Türk şirketlerinin yurtdışına yaptıkları internet yatırımları 2013 yılında arttı

Türk şirketlerinin yurtdışına yaptıkları internet yatırımları 2013 yılında arttı

Deloitte, yıllık periyotta yayımladığı Yurtdışı Birleşme ve Satın Atın Almalar Raporu'nun  2012-2013 dönemi sonuçlarını duyurdu. Buna göre geçtiğimiz iki yıl içinde Türk şirketleri yurtdışıyla yaklaşık 6,5 milyar dolar  değerinde 106 adet işlem gerçekleştirmiş.

Raporda, Türk şirketlerinin yurtdışında yatırım yapma eğilimleri, uzun vadeli büyüme planları ve uluslararası pazarlardaki etkinliklerini artırma stratejileri çerçevesinde, geçtiğimiz iki yılda artarak devam ettiği belirtiliyor. Listelenen birleşme ve satın almalardan internet sektörünü ayırdığımızda 2013 yılına ait toplam dört adet işlem sıralanıyor.

Screen Shot 2014-02-22 at 11.56.52

Bu, toplam işlem adeti düşünüldüğünde küçük gibi görünen bir sayı olsa da, 2012 yılında yalnızca bir adet işlem gerçekleştiğini hatırlamak gerekiyor. 2012 yılında gerçekleşen tek işlem, Peak Games'in Suudi Arabistan'dan Kammelna Games'in tamamını satın alması olmuştu. Bu nedenle 2013 yılına gelindiğinde Türk yatırımcıların yurtdışındaki internet girişimleriyle daha yakından ilgilendiklerini görüyoruz.

2013 yılında gerçekleşen işlemlerden ilki, Aslanoba Capital'ın Amerika merkezli, küçük işletmelere web konferansı sistemleri sağlayan anymeeting'e yaptığı 1 milyon dolar değerindeki yatırımıydı. (Bu haberi geçtiğimiz Nisan ayında Webrazzi TV'de Arda Kutsal'ın canlı yayın konuğu olan Hasan Aslanoba'dan almıştık. Aslanoba,  anymeeting'in yaklaşık yüzde 5'lik hissesini 250 bin dolara satın aldıklarını söylemişti. Yayına buradan ulaşabilirsiniz.)

Raporda listelenen bir diğer yatırım, Doğuş Holding'in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gayrimenkul sektörünün, ilk veri, bilgi ve analiz şirketlerinden biri olan REIDIN'le vardığı anlaşma. Doğuş Holding, 2013 yılında şirketin yüzde 30'unu satın almıştı.

Bu dönemde BAE'ne yapılan bir diğer yatırım da, yine gayrimenkul sektörü odaklıydı. BAE merkezli, Kuzey Afirka ve Orat Doğu'da gayrimenkul arama hizmeti veren propertyfinder.ae'ye Evren Üçok'un yaptığı yatırım, geçtiğimiz yıl Türkiye'den yurtdışına kanalize olan bir diğer internet yatırımı oldu.

Türkler'in internet sektöründeki son yurtdışı yatırımı, Yemeksepeti'nin Yunanistan'dan Clickdelivery.gr'yi yaklaşık 4 milyon dolara satın almasıydı. Bizim haberimize fiyat 3 milyon euro olarak yansımıştı.

Deloitte'un raporunda, pazar ve ürün çeşitliliği, maliyet avantajı ve marka satın alma yoluyla daha hızlı bir büyüme hedefleyen Türk şirketlerinin, gelişmiş piyasalardaki geciken toparlanmanın neden olduğu cazip varlık fiyatlarını fırsat bilerek, yoğun bir şekilde yurtdışındaki fırsatları takip ederek satın alma faaliyetinde bulundukları yorumu yer alıyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.