Tüm dünyayı internet üzerinen birbirine bağlamayı hedefleyen Facebook, görme engelllerin Facebook'a erişimini zenginleştirmek için adım atıyor. Erişilebilirlik alanında özel bir bölümü olan sosyal ağ devi, görme engellilerin resimleri/fotoğrafları tanıyabilmesi için yapay zekadan faydalanacak.
2012 yılında yüz tanıma teknolojileri geliştiren Face.com'u satın alan Facebook'un fotoğraflardaki kişileri tanıyabildiğini pekala biliyoruz. Görme engelliler için sunulacak yenilik de aynı şekilde fotoğraftaki kişileri ve nesneleri tanıyarak görme engelli kullanıcılara tanıtacak. Yapay zeka tarafından tanınan nesneler açıklama olarak görsellere eklenecek.
Google'ın da Google Photos ve Google Images içinde benzer teknolojileri kullanarak arama ve sınıflandırma seçenekleri sunduğunu biliyoruz. Yani aslında mevcut bir teknolojinin farklı bir kullanımı söz konusu olacak. Facebook bu alanda daha fazla geliştirme yaparak görme engellilere daha zengin bir sosyal ağ deneyimi yaşatmaya çalışacak.
Facebook'un ilk görme engelli mühendisi Matt King de görme engellilerin fotoğraflar karşısındaki erişim sıkıntısını dile getiriyor ve bu yeniliğin pekala faydalı olacağını dile getiriyor. bir fotoğrafın içinde neler olduğunu
Şu anda 1,5 milyar üyesi bulunan Facebook'un kaç tane görme engelli üyesi olduğunu bilmiyoruz ama bu sayının azımsanmayacak çoklukta olduğu kesin. Facebook, söz konusu özelliği yıl sonunda web veya iOS üzerinde tanıtmayı hedefliyor.
Google, Glass üzerinde yüz tanıma teknoloji kullanmayacağını açıklamıştı ama teknolojik cihazların gelişimiyle görme engelliler için daha görsel bir dünyaya doğru gittiğimiz malum.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 verilerine göre, dünyada 39 milyon görme engelli var. 2013'teki veriler ise Türkiye’de yaklaşık 77 bin görme engelli bulunduğunu gösteriyor. Türkiye'de Körler Federasyonu vb. kuruluşlar görme engellilerin hayata katılımı adına faaliyetlerde bulunuyor.