi endüstrisi gibi iş kolları bundan en fazla etkilenecek olan alanlardır" diyor.

Aslına bakarsak rapor, Amerika'da iş kollarının %16'sının bilişsel sistemler tarafından ele geçirileceğini ön görüyor fakat bu ele geçirmeler ve yeni teknolojiler bu kilerin %9'unu tekrar istihdam edebilecek yeni iş kolları doğuracak, böylece arada kalan açık %7 gibi bir oran olarak belirlenmiş.

Yapay zeka ve robotik teknolojiler dünyayı ele geçirince yeni doğacak iş kolları ise şöyle: robot takip uzmanları, veri bilimciler, otomasyon uzmanları, içerik üreticileri. Bu iş kollarına yoğun bir geçiş olacak.

Yavaş Öğrenen İnsan Karşısında Hızlı Öğrenen Makinalar!

AI ve machine learning teknolojilerinin hızla ilerlemesi ivmenin katlanmasını sağlıyor çünkü öğrenme yeteneği gelişen makinalar çok daha hızlı yeni şeyler öğreniyorlar ve bu da insan ırkının onlar karşısında yetersiz kalmasına neden oluyor. 2021 yılına kadar yapay zekaların insan davranışlarını ve ihtiyaçlarını çok daha üst seviyede anlayabilmesi bekleniyor bu da ihtiyaçları karşılama yönünde çok daha gelişmiş robotların hayatımıza girmesi bekleniyor.

Facebook, Google, Apple gibi şirketler şu anda kendi algoritmalarını geliştiriyorlar ve bunu yaparken biz kullanıcıları oldukça etkili bir şekilde kullanıyorlar. Yıllardır yaptığımız sorgularla Google'ı akıllanmanın ötesine taşıdık, Facebook paylaşımlarımız duygularımızı anlamasını sağladı ve bununla da kalmadı şu anda 33.000'den fazla Messenger botuna sorduğumuz sorular ile algoritmalarının daha hızlı gelişmesini sağlıyoruz. Apple'ın asistanı Siri ise zaten bir çok kişi için vazgeçilmez olmaya yakın. Durum böyle olunca gelecekte bir çok insanın yerini alacak robotların ve yapay zekanın gelişmesini kendimiz sağlıyoruz diyebiliriz. Tabi bunları yaparken karşılıklı fayda sağladığımız da bir gerçek.

Sonuç olarak gelişen teknolojiler yine birilerini yerinden edecek ve kendini geliştirmeye devam edenler için yeni iş olanakları sağlayacak. Kendinizi geliştirmekten vazgeçmeyin!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.