NASA, drone'lar için trafik kontrol sistemi geliştiriyor

NASA, drone'lar için trafik kontrol sistemi geliştiriyor

Drone'lar şimdiye kadar başta Google, Facebook ve Amazon olmak üzere çok sayıda teknoloji şirketinin ilgisini çekmeyi başardı. Drone vagonuna son atlayan ise NASA araştırmacıları oldu.

The New York Times'ın haberine göre NASA, bir drone trafiği yönetimi programı üzerinde çalışıyor. Geliştirilen yeni hava trafiği kontrol sistemi yeryüzüne 120 ila 150 m arasında yakınlıkta uçan hava araçlarının güvenliğini hedefliyor.

NASA'nın drone'lar için geliştirdiği yeni programın tipik bir hava trafiği kontrol sistemi gibi hava durumu ve trafik bilgilerini izleyeceği belirtiliyor. Sistem, uçaklara göre rüzgara çok daha duyarlı olan drone'ların bu özelliğini de göz önünde bulunduruyor. Tipik sistemlerden farklı olarak NASA'nın programında kontrolün insanlar yerine, drone'ların nereye uçup uçamayacağını belirleyen bilgisayar ve algoritmalarda olacağı belirtiliyor.

Drone'ların helikopterler gibi havadaki diğer yakın uçan cisimlere ve binalara çarpmasını engelleyecek sistem, araçların uçuşa yasak bölgelerde uçuşunu da engeleyecek. NASA araştırmacısı Parimal H. Kopardekar'ın yönettiği program, aynı anda birden fazla drone'un kullanıldığı durumlarda, operasyonlarını düzenleyecek bir mekanizmanın olmaması sorununu adresliyor.

Kopardekar, Times'a yaptığı açıklamada, sistemin önümüzdeki yıl içinde tarımsal drone'larda kullanılabileceği yönündeki beklentisini paylaşıyor. Kopardekar'a göre, drone'larla sipariş teslimatına, önümüzdeki 5 yıl içinde kırsal Avustralya'da başlanabilir.

Daha önce belirtitğimiz gibi ticari drone'ların günlük hayatımıza girişi için başta güvenlik olmak üzere çok sayıda düzenleme engeli var. Google'ın ardıdan NASA'nın da bu alanda çalışmaya başlaması bu bariyerlerin indirilmesine yardımcı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.