Tasarımcılar için Reddit/Instagram türevi ilham kaynağı aracı: Fleck

Tasarımcılar için Reddit/Instagram türevi ilham kaynağı aracı: Fleck

Fleck; tipografi, sokak sanatı, mimari vb. gibi sabit konularda kullanıcıların ürettiği içerikleri paylaştığı bir niş sosyal ağ uygulaması. Eylül 2013 itibariyle App Store üzerinden piyasaya giren girişim "geleceğin sosyal ağı" konseptine yakın duran bir strateji izliyor. Fleck ile ilgili detaylara geçmeden kısaca bu konseptin ne olduğundan bahsedelim.

"Sosyal ağ" denince akla gelen "arkadaş olma" ya da "takip etme" davranışlarının da gösterdiği gibi mevcut sosyal ağ anlayışı daha çok "social graph" merkezlidir. Geleceğin sosyal ağları ise denklemden social graph'i çıkarıp ortak ilgi/çıkar alanlarını koyuyorlar.

Denklemdeki bu değişiklik ile bir konu hakkında gerçekten faydalı ya da özel içeriğe ulaşmak isteyen kullanıcıların en büyük sıkıntıları olan "içerik kirliliği" ve "özgün içerik eksikliği"ne karşı umut vaat eden bir çözüm ortaya konmuş oluyor.

Uygulama şu anki versiyonunda sadece Facebook'la Giriş imkanı veriyor. Fakat kullanıcı geribildirimleri doğrultusunda gelecek versiyonu ile birlikte e-posta ile de kayıt olunabilecek. İlk girişin ardından çok kısa bir onboarding ekranına müteakip ana akış ile başbaşa kalıyorsunuz. Ana akış şu anda "Abstract Nature, Ink, Abstract Architecture, Patterns, Street Style, Street Art, Typography" konularından oluşuyor. Bu konuların kullanıcı taleplerine göre genişletilmekte olduğunu ve gelecek güncelleme ile "Industrial Design" konusunun da burada yerini alacağını ekleyelim.

fleck photo add screen

Konulara içerik ekleme Instagram'da fotoğraf ekleme ile çokça benzeşse de - fotoğrafınıza filtreler uygulayabiliyor ve efekt verebiliyorsunuz - henüz kullanılabilirlik açısından alınacak mesafe olduğu açık. Uygulamanın, "şehrinizin güzelliğini ortaya çıkarın" vurgusuna uygun olarak her içeriği konum ile etiketlediği ve gösterirken de paylaşan kullanıcı adı yerine konumu ön plana çıkardığı detaylarını da ekleyelim.

İçeriğe yorum yapma, içeriği beğenme ve paylaşma gibi klasik işlevlerin yanı sıra diğer kullanıcılardan konuya katkıda bulunmalarını da talep edebiliyorsunuz. Bu işlev, özellikle başlangıç evresinde bol ve kaliteli içeriğe ihtiyaç duyan Fleck'in akıllıca kullandığı bir taktiğin ürünü olarak göze çarpıyor.

fleck feed detail

Fleck, görüldüğü gibi son derece basit bir araç fakat girişte de belirttiğimiz üzere "geleceğin sosyal ağı" olma ilkesi ile hareket ettiğinden önemli bir potansiyeli harekete geçirme imkanına sahip. Kullanıcı tarafından yaratılan içeriğin çok kritik olduğu bir uygulamada belki de istenebilecek en iyi kitle olan tasarımcılara hitap etmesi ile ciddi bir avantaja da sahip. Buna rağmen içerik kalitesini belli bir seviyede tutmak girişimin en zorlu işlerinden olacaktır. Bu konuda çözüm olarak içeriklerin "flag"lenmesi yoluna giden Fleck, alternatif çözümler üzerinde de çalışıyor.

Henüz net bir gelir modeli oturtmamış olsa da ekip kullanıcıların ilgisini gören bir uygulamanın reklam verenler ve firmalar tarafından da ilgi göreceği varsayımıyla kaliteli/özelleşmiş bir topluluk ve içerik oluşturma konusuna odaklanmış durumda. Her ne kadar ülkemizde yatırımcıları harekete geçiren bir olgu olmasa da Whisper örneğinde gördüğümüz gibi global ölçekte kabul gören bir "değer önerisi" olan Fleck'in kısa sürede aldığı olumlu tepkilerin yoğunluğuna bakarsak başarılı olması oldukça akla yatkın duruyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.