'2014'te finansal yatırımcıların Türkiye'de en aktif olduğu sektör, internet ve mobildi'

'2014'te finansal yatırımcıların Türkiye'de en aktif olduğu sektör, internet ve mobildi'

Türkiye için politik ve ekonomik birçok sarsıntının atlatıldığı bir yıldı 2014. Ancak bu, yatırımcının güveninde ciddi bir düşüşe yol açmadı. Deloitte'ın Türkiye'de yıl içinde gerçekleşen yatırım ve satın almaları düzenli olarak analiz ettiği Annual Turkish M&A Review 2014 raporundan çıkan en önemli sonuç bu. Zira, geçtiğimiz  toplam 236 adet işlemin gerçekleştiği Türkiye birleşme ve satın alma sahnesindeki işlemlerin toplam tutarı, 21 milyar dolardı. 2013 yılı için bu sayılar 215 işleme karşılık 17,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Deloitte m&a 2014 1

Raporda en çok dikkat çeken nokta ise VC'ler, özel sermaye şirketleri gibi finansal yatırımcıların en aktif olduğu sektörün internet ve mobil servisler olması. 2014'te (miktarı açıklanmayanlarla birlikte) toplam tutarı 2,1 milyar dolara ulaşan 36 işlem gerçekleştiren finansal yatırımcının en çok talep gösterdiği sektör 7 anlaşmayla internet ve mobil servisler oldu. Onu 5 işlemle enerji ve her biri 3'er anlaşmayla finansal servisler, e-ticaret ve servisler takip ediyor.

deloitte 2014 birleşme

İnternet ve mobil servisler sektöründe toplam işlem hacmi 132 milyon dolardı 

Rapora göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'de internet ve mobil servisler sektöründe gerçekleşen toplam işlem sayısı 20; miktarı açıklanan işlemlerin toplam değeri ise 132 milyon dolardı. Bunun 100 milyon dolarlık bölümünü 2014'ün en yüksek değerli anlaşması olan Monitise Pozitron satın alması oluşturuyor. Geri kalan 32 milyon dolarlık bölümü ise 20 anlaşma arasında paylaşılıyor. Bunlar arasında öne çıkan iki anlaşma ise Wirecard'ın 3 Pay | Mikro Ödeme'yi 16 milyon dolar ve Turkcell Superonline'ın Metronet'i 13 milyon dolara satın alması.  (Wirecard anlaşmasının değeri 12 milyon euroluk kısmı nakit ve şirketin 2014 ve 2017 yılları arasındaki performansına göre en fazla 14 milyon euro olmak üzere toplam 26 milyon euro. Aradaki fark, Deloitte hesaplamasında ikinci kısmın dışarıda bırakılmasından kaynaklanıyor.)

Geçtiğimiz yıl ait 236 işlemi listeyelen rapordan bizim radarımıza giren işlem sayısı 31. Raporda aralarında medya kategorisine alınan Japon medya devi Nikkei'in Türkiye'den MDG'ye yaptığı yatırım; teknoloji kategorisinde gösterilen Botego ve Octech anlaşmalarının olduğu 6 farklı işlemin de eklendiği listemiz aşağıdaki gibi:

deloitte 2014 birleşme satın alma raporu

Deloitte'un raporunun tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.