Online dil öğrenme girişimleri neden Türkiye pazarını tercih ediyor?

Online dil öğrenme girişimleri neden Türkiye pazarını tercih ediyor?

Türkiye, küresel hedefli online dil öğrenme girişimlerinin öncelik verdiği pazarlardan biri. Akla ilk gelen Duolingo, Busuu, LinguaLeo ve Cambly gibi girişimler Türkiye pazarında son bir yıllık süreçte adından söz ettirenlerden birkaçı yalnızca...Türkiye'yi Rusya ve Brezilya’nın ardından üçüncü öncelikli ülke olarak gören ve girişimin küreselleşmesinde anahtar rol oynayacak ülkelerden biri olarak konumlandıran LinguaLeo'nın CEO'su Dmitry Stavisky kısa bir süre önce katıldığı EdTechIst konferansında, İngilizce eğitiminin dünya çapında 36 milyar dolarlık bir pazar olduğunu söylüyordu.

Bugün online eğitimler küresel pazarın 1.8 milyar dolarlık küçük bir bölümünü oluştursa da, 2018 yılında bu büyüklüğün 3.1 milyar dolara çıkması bekleniyor. Stavisky, Çin'in dijital eğitim uygulamalarının en fazla kullanıldığı ülke konumunda olduğunu belirtirken, Türkiye'nin de büyük potansiyel barındırdığının altını çiziyordu.

Stavisky'nin kullandığı büyük potansiyel nitelemesiyse altı dolu bir söz. Zira Türkiye, 2013 yılında dünya genelinde online İngilizce öğrenme için en fazla harcama yapan onuncu ülke konumundaydı. Aynı yıl Türkiye online dil öğrenme pazarının büyüklüğü 32 milyon dolardı ve kısa sürede bu pazarın iki katı büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Zira Türkiye 2016 yılında, yüzde 20 oranla dünyanın en hızlı büyüyen online İngilizce öğrenme pazarı haline gelmesi beklenen Asya ile hemen hemen aynı hızda büyüyor, bugün. Büyümede online derslerin hükümet tarafından desteklenmeye devam etmesi ve İngilizce eğitiminin gittikçe yaygınlaşması gibi önemli faktörler etkili. Veriler, Türkiye pazarına ilginin devam edeceğini gösteriyor.

turkey language learning

LinguaLeo gibi Rusya merkezli bir girişim olan Vimbox ise yakın zamanda Rusya dışında ilk açıldığı pazarın Türkiye olmasıyla dikkatimizi çekmişti. Zira Vimbox, farklı pazarlardaki deneme sürecinde en yüksek potansiyelin Türkiye'de gözlemlendiğini ileri sürmüştü. Yandex Türkiye eski yönetim kurulu üyelerinden Alexandr Laryanovsky tarafından desteklenen girişimin Türkiye adımının ardından, halihazırda pazarı yakından tanıyan Laryanovsky ile Türkiye pazarının dil öğrenme girişimlerinin potansiyelini değerlendiren bir röportaj yaptık.

alexandrTürkiye'nin Rusya dışında Vimbox'ın test edildiği yedi ülke arasında en başarılı sonuçları verdiğini söylüyorsunuz. Burada başarıyı nasıl tanımladığınızı ve testlerle ilgili daha fazla detayı paylaşabilir misiniz?  Aralık ayında Vimbox için en iyi gelişme olanakları konusunda ön araştırmalar yaparken okulumuzun web sitesini yabancı dillere çevirdik ve birkaç haftalık bir süre boyunca servislerimizin Türkiye, İtalya, İspanya, Portekiz, Hollanda, Fransa ve Yunanistan’daki kullanıcılar tarafından nasıl algılandığını anlamaya çalıştık. Bu ülke seçimimiz; İngilizcenin yaygınlık derecesi, farklı yaş grupları arasında İngilizce öğrenme yatkınlığı, belirli bir ülkenin toplam nüfusu ve günümüzün entegrasyon süreçlerine katılımı, ülke okullarındaki İngilizce eğitiminin seviyesi, ülkede yaşayanlar arasında özel dil derslerinin popülerliği ve bunların genel kalitesi, mevcut internet kanallarının erişilebilirliğiyle kalitesi vb. gibi birçok kriterlere dayanıyordu. Ayrıca kullanıcılardan gelen Vimbox’ta okuma taleplerinin sayısına da baktık. Ve elde ettiğimiz araştırma sonuçları bizim için büyük ölçüde sürpriz olmuş diyebiliriz: genel talep seviyesi açısından Türkiye birinci gelirken, oldukça çok sayıda anadili İngilizce olan kişilerin yaşadığı ve dolayısıyla İngilizce eğitimi imkanları çok olan İspanya ve İtalya ise onu takip ediyordu. Bu iki ülke okulumuzun daha sonraki aşamalarda faaliyetini geliştirmesi açısından belki en iyi seçenek olabilir.

Yıllık büyüme oranı yüzde 20 civarında olan bu pazarın parasal değerinin 2018 yılına doğru 72.6 milyon ABD doları seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'nin online dil öğrenme pazarı sizin açınızdan nasıl bir potansiyele sahip? Türkiye'de büyümeyi hızlandıran faktörler neler? Bugün Türkiye'de dil öğrenen kullanıcılar geleneksel yöntemlere mi, yoksa yenilikçi girişimlere mi para harcamaya daha meyilliler? 

Bizim görüşümüze göre Türkiye eğitimin prestiji yüksek olduğu bir topluma sahip. Türkiye’de profesörler ve öğretmenler toplumun en saygın insanları arasında. Diğer ülkelerde bu durum çok farklı. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu ülkeleri arasında dil eğitimi açısından en büyük pazar ve özellikle online eğitimi sektöründe büyüme potansiyeli gerçekten çok büyük. Türkiye’nin yaptığımız pazar araştırması sonucunda tespit ettiğimiz ve en ilgi çekici bulduğumuz özelliği, burada mobil telefonu üzerinden İngilizce eğitiminin çok gelişmiş olması. Türkiye’de mobil iletişim Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine göre çok daha ucuz ve Türkiye’de kullanılan 3G kanalları da LTE türü olup Rusya’da kullandığımız kanallardan iyi. İstanbullu kullanıcılar şehir merkezini gezerken 3G kanalı üzerinden Skype kullanabiliyorlar. Öte yandan, Türkiye’deki büyük şehirlerde trafiğin çok yoğun olması ve kamu ulaştırma sistemindeki zaman zaman yaşanan problemler de kullanıcıların saatler boyunca trafikte kalmalarına neden oluyor. Bu durum, genel olarak online dil eğitimi talebinde bir artışa neden oluyor. Hatta kullanıcılar bazen online dil eğitimini alışık olduğumuz dersanelere tercih edebiliyorlar. Ayrıca online eğitimin genellikle çevrimdışı eğitimden daha ucuz olduğunu da gözardı etmemek lazım.

Sizin spesifik bir hedef kitleniz, yıl sonunda ulaşmak istediğiniz bir kullanıcı sayısı var mı? An itibarıyla Türkiye’de “beyaz yaka” dediğimiz genç profesyonelleri bizim esas kullanıcı kitlemiz olarak görüyoruz. Sonuç odaklı ve bilgi ile zamana değer veren bu kişiler İngilizce'yi çalışmanın yanı sıra uluslararası tanışmalar yapmak ve dili yurtdışı seyahatlerinde kullanmak için öğreniyorlar. Öte yandan, Türklerin genellikle çevresi geniş, hoşsohbet bir millet olduğunu ve sosyal temaslarını bir öğrenim aracı olarak ustaca kullandığını de görüyoruz. Bu açıdan kullanımı çok fazla masraf gerektirmeden hızlı sonuç getiren, mobil (yani bulunduğunuz her yerden kolay yararlanabileceğiniz) interaktif (yani hem öğretmenle hem de kendi kendine çalışma imkanını sağlayan) eğitim servisimizin Türkiye ortamında çok kullanışlı ve ideal bir şekilde çalışıyor olabileceğine inanıyoruz. Yıl sonuna doğru Türkiye’de Vimbox aracılığıyla dil eğitimi gören artık yüzlerce öğrenci olacağını tahmin ediyoruz.

Sizin verilerinize göre Türkiye'de dijital dil öğrenme pazarı büyüklüğü nedir?  Bizim tahminlerimizin temelini teşkil eden verilere göre Türkiye, online dil eğitimi açısından bölge ülkeleri arasında en büyük pazara sahip. Yıllık büyüme oranı yüzde 20 civarında olan bu pazarın parasal değerinin 2018 yılına doğru 72.6 milyon ABD doları seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de en çok öğrenilen yabancı dil İngilizce. Biz de bir yıl içinde online dil eğitiminde Türkiye piyasasında lider konumuna çıkmak niyetindeyiz.

Kullanıcılar online dil eğitimini bazen alışık olduğumuz dersanelere tercih edebiliyorlar. Ayrıca online eğitimin genellikle çevrimdışı eğitimden daha ucuz olduğunu da gözardı etmemek lazım.

Vimbox Türkiye pazarına giriş yapan Rusya'dan ikinci dil öğrenme girişimi. Siz Yandex'in de yerelleşme sürecinde rol oynadınız, Rus teknoloji şirketleri ve girişimleri açısından Türkiye'yi cazip yapan ne?  Hızlı büyüme arayışında olan Rus girişimler için Türkiye’nin cazibesinin birkaç nedeni var. İlk önce, Tükiye’nin genç nüfusunun doğal olarak yeni gelişmelere ve ürünlere açık olması ve ülke pazarına çıkan yeni hizmetleri ve ürünleri denemek için para harcamaya daha hazır olması. İkincisi, Türkiye’de internet penetrasyonunun henüz maksimum dereceye ulaşmamış ve dolayısıyla pazarın büyüme potansiyeli hâlâ çok büyük olması. Bunun gibi doyma noktasında olmayan bir pazarda istenilen bir konuma ulaşmak daha kolay olabilir. Üçüncüsü, Türkiye pazarında internet girişimlerinin gelişmesi için hâlâ çok önemli fırsatlar ve nişler var. Bu özellik, çeşitli ülkelerden her türlü start-up projelerin Türkiye’ye gelmesine yol açıyor. Rusya’da temasta bulunduğumuz genç girişimcilerin çoğu Türkiye pazarına girmek niyetiyle buradaki gelişmeleri dikkatle takip ediyorlar. Tabii ki burada söz ettiğim girişimcilerin çalıştığı alanlar dil eğitimi sektörüyle sınırlı değil.

Türkiye pazarında internet girişimlerinin gelişmesi için hâlâ çok önemli fırsatlar ve nişler var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.