Son günlerde merakla beklenen sorunun cevabı biraz önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarla netlik kazandı. Yapılan internet düzenlemesi ile ilgili yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 madde hakkında da görüşlerini hükümetle paylaştığını belirtti.
Paylaştığı tweet'lerde iki maddeyle ilgili kaygırlarının yeni bir yasal düzenlemeyle giderileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, düzenlemenin süratla gerçekleşmesi için yasayı onayladığını belirtti.
Güncelleme: Konuyla ilgili Avukat Gökhan Ahi'nin yaptığı açıklamayı yazının son bölümünde okuyabilirsiniz.
Günceleme 2: İnternete düzenleme getiren yeni yasa biraz önce resmi gazetede yayınlanarak, bugün itibariyle geçerli hale geldi.
Cumhubarbaşkanı Abdullah Gül'ün Twitter üzerinden yaptığı açıklamaların tam metni şöyle:
Bir süredir gündemdeki internet yasası hakkında yoğun mesajlar gönderiyorsunuz. Mesajlarınızda özellikle iki husus üzerinde itirazlar ilettiniz. Bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen ben de farkındaydım. Nitekim, Hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim. Hepinize iyi akşamlar diliyorum.
Bu son dakika haberini sizlerle en hızlı şekilde paylaşmak istedik. Detaylı bilgiler geldikçe haberimizi güncellemeye devam edeceğiz.
Biz yapılan açıklama ile ilgili detayları uzman görüşleri ile birlikte hazırlarken dilerseniz yasanın tüm detaylarını okuyabilir, Webrazzi TV'de her hafta yayınlanan HukukiWeb programımızdaki ilgili bölümleri izleyebilir ya da yatırımcılar ve hosting şirketleri tarafında yeni internet düzenlemesinin neler getireceği ile ilgili haberlerimizi inceleyebilirsiniz.
Güncelleme: Konuyla ilgili Avukat Gökhan Ahi, Webrazzi için aşağıdaki açıklamayı yaptı. Açıklamanın tamanını aşağıda bulabilir, Ahi'nin daha önce yazdığı Eğrisiyle doğrusuyla yeni internet yasası yazını da okuyabilirsiniz.
5651 sayılı İnternet Yasası’nda değişilkik yapan 6518 sayılı yasa, Cumhurbaşkanı tarafından tamamen onanmıştır. Bundan sonrasında Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, onaylanan yasayı Resmi Gazete’de yayınlayacak ve yayın günü itibariyle yasa yürürlüğe girmiş olacaktır. Yarınki Resmi Gazete’ye yetişemeyebilir, büyük bir ihtimalle 19 Şubat günlü Resmi Gazete’de yayınlanmış olacaktır. Cumhurbaşkanı, attığı twitlerde özellikle iki husus konusunda çekinceleri olduğunu, ancak hükümetin bu iki konuda yeniden düzenleme yapacağı beklentisiyle yasayı onayladığını belirtmiş. Bu açıklama kuşkusuz kamuoyunda kafa karışıklığı yaratmıştır. Aslında, yasanın düzeltilmesi diye bir şey söz konusu değil, yürürlüğe girmiş bir yasada Meclis’in yeniden yasama yapması sözkonusudur.Bu akşam Meclis Başkanlığı’na verilen yasa teklifinde ise, kamuoyunda belirtilen bir çok hassasiyet yerine sadece trafik verileri konusunda bir düzenleme talebi olduğu görülmektedir. http://web.tbmm.gov.tr/gelenkagitlar/ metinler/285611.pdf adresinden de görülebileceği üzere, sadece trafik bilgisinin yeniden tanımı yapılmakta ve bu trafik bilgilerinin mahkeme kararı olmadan istenemeyeceğine ilişkin bir düzenleme taslağı vardır. Kısacası bu taslak yasalaşsa bile, internet trafiğinin merkezi olarak izlenmesi, erişim engelleme kararlarının TİB Başkanılığı tarafından verilebilmesi, Erişim Sağlayıcıları Birliği vs. gibi bir çok hassas konu varlığını sürdürmeye devam edecektir.