Apple'ın Didi Chuxing yatırımı Apple Car hakkında ne fısıldıyor?

Apple'ın Didi Chuxing yatırımı Apple Car hakkında ne fısıldıyor?

Apple'ın Çinli özel araç çağırma uygulaması Didi Chuxing'e yatırım yapması (1 milyar dolar) hemen hemen herkes için sürpriz oldu. Apple'ın sürpriz yapmasına alışkınız ama kimsenin bu şaşkınlığa tutuklu kalmak istemediği de malum. Piper Jaffray konuya ilişkin analizi de bu noktada dikkat çekiyor.

Yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi hizmetleri sunan Piper Jaffray, Apple'ın Didi Chuxing yatırımını Apple'ın otomobil üretme planlarıyla ilişkilendiriyor. Ancak bu analizi Apple'ın bir otomobil üretmeyeceğini söyleyerek yapıyor. Piper Jaffray'nin analistlerine göre Apple, bu yatırımla ulaşım konusunda yazılım temelli bir devrim yapmayı hedefliyor olabilir.

Yapılan analizlere göre Çin'de kendi dikeyinde yüzde 90 pazar payına sahip olan ve Uber'e açık vermeyen Didi Chuxing, bu yatırımla Apple'ın ulaşım alanında ihtiyacı olan verileri edinmesini sağlayacak. Apple da bu sayede yazılım ve kısmen donanım odaklı devrimsel bir çıkışla ulaşım servislerinin, otomobil üreticilerinin reddedemeyeceği bir hizmet sunacak.

Kimin piyasa değeri daha yüksek?

Uber-degerlemeŞoförlü araç çağıran kullanıcıların aracın ne olduğuna değil, aldıkları hizmetin basitliğine dikkat ettiğini söyleyen analistler, bu girişimlerin belki de işin en kârlı tarafını tuttuğunu söylüyor. Dolayısıyla Apple'ın bir elektrikli-akıllı araç geliştirmekten çok işin ulaşımı kolaylaştırma tarafına odaklanacağına işaret ediyor.

Şirketlerin piyasa değerlerine baktığımızda da bu ihtimalin haklılık payı olduğunu görüyoruz. Uber, 2015 sonunda 62-68 milyar dolar değerlemeyle yatırım arayarak General Motors ve Ford gibi devleri geride bırakabileceğini göstermişti.

Şu anda GM'nin piyasa değeri 46 milyar dolar, Ford'un piyasa değeri ise 52 milyar dolar ve Tesla'nın değeri ise yaklaşık 28 milyar dolar seviyesinde.

Diğer yandan Apple'ın başka sektörlere direkt takip olan bir şirket olmadığını gibi bir gerçek de mevcut. Yani Apple bir elektrikli-akıllı otomobil üreterek sektörün yerlilerine 'düşman' olmak yerine, yazılım tarafında güçlü bir çıkış yaparak hepsini yanına almayı deneyebilir. Keza Elon Musk'ın 'Apple'a aramızda Tesla'nın mezarlığı diyoruz' sözünü de hatırlatmak istiyorum.

Elbette tüm bunların birer tahmin olduğunu unutmamak ve Apple Car'a dair son gelişmeleri de düşünmek lazım. Gelen son haberlere göre Apple'ın Berlin'de gizli bir bir laboratuarda çalışmalar yaptığını, BMW ve Daimler'in de Apple’ın elektrikli otomobil projesi görüşmelerinden çekildiğini öğrenmiştik. Apple'ın 'söylentiler ve tahminler' üzerine yorum yapmayacağını da biliyoruz ve kesin bir sonuca varmak için biraz daha beklemekten başka çaremiz de yok gibi görünüyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.