Facebook yapay zeka ile 700 milyon kişiyi anlamlandıracak!

Facebook yapay zeka ile 700 milyon kişiyi anlamlandıracak!

Facebook, deep learning olarak adlandırılan makinalar arası iletişimden anlam yaratmaya yarayan teknikle kullanıcılarını daha iyi anlamaya çalışacak. Kullanıcının beğenileri ve ilgi alanları bilgisi ötesinde dönemsel durum değişimlerini de anlamlandırarak daha iyi reklam hedeflemesinin önü açılacak.

Yapay zeka uzmanları tarafından bir gün beynin tüm sistemi anlamlandırılabileceği tartışmaları süredursun, internet dünyası için ilk olmayan bu yatırımı geçen sene Google,  Youtube videolarında kedi ile izleyici arasındaki bağı ilişkilendirmek için kullanmıştı. IBM, Watson ürününde hasta ve doktorun doğru tanı koyması üzerine anlamlandırma yapmıştı. IBM, ABD'de %20'yi bulan yanlış tanının önüne geçmek için çalışmalarını devam ettiriyor. Microsoft'un simültane çeviri yapabilen, çalışmaları devam eden ürününü yine bu çalışmalar arasında göstermek mümkün.

Facebook'un daha önce Face.com'u satın alması bu çalışmaların geleceğinin ön ayak sesleri olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf tanıma ve etiketlemesi için arkadaşlarına öneride bulunması ile başlayan süreç yakın bir zamanda Facebook kullanıcılarının diğer paylaşımları içinde geleceğe benziyor.

yapay zeka

Facebook, eski Google çalışanı deep learning uzmanı Marc’Aurelio Ranzato'un, daha önce satın aldığı yüz tanıma teknolojisi şirketi Face.com'un kurucusu Yaniv Taigman'ın aralarında bulunduğu özel bir ekip oluşturmuş. MIT Technology Review'e konuşan Facebook CTO'su  Mike Schroepfer yapay zekadan beklentilerinin Facebook'un gelecek stratejesinin en önemli bölümü olacağını kanıtlar nitelikte.

Yeni oluşturulan grubun, beyin hücrelerinin süreçlerinin incelemesinden başlayarak ilerleyeceği yapay zeka geliştirmesi ile Facebook 700 milyon kişinin paylaşımlarını, beğenilerini anlayacağı ve anlamlandıracak. CTO Schroepfer bu konuda kullanıcının haber akışında ilgileneceği paylaşımların görünmesi olarak açıklıyor. Böylece kullanıcının günde 1500'e yakın paylaşımdan kullanıcının ilgisini çekecek 30-60 adet paylaşım gösterileceğini belirtiyor.

Geleneksel metotta makinelerin seçenekler sunması adımı ile başlayan ve kullanıcının seçtiği bilgileri üzerinden yapılan öğrenme, deep learning ile  süreci daha hızlandırılmış olacak. En basit anlatımla Facebook fotoğrafı kullanıcı tarafından etiketlenmemiş olsa da Facebook kime ait olduğunu bilecek. Kullanıcı deneyimini artırmak Facebook'un ilk ve sürekli hedefleri arasında yer alsa da kullanıcının davranışlarının anlamlandırılması ve değerlendirilmesi şirketin ticari geleceği açısından daha da önemli bir yer teşkil ediyor.

Tüketici davranışının dijital reklamlarla birlikte daha iyi ölçümlendiği günümüz dünyasında, yapay zeka ile reklam dünyasının gelecekte daha farklı olacağının ilk işaretleri. Tüketici davranışının önceden tahmin edilmesi, günümüzde markaların anketle edindiği bilgilerin direk edinilmesi sonucunda yeni ürünlerin, reklamlarında en önemli referans noktasını sosyal ağlardan gelen yapay zeka bilgileri oluşturacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.