Dünyada popüler olan programlama dilleri ve teknolojiler

Dünyada popüler olan programlama dilleri ve teknolojiler

programalama-dilleri2 hafta önce yayımladığımız IT’de nitelikli işgücü krizi ve çözümü başlıklı yazıyla birlikte oldukça hareretli bir tartışma da alevlenmişti. Hatırlarsınız yorumlar vasıtasıyla Türkiye'de yazılım geliştiricilerin nasıl konumlandırıldığı, çalışma şartları ve aldıkları ücretler başta olmak üzere birçok konuya değinilmişti. Yorumlara göz atmak isteyenler şuradan yazılanları anımsayabilir.

Yazılım geliştiricilerle ilgili dünya genelinde en çok konuşulan konulardan biri de hangi programlama dilleri ve teknolojilerin popüler olduğu. 2004 yılında kurulan ve şu an dünyanın en büyük iş ilanı platformu olan Indeed'de yayınlanan istatistiklere bakarak önemli çıkarımlar yapabilmek mümkün. Son olarak 2012'nin birinci çeyreğinin verilerini barındıran raporları gelin beraber inceleyelim.

Geleneksel programlama dilleri

Geleneksel programlama dilleriyle başlayacak olursak, üstünlük tahmin edebileceğiniz gibi Java'da. Birçok farklı amaç için kullanılabilen Java'nın hukuksal haklarının Oracle'a geçmesi de yükseliş grafiğini etkilemişe benzemiyor. Java'nın ardından sırayla C#, C++ Perl ve Visual Basic geliyor. Apple'in iOS ve OS X'te kullanıyor olduğu Objective-C ise listenin en sonunda.

hangi programalama dilleri daha popüler-1

Web

Daha çok web teknolojilerinde kullanılan dillere bakacak olursak üstünlük büyük bir farkla JavaScript'in elinde. Bu farkın sebebi ise JavaScript'in tablodaki diğer diller birbirinin alternatifi iken farklı bir kategoride yer alması (server taraflı değil, kullanıcı tarafında çalışması) ve adeta vazgeçilemez olması. Tabii Javascript'in Node.js gibi fazlasıyla popüler olan alt teknolojilere sahip olması da önemli bir detay.

Framework yani yazılım geliştirme çatılarına geldiğimizde ise Python dünyasından Django'nun oldukça popüler olduğunu söyleyebiliriz. PHP'de ise az çok tahmin edebileceğiniz gibi Zend en önde. Zend'den sonra CodeIgniter, CakePHP ve 2.0 versiyonunun ardından kan kaybeden Symfony geliyor. JavaScript tarafında ise Backbone.js'in önemli bir yükseliş eğrisi yakaladığını söyleyelim. Backbone.js haricinde tabii ki jQuery'nin ezici bir üstünlüğü var, ardından ise Ext JS geliyor.

hangi programlama dilleri daha popüler-3

Mobil

Gelelim mobile. Tahmin edebileceğiniz üzere mobilde bizleri iOS ve Android rekabeti karşılıyor. Mobil taraftaki en büyük soru işareti ise kuşkusuz Windows'un bu rekabeten alabileceği pay. Bu sorunun cevabını ise detaylı bir şekilde başka zaman inceleyelim.

hangi programalama dilleri daha popüler-4

NoSQL ve ilişkisel veri tabanları

Daha önce Webrazzi'de de detaylıca olmasa da yer verdiğimiz NoSQL veri tabanlarında ise Şubat Ayı rakamlarına göre MongoDB oldukça iyi durumda. Birçok server tarafı dille entegre olabilen MongoDB'nin yeni çıkan 2.2.0 versiyonunda önemli yenilikler barındırdığını da hatırlatalım.

İlişkisel veri tabanlarında ise tahmin edebileceğiniz gibi Oracle ve Microsoft'un çok ciddi bir hakimiyeti var. Açık kaynak olarak ise MySQL birinci sırada yalnız PostgreSQL'in yükseliş eğilimi de dikkat çekici.

hangi programlama dili daha popüler-2

Rakamlar global olsa da Türkiye için de fikir verici düzeyde.

Özellikle hızla gelişen web ve mobil gibi alanlarda çok değil 1 sene sonra farklı sonuçlar görmek oldukça mümkün. "Trend" olarak gözüken konular ise kategorilerden bağımsız olarak NoSQL (başta MongoDB), PaaS servisler, Node.js ve JavaScript diyebiliriz. Mobilde ise kuşkusuz Microsoft'un yaratacağı rekabet ortamı çok kritik. Ayrıca yakın gelecekte çoklu platform mobil uygulama servislerinin edineceği yer de oldukça önemli.

(Yazı içerisinde programlama dili ile scripting/betik dili ayrımına değinilmemiştir. Ayrıca istatistikler indeed.com'dan alınmıştır ve Şubat 2012'ye kadar olan verileri içermektedir)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.