Twitter'ın borsaya açılmak için açıkladığı rakamlar kullanıcı tarafında ve finansal anlamda güncel bilgileri içeriyor. Ancak dikkatli bakıldığında bir şeylerin eksik olduğu göze çarpıyor. Twitter'ın finansal sonuçlarında 2010'dan geriye gitmek mümkün değil.
2006'da açılan ve 2007 yılında şirketleşen Twitter'ın denetime sunduğu finansal sonuçları 2010 yılından başlıyor. Bu tarih mikroblog sitesinin gerçekten para kazanmaya başladığı dönem. 2008 ve 2009 yılında neler olduğu ise akılda soru işaretleri uyandırıyor.
Yasalara aykırı bir şey yok
Öncelikle Twitter'ın yasalara dayanarak bu bilgileri açıklamama hakkı olduğunu paylaşalım. Geçen yıl yürürlüğe giren ve yıllık 1 milyar doların altında geliri olan şirketler için bağlayıcı özellik taşıyan yasa finansal açıklamalarda daha esnek bir denetim sunuyor.
ABD hükümeti bu yasayla küçük şirketlerin borsaya açılmasını teşvik ediyor ve şirketlerin yatırımcılar karşısında daha olumlu bir tablo çizmesini imkan tanıyor. Aslında bu ilginç bir yasa çünkü özellikle Silikon Vadisi başarısızlıkların da değerli olduğuna inanan bir girişimcilik kültürüyle çalışıyor.
Peki 2008-2009 arasında Twitter için ne gibi gelişmeler oldu?
En önemlilerinden bahsedecek olursak; Nisan 2008'de Webrazzi arşivine giren Twitter'ın Kasım 2008'de Facebook tarafından satın alınmak istediğini öğrenmiştik. Eylül 2009'da ise Twitter'ın 1 milyar dolar değerlemeyle yatırım alabileceğini yazmıştık.
2009 sonunda siber korsanlar tarafından 'hacklenen' Twitter, hızlı çıkışın ardından bir süre düşüşe geçmişti ve ancak Nisan 2010'da reklam hizmetini başlattığını duyurabilmişti.
Yatırımcılar için Twitter'ın güncel performansı kesinlikle daha önemli ama Twitter'ın bu dönemde yaşananları resmiyete dökmemesi ise bazı noktaları boşlukta bırakıyor. Bakalım Twitter borsada Linkedin gibi başarılı bir çıkış mı yapacak, yoksa Facebook gibi soğuk bir duş etkisiyle mi uyanacak...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap