Çin Hükümeti, iBooks Store ve iTunes Movies'i engelledi

Çin Hükümeti, iBooks Store ve iTunes Movies'i engelledi

Çin hükümetinin geçen hafta Apple'ın iBooks Store ve iTunes Movies servislerine erişim engeli getirdiği açıklandı. Söz konusu kararın arkasındaki birden fazla sebep yatıyor olabilir.

ABD'li teknoloji şirketlerinin Çin'de sıkı bir denetimden geçtiği malum olsa da Apple, bir akıllı cihaz üreticisi olarak Çin hükümetiyle pek sorun yaşamamıştı. Fakat Çin Sanayi ve Bilgi İletişim Bakanlığı'nın yeni dijital içerik yayınlama regülasyonları Apple'a da önemli bir darbe vurmuşa benziyor.

New York Times'ın haberine göre engelleme kararı Çin'in yazılı ve görsel medya içeriklerini kontrol etme yetkisine sahip kurumu SARFT tarafından verilmiş. Yeni regülasyonlar konusunda Apple'ın bir güncelleme yapıp yapmadığını bilemiyoruz ama şirket yetkilileri iBooks Store ve iTunes Movies'u yeniden açabilmek için harekete geçtiğini ifade ediyor.

Altı ay kadar önce Çin pazarına açılan iBooks Store ve iTunes Movies Apple için son derece önemli. Zira Çin, Apple'ın ikinci en büyük gelir getiren pazarı haline gelmiş durumda. Dolayısıyla şimdiye kadar daha çok iPhone satışından gelir elde eden Apple, bundan sonra içerik servisleriyle büyük bir gelir elde etme potansiyelini elinde tutuyor.

Çin hükümeti iPhone'un kaynak kodunu istedi

Diğer yandan Apple'ın Çin'de bu darbeyi yemesinin arkasında başka bir gerilimin yattığı da düşünülebilir. Zira dün paylaşılan bilgilere göre Çin hükümeti, iPhone'un kaynak koduna erişim istemiş fakat Apple'ın yanıtı 'hayır' olmuştu. Apple'ın adı Çin'in iletişim mimarisinde büyük etkiye etkiye sahip şirketler arasında geçiyor ki aynı listede Cisco, IBM, Google, Qualcomm, Intel, Oracle ve Microsoft gibi şirketler de yer alıyor.

Apple'ın bu engeli aşıp aşamayacağını henüz bilmiyoruz ama bu durumun Çinli dijital içerik yayıncılarının işine yaradığı da şüphe götürmez bir gerçek.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.