Apple, Uber'ın Asya'daki en büyük rakibi Didi Chuxing'e 1 milyar dolar yatırım yaptı

Apple, Uber'ın Asya'daki en büyük rakibi Didi Chuxing'e 1 milyar dolar yatırım yaptı

didi-chuxing-cin-taksiApple'dan kolay kolay duyamayacağımız türde bir yatırım haberi geldi. Şirketin CEO'su Tim Cook Asya pazarında Uber'in en büyük rakibi olan araç paylaşım servisi Didi Chuxing'e (eski adı Didi Kuaidi) 1 milyar dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Bu yatırım aynı zamanda Apple'a dair birçok ipucunu içinde barındırıyor.

Apple'ın Didi Chuxing'e yatırım yapması iki şirket için de oldukça fazla stratejik öneme sahip. Asya (ağırlıklı olarak Çin) pazarı Batılı şirket ve yatırımcılar için hala birçok bilinmezi ve riski barındırıyor. Herkes Çin pazarını ve dinamiklerini anlamaya çalışıyor. Tim Cook yaptıkları bu yatırımla hem Çin pazarındaki segmentleri daha iyi anlayabileceklerini hem de Didi Chuxing'i daha fazla güçlendirebileceklerini belirtmiş.

İkinci olarak bu yatırım Apple'ın bir türlü açıklamadığı ancak üzerinde çalıştığı herkes tarafından bilindiği elektrikli otomobil projesi. Uber'ın sürücüsüz ve elektrikli otomobiller konusunda anlaşamalar yapıp büyük yatırımlar yaptığı biliniyor. Apple'da bugün 400 farklı şehirde hizmet veren Didi Chuxing'e yatırım yaparak kendi projesini şirketle birleştirmek için altyapı hazırlıyor olabilir. Ayrıca yatırım anlaşmasında Didi Chuxing'in otomobillerindeki teknolojinin Apple tarafından desteklenerek geliştirileceği de ayrıca belirtilmiş.

Yatırımla ilgili son dikkat çeken nokta ise Tim Cook'un iBook Store ve iTunes Movies'in Çin hükümeti tarafından engellemesiyle ülkeye seyahat yapacağını açıklamasından sonra gelmesi. Bilindiği gibi Çin kendi içine kapalı bir ülke ve iPhone için ABD'den sonra en büyük ikinci pazar konumunda. Apple'ın 13 yıl aradan sonra ilk kez gelirlerinde düşüş yaşadığı çeyrek raporunda dikkat çeken bir nokta da Çin'de iPhone satışlarının düşüş yaşamasıydı. Apple'ın Çin hükümetiyle arasını iyi tutmak için böyle yüksek bir yatırım yapmış olabileceği de akıllara gelen bir ihtimal.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.