Google Ventures'ın yatırımıyla Uber'in değeri 4 milyar dolara yaklaştı

Google Ventures'ın yatırımıyla Uber'in değeri 4 milyar dolara yaklaştı

Özel araç çağırma hizmeti Uber, gösterdiği büyümenin meyvelerini alıyor. Şirket 4 milyar değerlemeye yaklaşan önemli bir yatırım aldı ve Google Ventures'ı büyük yatırımcıları arasına ekledi.

All Things Digital ve TechCrunch'ın açıklamalarına göre Delaware eyaletinde kayıtlı dosyalar Uber'in yeni yatırım turunu ele veriyor. Özel sermaye şirketi (private equity) TPG'nin 90 milyon dolar civarındaki bir yatırımla Uber'in 777 bin hissesini satın aldığını doğruluyor.

Son değerleme 3.76 milyar dolar

Adı halka açık dökümanlarda geçmeyen Google Ventures'ın yatırıma dahil olduğu bilgisi de doğrulanmış. Google Ventures'ın yaptığı yatırım tutarı ise 250 milyon dolar seviyesinde. Böylece Uber'i yatırım sonrası değeri 3.76 milyar dolar olarak veriliyor.

Bir buçuk yıl önce 37.5 milyon dolar yatırım aldığı ve 330 milyon dolarla değerlendiği belirtilen Uber'in yatırımcıları arasında Menlo Ventures, Benchmark Capital and Goldman Sachs yer alıyordu.

Google'ın arabası...

Google CEO'su Larry Page'in bizzat Uber CEO'su Travis Kalanick ile görüştüğü belirtilirken Uber'in araç hizmetlerini genişletmiş olması ve uygun ücretli araç çağırma kategorisinde bir Toyota Prius fotoğrafı kullanması sanırım hepimizin aklına aynı şeyi getiriyor.

uber taksi

Toyota Prius, Google'ın sürücüsüz araç testlerini yaptığı ilk araçlardan biri ve Google'ın bu yatırımla sürücüsüz araç sistemini Uber ile kullanıma sokabileceği tahmin ediliyor. Tabii bu seçeneğin yakın bir tarihte Uber'in hizmet götürdüğü 16 ülkeye yayılması düşünülemez ama San Francisco'da ilk testlerin yapıldığını görürsek şaşırmayalım.

Yukarı da gördüğünüz gibi Uber'den şu anda 5 farklı tipte (düşük ücretli, taksi, klasik Uber, arazi aracı, lüks) araç çağırma şansınız var.

Uber'in küresel büyüme stratejisi

Uber'in büyümesine biraz değinecek olursak; Avrupalı bir COO'yu ekibe dahil eden CEO Travis Kalanick, Leweb London 2012'de 'Dünya sadece Silikon Vadisi'nden ibaret değil' şeklinde çarpıcı bir açıklama yapmıştı. Uber Haziran 2012'de Avrupa'nın ilk durağı olarak Londra'ya adım attı. Son olarak da Şangay hizmetini açarak dünyanın en kalabalık ülkesine giriş yaptı.

Bir ara Türkiye'ye girme planlarından haberdar olduğumuz Uber'i Leweb London'da deneme fırsatı bulmuştuk.

Cepten araç çağırma pazarının cazibesi

Özel araç çağırma rekabetinin bir ucunda Hailo gibi yine hızlı büyüyen taksi uygulamalarının olduğunu paylaşalım. Yandex'in de içinde olduğu taksi çağırma işini düşünen benim gibi bir sürü fikir sahibi arasından sıyrılan BiTaksi'nin kurucusu Nazım Salur oldu ve Aslanoba Capital'den 2 milyon dolar yatırım almayı başardı.

Apple'ın ulaşım alanındaki satın almaları (Hopstop, Embark) ve Elon Musk'ın çılgın projesine bakılırsa önümüzdeki dönemde ulaşım pazarı yenilikçi girişimcilerin istilasına uğrayacağa benziyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.