Toplam değeri 400 milyar dolar olan 111 unicorn

Toplam değeri 400 milyar dolar olan 111 unicorn

unicorn unikorn gergedan

CBInsights, başta Silikon Vadisi olmak üzere teknoloji ve internet girişimlerini daha yakından tanımamızı sağlayan periyodik tablolarına bir yenisini daha ekledi. Yeni tabloda sayıları hızla artan unicorn (tekboynuz) olarak adlandırılan milyar dolar değerlemenin üzerindeki 111 girişim yer alıyor.

En çok unicorn e-ticaretten

Teknoloji ve internet yatırımlarını takip ve analiz eden CB Insights'ın verilerine göre henüz borsaya açılmamış olan söz konusu 11 girişimin toplam değeri 400 milyar dolar. E-ticaret kategorisi Meituan, Flipkart ve Lazada gibi devler başta olmak üzere listeye 25 girişim sokmayı başarmış.

E-ticaret kategorisini (yeşil) bir çok kez dikkat çektiğimiz finansal teknoloji girişimleri (turkuaz)  ile yazılım/hizmet şirketleri (turuncu) takip ediyor. Onların ardından da büyük veri girişimleri (pembe) geliyor.

milyar dolarlik girisimler unikorn Resme tıklayarak büyütebilirsiniz.

Listede ABD dışından milyar dolarlık girişimler dikkat çekiyor ama yatırımcı listesinin neredeyse tamamı ABD'li girişim sermayedarlarından oluşuyor. Sequoia Capital, Accel Partner ve Tiger Global unicorn'lar söz konusu olduğunda liste başı girişim sermayedarı olarak göze çarpıyor.

Elbette bu listeye Türkiye'den giren bir girişim yok ama Türk lirasını dikkate aldığımızda ilk yerli unicorn olan Yemeksepeti.com'un da adını anmadan geçmeyelim.

CB Insigths'ın daha önce de teknoloji yatırımcıları, nesnelerin interneti ve yatırımcı blogları üzerine periyodik tablolar hazırlamıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.