LOGO, 30'uncu yılında hak ettiği ilgiyi görmeye başladı

LOGO, 30'uncu yılında hak ettiği ilgiyi görmeye başladı

Logo Yazılım sektördeki 30'ıncı yılında hak ettiği ilgiyi görüyor. Borsaya açık olan şirket, yabancı yatırımcılar sayesinde, tarihinin en iyi performansını gösteriyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut'un Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra kendi şirketini kurma hayalini gerçekleştirmek üzere kurduğu Logo Yazılım, 1984 yılında faaliyetlerine başladı. Bu, Apple'ın fareyle birlikte kullanılabilen ilk Macintosh'unu piyasaya sunduğu ve Türkiye'de bilişim endüstrisinin yeni yeni oluşmaya başladığı dönemdi. Logo, bu yeni endüstride bilgisayarlar için mühendislik yazılımları sunarak işe başladı.

Herhangi bir sektörde ilklerden biri olmak, buna bir girişimcinin fırsatları önceden görebilmesi de denilebilir, büyük bir avantaj ve Logo Yazılım da sektörde bu avantajını şimdiye kadar doğru biçimde kullandı. İstikrarlı büyümesinin yanında, Türkiye'de bilişim şirketlerinin halka açılması konusunda tartışmalar devam ederken 2000 yılında borsaya açılarak bu konuda da bir ilk oldu.

Türkiye ekonomisinin yüzde 90'ından fazlasını KOBİ'ler oluşturuyor ve ihracat odaklı büyüyen Türkiye ekonomisinde KOBİ'lerin bilişim becerileri rekabetçiliklerinde oldukça önemli bir faktör. Kurulduğundan bu yana KOBİ'lere yönelik çözümlere odaklanan Logo, bu alanda pazar lideri konumunda. Özellikle son 5 yıllık süreçte daha agresif bir büyüme stratejisi izleyen şirket, 2011 yılında Coretech'i satın alarak SaaS uygulamalarında, ve ardından iş zekası yazılımları geliştiren WorldBI'ın çoğunluk hisselerini alarak bu iş kollarındaki iddiasını güçlendirdi.

KOBİ logo

Bu satın almalar Logo'nun büyümesine ciddi katkı yaptı ve şirketin 2012 yılının ilk 9 ayındaki konsolide net satış gelirlerini, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 66 oranında artırmasını sağladı. Aynı dönem için Logo'nun faaliyet karı yüzde 435 oranında arttı.

Bu süreçte KOBİ'ler için tek seferlik yazılımlardan ziyade periyodik çözümlere odaklanarak sürdürülebilir gelir yaratma kapasitesini arttırmak da Logo'nun önceliklerinden biriydi. Şirket 2013 yılı sonunda periyodik satışlarının toplam satışlar içindeki payını yüzde 15'ten yüzde 24'e yükseltti.

Türk yatırımcının yapamadığını yabancı yatırımcı yaptı; Logo Yazılım tarihinin en iyi borsa performansını gösteriyor

Logo pazar payıBaşarısıyla yurt dışından yatırımcıların dikkatini çeken Logo'ya, 2013 Nisan ayında, özel sermaye fonu Mediterra Capital Partners'ın iştiraki EAS Solutions SARL,  yüzde 34,6 oranında ortak oldu. Bu, 14 yıldır halka açık olan şirketin borsa tarihinde kilometre taşı olacak bir gelişmeydi.

48,2 milyon dolarlık bu anlaşma sonrasında, organik ve inorganik olarak büyümeye devam edeceğinin sözünü veren Logo ayn yıl, Türkiye yazılım sektörünün önde gelen bir diğer şirketi Netsis'i 24,7 milyon dolara satın aldı. Satın almayla birlikte, Türkiye'de SAP'den sonra en yüksek pazar payına sahip ikinci yazılım şirketi haline gelen Logo'nun sonraki beş yıl için planları arasında artık Nasdaq'a açılmak da yer alıyordu.

Bunların bir sonucu olaraksa Logo, 2013 yılında yükselişe geçen hisseleriyle şirket tarihinin belki en iyi borsa performansını gösteriyor. Nisan 2013'te açıklanan Mediterra Capital ortaklığı sonrasında piyasa değeri 115 milyon TL olan Logo'nun bugünkü değeri 485 milyon TL'ye yaklaşıyor.

Bu konuda yorumlarına başvurduğumuz Logo Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut'un şikayeti, Logo'nun ancak yabancı yatırımcıların ilgisiyle borsada hak ettiği talebi görmeye başlaması. Türk yatırımcıların gerek yazılım sektörüne karşı ilgisizliği ve bu alandaki yatırımlar konusundaki deneyimslizliği Logo hisselerinin son 10 yılda ortalama 5 TL'nin altında işlem görmesine neden oldu. Yabancı yatırımcının ilgisiyse son 1-2 yılda fiyat aralığını 19-20 TL'ye yükseltti.

chart logo borsa

Logo'nun uzun vadeli hedeflerinden biri bölgesel bir güç haline gelmek. Halihazırda Dubai satış ofisini 2007 yılında açan Logo'nun Türkiye pazarındaki sağlamlaşan yeri, şirketin yurt dışındaki büyümesi için de zemin hazırladı ve Logo, 2013 yılında yurt dışı satış gelirlerini yüzde 24 oranında arttırdı. Ancak Logo'nun gelirlerinin yüzde 90'ından fazlası hala Türkiye pazarından geliyor. Tuğrul Tekbulut, bu sorunu aşmak için Afrika'nın kuzeyi, Asya'nın batısı ve Avrupa'nın doğusu olarak tanımladığı bölgeden bir yazılım şirketi satın almanın en iyi çözümlerden biri olduğunu düşünüyor.

logo bölgesel

İş Yatırım'ın Mergermarket portalına dayandırdığı raporuna göre, Logo,  Türkiye ve Doğu Avrupa'da  5-10 milyon euro arasında iş hacmine sahip B2B yazılım şirketlerini satın alma arayışı içinde. Spesifik detaylari doğrulamasa da Tuğrul Tekbulut, yeni bir şirket satın almak için fırsat kolladıklarını belirtiyor.

İş Yatırım Raporu'nda Mediterra Capital Partners'ın Logo Yazılım'ın üç katı finansal büyüklüğüne ulaştığında, şirketteki yatırımından çıkma planı da paylaşılıyor. Bunu büyük olaslıkla Londra'da, halka açılarak yapması beklenen Mediterra tarafından gelen bu haber de yine Logo'nun hisselerine olumlu yansıdı.

Logo Yazılım'la ilgili bugün gelen bir haber de şirketin Netsis satın almasından sonra ivmelenmesi beklenen e-Devlet çözümleriyle ilgili. Şirket  e-İmza A.Ş. ve e-dönüşüm için Türkiye Noterler Birliği ile anlaşma imzaladığını duyurdu.

Türkiye bilişim sektörünün en köklü şirketlerinden biri olan Logo'ya daha nice 30 seneler diliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.